Незаконните владения на общината

Павилионите на София

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Някой взима пари, за да си затваря очите за незаконните павилиони. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова преди два месеца, след като дете беше убито от незаконен кабел на незаконен павилион в средата на града.

Този някой надали е един, надали си ги затваря от вчера и Фандъкова няма как да се дистанцира от системата на града, който управлява. Защото от проверките, които тя нареди, излиза, че в някои квартали на София повечето от тези преместваеми павилиони са незаконни. Според резултатите от "Лозенец" и "Младост" огромна част от обектите са незаконни и трябва да бъдат премахнати. Ако това се повтори и в другите над 20 района на Столична община, ще излезе наяве неудобната истина, че някакви отдавна съществуващи търговски обекти са извън закона и регулациите на самата община, въпреки че имат ток, вода и плащат наем.

Тази ситуация не е от вчера и надали щеше да стане ясна, ако не се беше стигнало до човешка смърт. Наемът на година възлиза на няколко милиона лева. За доста от отделните обекти той е смешно нисък и вероятно, подобно на друго общинско имущество, това също се ползва, за да помага дадени хора да правят пари лесно.

Така излиза, че и двете ръце на общината в случая - и тази, която дава имущество, и тази, която го контролира, не работят ефективно.

Фандъкова, разбира се, отново може да излезе възмутена по телевизията и да обясни колко скандално е това. Можем само да съжаляваме, че не е в някой от предишните ѝ три мандата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    m17 avatar :-?
    m17

    Обаче тази статия пропуска слона в стаята - какво направиха кметовете на ДБ за 15 месеца ?. И защо точно в Триадица се оказа че няма никакви действия от новия кмет за премахване на незаконните будки при положение че предишния кмет е започнал процедурата още 2018'та. И интересно как Фандъкова не попречи на много други райони да премахнат повечето такива будки, примерно Трайчо, също от ДБ ?

    Нередност?
Нов коментар