🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

2 милиона лева годишно са приходите на София от павилиони

Част от тези пари идват от незаконни обекти: почти всички павилиони в район "Младост" например са такива

Незаконни павилиони на стадион "Васил Левски".
Незаконни павилиони на стадион "Васил Левски".
Незаконни павилиони на стадион "Васил Левски".    ©  Велко Ангелов
Незаконни павилиони на стадион "Васил Левски".    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Десетки временни обекти в столицата се оказват незаконни и скоро ще бъдат премахнати.
  • Това показват резултатите от разпоредената от кмета Фандъкова проверка, след като 16-годишно момче стъпи върху шахта и почина близо до центъра на столицата заради незаконна електровръзка.
  • Приходите на общината от наем на павилиони възлизат на около 2 млн. лв., като все още се събират наеми и от незаконно поставени такива.

Столичният район "Младост" скоро ще остане без улични павилиони. Едва два от общо седемдесет и осем преместваеми обекта във втория най-голям квартал на столицата се оказват законни, а за останалите в момента тече процедура за премахване. В подобна ситуация се намира и друг квартал - "Лозенец", където 30 от общо 36 преместваеми обекта са в нарушение на общинската наредба.

Това се вижда от справка на районите, изпратена на "Капитал" по Закона за достъп до обществена информация. Най-вероятно нарушенията са забелязани след проверка на кметовете, породена от трагичния инцидент, при който момче почина, след като стъпи върху шахта близо до центъра на София.

Район "Младост" е втори в столицата по приходи от наем на павилиони - той събира по 17.9 хил. лв. на месец, което се равнява на 214.8 хил. лв. годишно. На първо място, с 25.4 хил. лв. приходи от месечен наем (или 304.8 годишно) от 109 преместваеми обекти, разположени в общинска собственост, логично е "Люлин". Общата сума на приходите, които голямата община получава от всички райони, вероятно е около 2 млн. лв. на година, след като само от 13 района от общо 24 приходите на общината са общо 1.012 млн. лв. с ДДС годишно. А районните администрации са по-скоро в ролята на касиери, които прехвърлят всяка година събраните средства до "Московска" 33 (показателно за обещаваната предизборно децентрализация).

Това означава, че ако ситуацията с "Младост" се повтаря и на други места, Столичната община годишно събира наем от обекти, поне част от които не изпълняват разпоредбите на закона и правилата на самата община. В "Лозенец" например общо 30 павилиона и мобилни съоръжения за търговия са в процедура по премахване. За тях кметът Константин Павлов не е подписал анекси за продължаване на договорите. Причината е, че договорите са изтекли, а няма одобрена от главния архитект на Столичната община схема за поставяне. Предстои на собствениците да бъдат изпратени изготвените вече уведомления за доброволно премахване, като към момента те продължават да плащат наем без правно основание, коментираха от районната администрация за "Капитал".

От там обясниха още, че провеждането на търгове и сключването на договори за наемане на площ за поставяне на павилиони в имоти - публична общинска собственост (т.е. по тротоари и площади), става на основание на одобрена от главния архитект на София схема, изготвена в районите. А собствениците на отпадналите от схемата павилиони са длъжни да ги премахнат доброволно - в противен случай общината предприема действия по принудително им премахване.

Колко струва

Наемите на павилиони варират според наетата площ, но средно за София собственикът на един павилион плаща между 100 и 200 лв. на месец за мястото си.

Така при месечен оборот от близо 3.4 хил. лв., какъвто стана ясно, че прави незаконно свързаният обект "Орехчето", при който се случи инцидентът, сумата не изглежда висока. В район "Оборище" например за преместваемо мобилно съоръжение се плаща по 45 лв./кв.м на месец. Това е направено, за да не се товарят с разходи малките търговци, които биха ползвали тези обекти.

Това обаче е правило, което, изглежда, лесно се заобикаля. В някои райони самата Столична община има преки договори за наем с фирми и заради това липсва информация в районните администрации кои са те, както и какъв наем плащат.

В Банкя например прави впечатление, че половината павилиони на общинска площ са на една и съща фирма - "Ангел Александров-Банкя". Потърсен за коментар, човекът, който я е регистрирал, обясни, че я е продал преди години на зъболекари. Александров поясни, че е собственик единствено на "Арвекс-3", която държи бистрото "Кестените" в Банкя. (Коментарът на Александров е добавен на 7 април в 16:15 ч.)

Тайните на общината

"Младост" е единственият район, който дотук е отговорил изчерпателно на запитването на "Капитал" за броя на преместваемите обекти, тяхната собственост и наема, който плащат. Въпросите бяха отправени преди месец и забавянето е илюстрация на административния хаос покрай въпроса кои павилиони се водят "законни", кои са влезли в процедура за премахване. Проверките бяха възложени от общината след смъртта на детето.

Много от районите не отговориха и на запитване на "Капитал" за това колко проверки са правени през миналата година. Единствено от "Средец" посочиха, че още през 2020 г. са установени седем незаконни обекта, от които три, разположени на пл. "Св. Неделя", вече са премахнати. Това е и пример, че процедурите са доста тромави. В район "Нови Искър" са констатирани административни нарушения при два обекта, а във "Витоша" миналата година са проверени 30 обекта, от които при 10 има нарушения. В "Оборище" павилионите с изтекъл срок на поставяне са се оказали 8 от общо 13, като вече са премахнати 3 от тях.

"Район "Оборище" поддържа тезата броят на павилионите да бъде ограничен. Заради това в изготвената нова схема на района, одобрена от главния архитект, на територията на района се предвиждат само четири броя преместваеми обекти, два от които са павилионите, известни като "гъбите", представляващи част от културното наследство на столицата", коментираха от "Оборище" за "Капитал".

Доколко проверяват павилионите

По-големият въпрос е колко от всички павилиони на територията на столицата са незаконни. Ако "Младост" е показателен случай, то може да се окаже, че огромна част от тези обекти не отговарят на изискванията, въпреки че плащат всеки месец наем.

При това положение общината е тази, която трябва да даде обяснение защо е позволила това да се случи. От години формално "Столичен инспекторат", както и звено "Контрол по строителството" към районните общини имат правомощията да проверяват подобен вид обекти, което навежда на мисълта, че не са си вършили работата.

Предстои да разберем и дали предложението на кмета Йорданка Фандъкова за глоба до 50 хил. лв. за дружествата, подали ток и вода към незаконни обекти, ще бъде прието и доколко ще се изпълни. Справка в регистъра на НАГ обаче показва интересни данни - в район "Слатина" например самата Фандъкова е внесла заявление за поставяне на "павилиони за бързо хранене и рекреация" в двора на районната администрация. Разрешението за поставяне е издадено през 2012 г. и е било със срок от пет години.

В какво се превръщат

Любопитно е и че един павилион всъщност може да има формата на кафе или бар. Два такива случая има в район "Средец", и двата в Градската градина, по-позната като градинката пред Народния театър. Като преместваем обект е регистриран откритият бар-кафе пред театъра, както и павилион със 120 кв.м открита площ за ползване. Двата обекта плащат в пъти по-висок наем, отколкото останалите обекти в "Средец" - павилионът с открита площ дължи 2330 лв. на месец, а кафе-барът плаща 2550 лв. наем плюс още 5049 лв. за ползване на 220 кв.м маси и столове.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lal12575638 avatar :-|
    lal12575638

    Сега се сетили, като почина някой, че в Младост 98% от павилионите били незаконни!

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Това е само част от историята. Хващам бас, че административната уредба е достатъчно тежка, за да принуди почти всички павилиони да са в нелегалност. Не ми се вярва 98% от фирмите просто да решат да не спазват правилата.

    Даже и местната власт има изгода от това - така държи павилионите в зависимост, за да може да събира рекети, такса "спокойствие" и подобни други облаги.

    Нередност?
Нов коментар