Завръщането на джедаите

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Все някой трябва да спаси кожите ни", казва в един от епизодите на Star Wars принцеса Лея, докато реално спасява приятелите си от поредната опасност. Звездната сага е един от най-популярните филмови продукти (с приходи до момента от близо 69 млрд. долара), защото разказва толкова добре за битката между доброто и злото, че уроците от историята могат да се използват в много ситуации. Включително и за случващото се сега тук.

През последния вече повече от месец България рязко влезе в нов епизод от историята си и ако това беше филм от междузвездната поредица, отварящите надписи щяха да изглеждат така:

"Десетки години силите на доброто в най-бедната държава в Европейския съюз бяха преследвани, разбивани и мачкани. Държавата беше превзета от империя на корупцията. Хората бяха лишени от възможности за развитие, единственият закон беше този на кражбите. В последните седмици силите на промяната получиха възможност да вземат властта. Битката обаче далеч не е приключила..."

Служебното правителство е на власт само няколко дни, но те бяха достатъчни, за да се покаже много ясно какво ще се случва през следващите около три месеца. От действията на новите министри до момента се виждат два основни приоритета:

  • Да се върнат веднага тези части от завладяната държава, които могат да попречат на честното протичане на изборите.
  • Да се осветят максимално тези държавни институции, за които има съмнения, че са откраднати пари в особено големи размери.

Героите на тази седмица - хората, които първи скочиха в дълбоката вода, са двама. В този брой на "Капитал" може да видите интервюта и с двамата. Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви сериозна проверка в ББР и изнесе данни за неприемливо голяма концентрация на кредити в осем компании. Държавната банка през последните години се превърна в основен финансиращ инструмент за компании, свързвани с играчи като Делян Пеевски, братята Домусчиев, Георги Самуилов и прочее антиподи на малкия и средния бизнес. Общото между големите кредитополучатели от ББР с много малки изключения е, че те са в изключително близки отношения с властта през последните години. Толкова близки, че може да се проследи как превзетата държава - не само банката, но и министерства, агенции, регулатори, прокуратура и пр., е подкрепяла здраво техните схеми. А ББР е била просто прасенцето касичка за финансиране на олигархията. Информацията за тези кредити не е нова. Финансовият редактор на "Капитал" Николай Стоянов е разследвал и писал няколко пъти през последните години за случващото се в ББР. Новото сега е, че във властта има хора, които нямат никакъв проблем да признаят, че случващото се е нередно и не само това. През следващите седмици вероятно ще бъдат изнесени още данни за мащаба на злоупотребите в банката и вероятно ще бъдат предприети мерки това да не се случва. Поне докато на власт е служебното правителство. Вижте какво планира Кирил Петков тук.

Другият човек от временния кабинет, който тази седмица направи много силна заявка да промени част от държавата, беше Бойко Рашков. Служебният министър на вътрешните работи се вряза директно в системата която роди Бойко Борисов,. Бившият премиер винаги е контролирал и управлявал лично какво се случва с полицията и специалните служби и това прави задачата на Рашков изключително трудна. Тази седмица поднесе и много добра демонстрация за нуждата от дълбока промяна в този сектор. Шефовете на две от най-важните служби - ДАНС и външното разузнаване, се оказаха в неплатен отпуск до септември. Това беше очевиден опит да се "прескочи" служебното правителство и демонстрация за две неща:

  • Лоялността на шефовете на тези служби не е към българското правителство по принцип, а лично към Бойко Борисов.
  • Лидерът на ГЕРБ ще се опита по всякакъв начин да си запази контролът върху службите и възвръщането на тези част от превзетата държава няма да станат без съпротива. (Коментар тук.)

В тази ситуация, за да влезеш в МВР със заявка за много сериозна промяна, се иска не само смелост, но и изключително силна мотивация. Бойко Рашков поне засега, изглежда, има и двете. През седмицата той стъпи и веднъж накриво - недоволен от агресивното отношение към него на журналисти от bTV, Рашков каза, че ако е на мястото на собствениците на телевизията, би ги свалил от ефир. Впоследствие се извини, включително и в интервюто с него за "Капитал". Далеч по-важното в неговото интервю обаче е друго - само от първите му впечатления за МВР се разкрива зловеща картина за министерството, което харчи над един милиард лева на година. Тя може да бъде описана с три думи: бездействие, беззаконие и безнаказаност. През следващите около три месеца Рашков ще се опита да промени някакви неща, но едва ли ще успее много. Сам казва, че трайната промяна ще дойде, ако хората харесат този стил на управление и го подкрепят на изборите. И това е така.

В последните дни, погледнато отстрани, изглежда, че държавата се събужда от кошмарен сън. Това може да е началото на промяната, но може и да само временно разкъсване на облаците. Империята все още има много сили да отвръща на удара.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    saz391051887 avatar :-|
    saz391051887
    • - 13
    • + 3

    заглавието е умопомрачително, и лишено от всякакъв вкус. а аз съм голям фен на този вестник. много ви моля, недейте така, не ме лишавайте о единственото четяемо нещо. и не че ще ви е за първи път, щото всички помним какви ги пишехте 2009 г. по повод борисовото правителство. за тогава ви простихме, но пипайте внимателно

    Нередност?
  • 2
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 3
    • + 13

    Браво Капитал, прекрасна статия! Много точно описание! Имате няколко броя до изборите да покажете на обществото до каква степен е била завладяна държавата. Наистина изглежда, че държавата се събужда от кошмарен сън ⏰

    Нередност?
  • 3
    vmware18 avatar :-|
    vmware18
    • - 4
    • + 10

    Добра статия!
    И забавно заглавие - само заради него цъкнах :)

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 5

    Прекрасно, но разкритията за престъпленията на досегашното управление по закон опират до прокуратурата.
    И там ще умрат, защото прокуратурата е поделение на ГЕРБ.
    За да има промяна към справедливост и правосъдие, трябва да се премахне бента пред възможността за това. Тоест прокуратурата да се отнеме от мафията и да се върне в правосъдието.
    #гешевепозор

    Нередност?
  • 5
    primus2 avatar :-|
    Стефан Стоянов

    До коментар [#] от "":

    Точно така!

    Нередност?
Нов коментар