🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ подсилват източния фланг на НАТО без България

Русия пък изпраща поне 30 хил. войници за учение в Беларус

Американски инструктор обучава военнослужещ от украинската армия да стреля с преносими ракетни установки SMAW-D, предназначени за унищожаване на бункери
Американски инструктор обучава военнослужещ от украинската армия да стреля с преносими ракетни установки SMAW-D, предназначени за унищожаване на бункери
Американски инструктор обучава военнослужещ от украинската армия да стреля с преносими ракетни установки SMAW-D, предназначени за унищожаване на бункери
Американски инструктор обучава военнослужещ от украинската армия да стреля с преносими ракетни установки SMAW-D, предназначени за унищожаване на бункери
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ситуацията по източната част на Европа продължава да се нажежава в резултат на военно-политическата криза в отношенията между Русия и Украйна, която скоро би могла да прерасне в открит въоръжен конфликт. Президентът на САЩ Джо Байдън подписа вчера заповед за изпращане на нови 2000 американски военнослужещи в Европа, които да бъдат използвани за подсилване на източния фланг на НАТО. Основната част от тях - около 1700 души от 82-ра въздушнопреносима дивизия, ще бъдат разположени в Полша. Формирование от около 1000 души, въоръжени с бронирани бойни машини Stryker, ще бъдат пребазирани от Вилсек, Германия, в съседна Румъния. Готовност да изпрати свои войски в Румъния заяви и Франция, чийто военен министър пристигна на официално посещение в Букурещ. Освен тези сили САЩ поддържат още 8500 свои военнослужещи в максимална степен на бойна готовност за евентуално изпращане в Европа, в случай че ситуацията по източния фланг продължи да се влошава. Също така Вашингтон в момента е разположил в Адриатическо море военноморската група на самолетоносача "Хари Труман", който носи на борда си около 90 изтребителя F/A-18 Super Hornet. Оттам бойните самолети могат да достигнат за около час почти всяка точка по югоизточния фланг на НАТО.

Разполагането на настоящите подкрепления цели да се изпрати "силен сигнал към Путин и, честно казано, към целия свят, че НАТО има значение за САЩ и за нашите съюзници", коментира по този повод говорителят на Пентагона Джон Кърби. "Знаем, че Путин е настръхнал заради НАТО. Той не крие това. Ние ясно дадохме да се разбере, че ще бъдем готови да защитим нашите съюзници в НАТО, ако се наложи. Надяваме се да не се наложи", добави той. От Пентагона уточняват, че подкрепленията ще бъдат изпратени в държавите членки, които се чувстват заплашени от Русия, и няма планове да бъдат използвани за военни действия в Украйна, в случай че се стигне до нахлуване в страната. Разполагането на американски сили е "разрушителна стъпка, която увеличава военното напрежение и намалява възможностите за намиране на политическо решение", коментира по този повод руският зам. външен министър Александър Грушко през агенция "Интерфакс".

Засега без България

За момента официален Вашингтон не е обявил, че се водят разговори или е постигната договореност за евентуално разполагане на свои сили в България. В момента на наша територия се намират около 200 американски военнослужещи, които участват в международно учение с българската армия на територията на съвместната база "Ново село". Ако обаче американската мобилна батальонна група, въоръжена със Stryker-и, се разположи в района на Румънския град Констанца, тя би могла да бъде изпратена в Североизточна България в рамките на 2-3 часа, в случай че там внезапно възникне кризисна ситуация.

Вчера също така министър-председателят Кирил Петков е провел видеоконферентен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, по време на който премиерът е разяснил идеята на страната ни за изграждане на българска батальонна бойна група, чиито дефицити да се допълват евентуално със съюзнически подкрепления. "Алиансът трябва да бъде подготвен и за евентуално влошаване на ситуацията", се казва в съобщението на българското правителство, но с уточнението, че "всяко решение трябва да е подкрепено от обществото и правителството в съответната страна членка". Въпреки че страната ни е единствена по източния фланг на НАТО, която не подсилва своята отбрана със съюзнически сили, Столтенберг все пак обяви след разговора, че "България е ангажиран съюзник, който допринася за нашата колективна отбрана". За момента е ясно, че на територията на страната ни след 1-2 седмици ще бъде разположена ескадрила от тежки испански бойни самолети Eurofighter, а през пролетта - и два нидерландски стелт изтребителя F-35.

От щабквартирата на НАТО също така днес обявиха, че се очаква Русия да разположи в Беларус около 30 хил. свои военнослужещи, които да вземат участие в съвместни маневри. Планирано е ученията да се проведат между 10 и 20 февруари и да симулират отразяване на външна агресия. "Това е най-голямото разполагане на руски сили в страната от времето на студената война до сега с очаквано участие на 30 хил. военнослужещи, а също така на сили за специални операции, изтребители Су-35, ПВО-системи С-400 и балистични ракети "Искандер", способни да носят ядрено оръжие", коментира Йенс Столтенберг. В Беларус днес пристигна и руският военен министър Сергей Шойгу, който трябва да извърши инспекция на бойните части и да се срещне с президента на страната Александър Лукашенко.

Паралелно на посещение в Украйна пък пристигна турският президент Реджеп Ердоган, който предложи да бъде посредник с Русия за мирно уреждане на кризата. Според украинския военен министър Олексий Резников обаче двете страни са подписали рамково споразумение за производство на турски бойни дронове в Украйна - стъпка, която със сигурност ще раздразни Москва. Дори в момента украинската армия разполага с ограничен брой турски въоръжени дронове "Байрактар", които използва при сблъсъците си с проруските сили в сепаратистките региони Донецк и Луганск.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 1

    България е в НАТО, но само на хартия.

    Нередност?
  • 2
    valdim avatar :-|
    Dimov
    • - 1
    • + 2

    Честно казано, Румъния е в по-рискова ситуация, като се има предвид границата с Молдова и усложненията, които могат да произтичат от това.
    Но след дислоцирането на войски в Полша и Румъния, тактиката на "снишаване, снишаване" става очебийна. Какво щеще да навреди на България ако приемем още 200 войници?

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Според руските тролове разполагането на войници на територията на България ни прави мишена. Агресорите къде нападат според вас, където има много войници и съпротивителни сили или където има малко войници и съпротивителни сили?

    Дано не ни се налага да проверим. "Братушките" вече са нападали два пъти армията ни, без да броим принудителната абдикация на Александър Батенберг.

    Нередност?
Нов коментар