🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чистият преход ще дойде не от "голямата държава", а от големите иновации

За България NextGenerationEU е възможността да ускори възстановяването си и да преоформи икономиката си

Комбинацията от публични и силни частни инвестиции може да сътвори чудеса
Комбинацията от публични и силни частни инвестиции може да сътвори чудеса
Комбинацията от публични и силни частни инвестиции може да сътвори чудеса
Комбинацията от публични и силни частни инвестиции може да сътвори чудеса
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, пред събитието "Светът през 2022 г.", организирано от The Economist в София

Говорейки за България, знам, че положението в други държави на Югоизточна Европа е доста сходно. Бих искала да започна с публичните инвестиции, а след това да премина към частните инвестиции. Нуждите от инвестиции са огромни, особено в държава като България, която трябва да направи по-голям скок, за да постигне неутралност по отношение на климата. Но и публичните ресурси, които мобилизираме, също са безпрецедентни. Около една трета от нашия план за възстановяване ще спомогне за постигането на нашите екологични цели. Това означава над 240 милиарда евро.

NextGenerationEU разполага с 6.6 милиарда евро инвестиции, готови за България. Това се равнява на повече от 10% от БВП на страната. С тези ресурси България може значително да ускори декарбонизацията на своята икономика, като същевременно ускори възстановяването си. Тези две цели вървят ръка за ръка. Според Международната агенция по енергетика слънчевата енергия понастоящем е най-евтината електроенергия в историята. В повечето големи държави тя е по-евтина от нефта и газа. Българските дружества знаят това много добре. За едно десетилетие над две хиляди предприятия, много от тях са малки и средни, са решили да инсталират слънчеви панели на своите покриви. Стопанският сектор в България иска чиста, евтина и надеждна енергия.

Но не става въпрос само за енергията и цените на енергията. Зелената икономика създава добри и устойчиви работни места в целия съюз. Полша например стана най-големият износител в ЕС на електрически автобуси. Нови фабрики за производство на електрически автомобили отварят врати в цяла Централна и Източна Европа, включително в България. Това са работните места на бъдещето. И за да се гарантира, че тези работни места ще бъдат в Европа, трябва да инвестираме в тях още сега. NextGenerationEU финансира амбициозни проекти за ускоряване на екологичния преход - от чистата градска мобилност до разположени в морето вятърни турбини. За България това също е възможността да преоформи икономиката си за следващото поколение.

Всички разбираме, че преходът няма да се осъществи от днес за утре. Но ако бъде забавен, нещата само ще се влошат. Точно сега европейски държави преквалифицират миньорите си. Днес и България разполага с всичко, от което се нуждае, за да успее в прехода. Надявам се, че новото правителство ще направи смела стъпка напред и ще определи облика на бъдещето на България.

Надявам се, че новото правителство ще направи смела стъпка напред и ще определи облика на бъдещето на България.

Все пак знам, че публичните инвестиции няма да сътворят чудеса, ако не са комбинирани със силни частни инвестиции. Правителствата могат и трябва да създадат условия това да се случи. Това е и сърцевината на нашата работа по Европейския зелен пакт:

  • Разширихме системата си за определяне на цена на въглерода - да е основана на пазара и по естествен начин да насърчава пренасочването на капитали към щадящи климата технологии.
  • Изградихме нови партньорства с частни инвеститори и фондации. Добър пример за това е програмата "Катализатор" с Европейската инвестиционна банка и фондацията "Гейтс". Тя ще привлече нов капитал за най-значимите екологични технологии, от които се нуждае нашата планета - от по-устойчиви авиационни горива до дълготрайно съхранение на енергия.
  • Предложихме новата таксономия (класификация на правилата и методите и приложението им - бел. ред.) за устойчивите инвестиции. Горди сме, че с първата в света класификационна система "Зелен списък" Европа играе водеща роля. Защото тя дава на инвеститорите това, от което се нуждаят в тези времена на несигурност: яснота, прозрачност, предсказуемост.

Енергията, от която се нуждаем за чистия преход, няма да дойде от "голямата държава". Тя ще дойде от големите иновации, големите идеи, големите инвестиции в нашето бъдеще. С NextGenerationEU мобилизирахме безпрецедентни ресурси за постигането на тази визия. За нашия колективен успех обаче ще е необходимо всички да се ангажират - всяка държава членка, всяко предприятие и в крайна сметка всеки от нас.

Все още няма коментари
Нов коментар