Макрон в Кремъл: ехо от фиаското на Борел

В Москва френският президент влезе в бърлогата на мечка гризли и беше размазан

Путин коментира, че гостът му го "измъчил", говорейки много в опит да намери някакво решение
Путин коментира, че гостът му го "измъчил", говорейки много в опит да намери някакво решение
Путин коментира, че гостът му го "измъчил", говорейки много в опит да намери някакво решение
Путин коментира, че гостът му го "измъчил", говорейки много в опит да намери някакво решение
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Давид Херсценхорн и Джорджо Леали в кореспонденция за европейския "Политико"

Нямаше съмнение, че с посещението си в Москва френският президент Еманюел Макрон влиза в бърлога на мечка гризли. И беше размазан. При над 100 хил. руски войници и тежки оръжия, струпани на украинската граница, Макрон настоя, че е в уникална позиция да убеди Путин за деескалация. Вместо това Путин заяви, че ако Украйна се присъедини към НАТО, европейските страни "автоматично" ще се окажат във война сРусия. И, размахвайки пръст на френски репортер, напомни, че "Русия е военна и ядрена суперсила".

Лидерът в Кремъл отново заяви, че революцията на Майдана в Украйна през 2014 г. е "държавен преврат", и обвини правителството в Киев, че се опитва да разпали сепаратистка война в Източна Украйна с "военни средства". Коментирайки Украйна, Путин дори цитира текст от нецензурна песен с алюзии за изнасилване: "Харесва ли ти или не, търпи, красавице моя" (песента е на руската пънк група "Червена плесен" - бел. ред.).

На нищо от това Макрон практически не отговори и само повтаряше, че е важно да продължим да говорим. Но и по този въпрос Путин направи подигравателен коментар - че по време на срещата гостът му го "измъчил", защото говорил твърде много в опитите си да намери някакво решение. А след като обяви, че Крим е неотменима част от Русия, Макрон заяви следното: "Отговорност на Франция е да има възможно най-силни отношения с Русия".

Путин използва визитата на френския президент поредна офанзива срещу НАТО и Украйна.

Неспособността на френския президент да отговори на провокативните изявления на Путин - например с твърдата позиция на ЕС, че Русия незаконно е нахлула и анексирала Крим, напомня за катастрофалното посещение в Москва миналата година на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Тогава той остана безмълвен, докато руският външен министър Сергей Лавров нападаше ЕС и го нарече "ненадежден партньор".

Изразената от Макрон загриженост за интересите на Русия включи и "травмата" от разпадането на Съветския съюз. Самият Путин обаче далеч не изглеждаше травмиран. Напротив, той използва визитата на френския президент за поредна офанзива срещу НАТО и Украйна.

Тезата на Макрон, че много от т.нар. гаранционни искания на Русия са съвместими с целите на Запада, е упражнение с висок риск. Макар че с правото да блокира приемането на нов член, с което разполага всяка страна от алианса, Франция теоретично може да изпълни едностранно желанието на Путин за гаранция, че Украйна никога няма да се присъедини към НАТО, много от другите му искания - да не се разполагат войски и ракети на украинска територия и НАТО да изтегли силите си от страните от ЦИЕ, са под контрола на САЩ или изискват колективно решение.

В крайна сметка Путин явно заключи, че Макрон не може да изпълни исканията му, и не предложи нищо конкретно. Към края на пресконференцията френският президент успя все пак да каже, че "Западът няма да се поддаде на натиск" и че Русия е "нарушила" принципи като "суверенитет, териториална цялост и права на човека".

Посещението му в Москва беше рисков гамбит от самото начало. НАТО и САЩ вече отговориха писмено на руските искания и тъй като Кремъл все още обмисля реакцията си на тях, не беше ясно какво друго може да предложи Макрон, което не заплашва да разцепи западното единство за това, че властта в Кремъл трябва да оттегли войските си от украинската граница.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Авторите на няколко пъти говорят за "версия на Москва" по отношение на Минските споразумения.
    Това е несериозно! Както подсказва названието, това са СПОРАЗУМЕНИЯ, които страните по тях са се съгласили да изпълняват. Т.е. са се СПОРАЗУМЯЛИ.

    И най-обговаряните от тях са:
    1. Промени в Конституцията на Украина, с която да се даде широка автономия на Донецк и Луганск в рамките на Украина;
    2. Провеждане на избори там под контрола на централния избирателен орган на Украина;
    3. Встъпване в права на избраните.

    И всъщност не Москва, накъдето теглят авторите на умопомрачителната фраза за "версия на Москва", а Киев е този, който спъва процесите, защото днешните украински власти нямат никакъв интерес да прекратяват гражданската война - конфликтът е перфектна пропагандна и медийна дъвка за натиск срещу Русия да се съгласи на нови споразумения, от които да отпадне автономията. Т.е. гражданската война да продължи.

    Що се отнася до западните импромптюта да правят дипломация - Борел м.г. в Москва показа какво е нивото - ужасяващо посредствено!

    Това се повтори и от Макрон, който с безкрайното си говорене и нищо-не-казване, просто опита да посъбере точки пред съперниците си, които му дишат във врата на задаващите се президентски избори във Франция.
    Макрон няма визия за Украина, а и изобщо не му е до нея, защото има проблеми в Сахел, където Москва постепенно изтласква традиционното френско присъствие, а правителствата едно след друго гонят френските военни контингенти.
    Макрон има проблеми и със "съюзниците" си, които един през друг му отмъкват многомилиардни военни поръчки - първо САЩ и ОК за Австралия, а сега и Германия за гръцкия флот.визитата на британската външна.

    Най-потресаваща, просто извън реалността, обаче беше визитата на британската външна! На нейния речетатив, че руските военни части трябва да се изтеглят от района, Лавров я репликира, че те се намират на руска територия и тя оспорва ли суверенитета на Русия над Ростовска и Воронежка области? На което дамата отвръща, че ОК никога няма да признае този суверенитет...
    Намесила се посланичката на ОК в Москва, която изяснила на началничката си, че става въпрос за изконно руски региони...

    https://topwar.ru/192150-glava-mid-britanii-otkazalas-priznavat-suverenitet-rossii-nad-rostovskoj-i-voronezhskoj-oblastjami.html

    Та на фона на британската външна, останалите изглеждат поне като Талейран!

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2

    Да престанат да говорят с Путин - той от дума не разбира.

    Нередност?
Нов коментар