Напрежението расте: САЩ предупредиха, че Русия може да нападне Украйна "всеки момент"

Президентите на двете на държави Джо Байдън и Владимир Путин ще разговарят днес по телефона

Струпаните близо до границата с Украйна руски войски, наброяващи над 100 хил. души, може да предприемат действия във всеки от следващите дни, като не са изключени и въздушни нападения, които може да застрашат цивилни. За това предупреди Белият дом в петък вечерта, което потопи американските борсови индекси в петък и доведе цените на петрола до нива около 95 долара за барел - най-високи от 2014 г. насам.

Досега очакванията бяха, че руският президент Владимир Путин няма да предприеме нищо преди края на Олимпийските игри в Пекин на 20 февруари, но новите предупреждения от западните правителства вече не изключват до военни действия да се стигне още през следващата седмица. САЩ отново призоваха гражданите си да напуснат Украйна възможно най-скоро, но не по-късно от следващите 24 - 48 часа, като подобни изказвания идват от все повече правителства. Днес за това призова и българското външно министерство.

Москва многократно е оспорвала версиите, че подготвя нападение, като обяснява дислоцирането на свои войници близо до украинската граница с подсилване на собствената си защита срещу евентуална агресия от НАТО и на свой ред обвинява Запада, че всява истерия.

Към момента Украйна е обградена със сериозни руски сили, разположени по общата им граница, в окупирания полуостров Крим, Беларус и непризнатата Приднестровска република. Отделно от това практически всички големи кораби от руските военноморски сили - от Черноморския, Балтийския, Тихоокеанския и Средизменоморския флот, са разположени в Черно море и практически са блокирали достъпа по море до Украйна.

Въпреки ескалираните предупреждения САЩ все пак подчертават, че не е сигурно, че Путин е взел финално решение, и залагат на

форсирани опити за дипломация

Днес американският президент Джо Байдън ще проведе телефонен разговор с Путин. Според Reuters Кремъл е искал лидерите да обсъдят ситуацията в понеделник, но Байдън е настоявал да е по-скоро. Американският държавен секретар Антъни Блинкен също обяви, че ще разговаря с руския външен министър Сергей Лавров, като са готови както за дипломация, така и за агресия от Москва. По информация на CNBC за днес подобен разговор е планиран и с френския президент Еманюел Макрон, който последен от западните лидери миналата седмица се срещна и на живо с Путин в Москва.

Междувременно американските медии съобщиха, че американският президент е разпоредил още 3000 войници да бъдат изпратени в Европа. Съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан отново подчерта и че САЩ и съюзниците й са готови да "отговорят решително", включително чрез

"тежки икономически санкции"

Последната част обаче е по-сложна за Европа, тъй като тя до голяма степен зависи от внос на енергоизточници и най-вече на газ от Русия. Евентуален конфликт и проблеми с доставките може да доведат до недостиг и допълнителен скок на цените към и без това изострения инфлационен натиск.

Макар енергийните контрамерки от Москва да са най-очевидният пряк ефект, анализаторите виждат сериозни рискове и за косвени щети. Като цяло отворените технологични икономики на ЕС са доста по уязвими на прекъсвания на доставките на широк набор суровини.

Една от дискутираните санкции - изваждане на Русия от SWIFT, което реално може да я отреже от световната финансова система, също може да удари сериозно и европейския банков сектор, който има експозиции и към Русия и към Украйна. По тази причина съпротивата от европейските държави (най-вече Германия) за подобна мярка е сериозна.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    Притеснението на Запада от неслучващата се трети месец "руска агресия" навлиза в истерични фалцети.

    И си мисля: толкова ли е издебилясала масовата публика, че я плактан по толкова скучен начин?
    То не бяха обяснения за неслучването на "агресията" в предречения срок с Рождественските празници, макар руснаците и украинците да ги честват по стар стил на 6 януари, ама кой ти ги гледа тия работи!
    То не бяха оправдания с калните пътища заради меката зима и се чакаше студа през януари
    То не беше дебилния "дипломатически натиск" (специални адмирации за британската външна)
    После дойде обяснението с отлагането на "агресията" с личната молба на Си заради Олимпиадата.
    Пък след нея идват параолимпийските. Явно пак ще има отлагане...
    После ще дойде сеитба, жътва...

    Западни газети периодично публикуват карти като от времето на Наполеоновите войни с пехотни атаки от три страни. Кой в XXI век воюва така при наличието на всякакви ракетни комплекси, които за миг решават кардинално нещата, доста преди "Ванка да влезе в танка"...

    В канонадата непрекъснато менящи се срокове на "атаката" липсва една много съществено нещо - причина.
    Защо й е на Москва Украина? Никой на Запад не обяснява.

    А най-шизото от цялата тая издебилясала западна кампания е, че украинското ръководство, което се намира в Украина и чиято половин армия е на границата с ДЛНР, смята пропагандното нагнетяване на истерията за "агресията" - сега последно е определена за в четвъртък - за вредно за страната.

    САЩ много искат да воюват с руснаците до последния украинец...

    Нередност?
  • 2
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • + 2

    "За това предупреди Белият дом в петък вечерта, което потопи американските борсови индекси в петък и доведе цените на петрола до нива около 95 долара за барел - най-високи от 2014 г. насам." - целта на "руската агресия".

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    В сериозните медии има други гласове.
    Може би защото The National Interest, например, не разчита на грантове, за да папагалства?

    https://nationalinterest.org/feature/why-washington-has-lost-its-mind-over-ukraine-200513

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    До коментар [#4] от "D-r D":

    За Украина и Русия с Вас рядко сме на едно мнение, но този път е изключение

    И аз мисля, че има истерия и, че нова открита инвазия на Русия няма да има (открита инвазия имаше в Крим , а прикрита има и до сега в Донбас, а и другаде в Украина).

    Андрей Илларионов може би напипва нещо вярно - че тази истерия е уговорка м/у Путин и Байдън за да принудят Украина да изпълни споразумението от Минск

    По принцип съм скептик за подобни конспирационни теории, но Илларионов е един от най-добрите руски аналитици. И май единственият, който предсказа окупацията на Крим. Та имам едно на ум за нещата, които казва - ако и да ми звучат неправдоподобно

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#6] от "Николов":

    Разбирането ми за този форум е като място за излагане на мнения и възпитана дискусия.
    Не се старая да търся съмишленици, защото развивам тези, които са напълно в противоположни с изложените в преводните преразкази в Капитал. С ясното съзнание съм, че публиката, щом е тук, има нагласата да възприема тях, а не моите.
    Което не ме притеснява.

    Четох във ваш пост за Иларионов. Нищо не ми говореше, но потърсих и почетох из блога му в LiveJournal.

    Първо: имам органическа непоносимост към ренегати. Още повече към ренегати, които свидетелстват срещу страната си пред Конгреса на САЩ, когато през 2004 г там се правят някакви опити за размразяване на отношенията с Русия;
    Второ: Андрей Николаевич е емблематичен пример са точността на Марксовата констатация, че битието определя съзнанието. От 2004 г Иларионов жевее в САЩ официално на издръжка на Института Катон, а сега на някаква друга НПО;

    Смятам продаването на душата за форма на проституция.
    Толкова по Иларионов.

    Тезата за руско-американски сговор за натиск спрямо Украина да изпълни Минските споразуминия е несериозна.
    Я прочетете по-горе разсъжденията на Иван Кръстев и Со, които започват да подготвят общественото мнение в Европа за предстояща война.

    Вашингтон не е страна по Минските споразумения, в които са съществени две неща:
    1. промяна в укр.конституция, която да даде широка автономия на Донецк и Луганс В РАМКИТЕ НА УКРАИНА;
    2. провеждане на избори за централна и местна власт там ПОД КОНТРОЛА НА УКРАИНСКАТА ДЪРЖАВА.

    Това са неща, които биха прекратили острата фаза на конфликта и така биха избили основен коз на Вашингтон - военното противопоставяне.
    Както виждате, американските сателити от Нормандската четворка - Франция и Германия, които стояХА зад Минските споразумения, сега като че се отрекоха от постигнатото.

    Уви, като човек, който смята, че познава в подрочности историята на достигането до Втората, мисля, че нещата сега се тикат от същите сили в същата посока и - най-вероятно - резултатът ще бъде същия.

    Западът в безнадеждността да реши проблемите си посяга към войната като към Ариел и изобще не се замисля, че реално работи за световната китайска хегемония. Защото от сблъсъка на САЩ с Русия големият печеливш ще е Китай.

    P.S. В LiveJournal има доста по-смислени блогове от Андреевия. Но - комуто каквото...

    Нередност?
  • 9
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 1

    До коментар [#7] от "D-r D":

    Попаднах на Иларионов чрез неговото първо интервю за Гордон - има го в Ютюб. Невероятно начетен човек, феноменална памет за детайли. След това интервю реших, че когато става дума за Русия той ще бъде един от източниците ми

    Така попаднах и на неговия блог - той е съдържателен, но няма как да впечатли толкова колкото може да впечатли начетеността, бързия ум, впечатленията от важните хора в Русия от първо лице и паметта за детайли, които той демонстрира импромпту и без видимо усилие. Блоговете са друг жанр, но в случая блогът му съдържа в дистилиран вид неговата теза - затова посочих блога му

    Както казах - аз самия я намирам за неправдоподобна, но и по-неправдоподни неща се случиха с участието на Русия за които Иларионов се оказа прав

    САЩ не участват в Минските споразумения, но са въвлечени в Украина - и то повече отколкото някои от участниците в тези Минските споразумения (напр Франция)

    С което не казвам, че Иларионов е прав. За мен мнението му е food for thought

    Апропо, Иларионов не е ренегат - той просто иска Русия различна от тази на Путин. Той е част от либералната руска традиция, която започва още от декабристите, продължава през партията на кадетите в началото на 20 век, дисидентите по времето на Брежнев та до наши дни.

    В началото много от тези хора припознаха Путин като възможна ракета-носител. Путин говореше съвсем различни неща 20-тина години.

    Но после много от тях осъзнаха, че са се излъгали

    Друг блестящ представител на тази либерална руска интелигенция е Гуриев. Той също има интервюта за Гордон и Дудь.

    Интервюта с такива блестящи умове ми припомнят защо Русия всъщност е станало това, което е била (и донякъде все още е) и защо има надежда, че може и да не продължи в коловоза в който я вкара Путин

    Нередност?
  • 10
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    До коментар [#9] от "Николов":

    typo

    Путин говореше съвсем различни неща ПРЕДИ 20-тина години.

    Нередност?
Нов коментар