Следва ли Путин в Украйна ходовете на Хитлер срещу Чехословакия

Във важни детайли действията на руския президент през 2022 г. възпроизвеждат поведението на нацисткия фюрер през 1938

Стоп кадър от руската държавна телевизия с онагледената позиция на Путин за Украйна.
Стоп кадър от руската държавна телевизия с онагледената позиция на Путин за Украйна.
Стоп кадър от руската държавна телевизия с онагледената позиция на Путин за Украйна.
Стоп кадър от руската държавна телевизия с онагледената позиция на Путин за Украйна.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Найджъл Джоунс, британски историк, изследовател на Третия райх, в списание The Spectator

Подобно на много владетели на Русия преди него, особено Сталин, Владимир Путин е запален по историята. И, изглежда, е проявил особено внимание към събитията от 1938 г. Тогава друг диктатор, Адолф Хитлер, умишлено провокира унищожаването на независима европейска държава - Чехословакия, чрез разпалване на недоволство на етническо малцинство в нейните граници.

Следва ли Путин в конфронтацията си с Украйна ходовете на Хитлер? Много прилича на това.

На 28 май 1938 г. Хитлер казва на среща с висши генерали: "Напълно съм решен, че Чехословакия трябва да изчезне от картата."

Путин също открито и многократно изрази мнението, че Украйна е неразделна част от една по-голяма Русия, но е била откъсната от лоното и трябва да бъде върната - или мирно, или със сила. Тази седмица в изнервен телевизионен монолог и с език, зловещо напомнящ за нацисткия фюрер, Путин описа Украйна като "колония", която няма "историческо право на съществуване".

Точно както Хитлер се възмущаваше дълбоко от самото създаване на Чехословакия от пепелта на родната му Австрия и от срама заради поражението на Германия в Първата световна война, така и Путин разглежда Украйна като срамен и нелегитимен страничен продукт от разпадането на Съветския съюз през 1991 - събитие, което той описа като най-голямото бедствие на XX век и обеща да върне нещата в предишния им вид.

И двамата вложиха своите лични чувства в държавната политика в нарушение на международните договори. Хитлер окупира Рейнланд и Австрия, преди да се заеме с разгрома на чехите; Путин последва примера му с войните в Чечения и Грузия, преди да анексира Крим от Украйна през 2014 г. като прелюдия към настоящата си агресия.

И двамата използват наличието на значителни малцинства като троянски коне. Судетските германци съставляват почти една четвърт от общото население на предвоенна Чехословакия и Хитлер използва техния лидер Конрад Хенлайн като своя марионетка, за да увеличи исканията за местна автономия до пълно поглъщане в Райха.

Подобен дял етнически руснаци живеят в Украйна. И точно както Хитлер твърди, че судетските германци страдат от "нечувани зверства" от чехите, така Путин използва думата "геноцид" за руското малцинство в Украйна, за да оправдае нашествието си в източните й части.

Путин успя да превърне отказа си да признае правото на съществуване на Украйна в действителна въоръжена агресия срещу нея и заради възприятието си за слабостта на Запада. Като друго зловещо ехо от миналото - и днес на разделения и нерешителен западен съюз му липсва воля за защита на териториалната цялост на Украйна. Точно както Великобритания и Франция изоставиха чехите на произвола на съдбата им в Мюнхен през 1938 г.

Путин е наясно и как Хитлер, след като успя да разчлени Чехословакия, продължи през следващата година - август 1939 г., с майката на всички фалшиви операции. От германска радиостанция на полската граница нацистки агенти излъчиха провокативно съобщение на полски език. И поставиха тела на разстреляни концлагеристи, облечени в полски униформи, за да "покажат", че поляците са нахлули в Германия. На следващия ден, след като си осигури фалшивия casus belli, Вермахтът навлезе в Полша и Втората световна война започна.

Със съобщенията за подобни трикове, които идват от Източна Украйна, обяснимо е, ако поляците и балтийските държави се чувстват притеснени.

Разбира се, изпращането на танкове е и традиционният руски отговор на по-малки държави, които се осмеляват да имат собствена воля и да я отстояват. Това, което се разиграва в Украйна днес, беше видяно по улиците на Будапеща през 1956 г. и на Прага през 1968 г. Но преди да насили късмета си още повече, Путин може да се замисли за съдбата на този, чийто наръчник следва: агресивните диктатори рядко умират в леглата си.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ejm16457051661103900 avatar :-@
    Elka Georgieva
    • - 15
    • + 1

    Хубави аналогии правите, но анализирате следствията, а не причините ! Добрият лекар с какво се отличава? - първо определя точната диагноза и после предписва лечение. Според мен причината за това дрънчане на оръжия и нападки към Путин са ЕДИНСТВЕНО И САМО , за да отклонят вниманието на света от замисленото от тях и перфектно престъпление срещу човечеството, наречено Ковид 19. Много грамотни хора предприеха мерки срещу тях. Заведоха се дела, лъсва лъжата им, щото краката й са къси. Не им стига едното престъпление, друго започнаха. И обвиняват Путин! И го предизвикват! Защо не се занимават с техния континент? Какво майка си търсят в Украйна и други страни, гранипещи с Русия? Еех, права е баба Ванга за всичко! Разгневиха Господа! Ще има Атлантида 2! За голямо съжаление 😥😥😥

    Нередност?
  • 2
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 1
    • + 14

    при положение, че в България хората като Коментар 1 не са никак малко, тази страна няма бъдеще.

    Нередност?
Нов коментар