Русия подготвя национализация на напускащите западни фирми; Бомбардировки в детска болница в Мариупол

Пентагонът не искат полските МиГ-29 за Украйна; Външните министри на Украйна и Русия ще преговарят в Турция

Украински военнослужещ по време на операция в района на град Суми
Украински военнослужещ по време на операция в района на град Суми
Украински военнослужещ по време на операция в района на град Суми    ©  Reuters
Украински военнослужещ по време на операция в района на град Суми    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две седмици война в Украйна. През последните 24 часа напредък в настъплението на руските сили почти не се забелязваше.

Полша в крайна сметка реши да дари всичките си стари съветски изтребители МиГ-29 на САЩ, които да ги предоставят на Украйна за защита на нейното въздушно пространство от руските ВВС. За властта в Киев това би бил лъч на надежда, че скоро ще може по-ефективно да прикрива войските си по въздуха. За САЩ обаче това ще е хазартен ход, който би могъл да въвлече тях и НАТО във въоръжения конфликт. Затова и сигналите, които идва от Вашингтон тази сутрин, едва ли ще се понравят особено на украинския президент Зеленски.

Москва вчера за първи път донякъде спази обещанието си за временно спиране на огъня, така че цивилните да започнат да се изтеглят от обкръжените населени места. И ако евакуацията донякъде сработи в градовете Суми и Ирпин, не такава беше ситуацията в най-тежко обсадения Мариупол, където обстрелът бързо беше подновен.

В стремежа си да увеличи икономическите санкции срещу Русия, американският президент Байдън реши да прекрати вноса на руски петрол и други енергоносители, а Великобритания обеща да последва САЩ до края на 2022 г. За ЕС това ще е трудно, но въпреки това комисарите в Брюксел все пак поеха ангажимент да намалят с две трети количеството на закупените руски фосилни горива до края на годината.

21:15

Русия бомбардира детска болница в Мариупол

Русия нанесе въздушен удар в обсадения пристанищен град Мариупол, при който бяха нанесени сериозни щети на детска болница. По предварителни данни ранените са 17 души. "До момента има 17 ранени служители на болницата", съобщи Павло Кириленко, ръководител на югоизточната Донецка област, във видеоклип във Facebook, като добавя, че "засега няма ранени деца" и няма "смъртни случаи". Украинският президент Зеленски пусна в своя акаунт в Twitter видео от атаката и разрушенията.

Reuters уточнява, че не може да потвърди информацията на украинските власти. Британският премиер Борис Джонсън осъди въздушния удар срещу детската болница и обеща да потърси сметка на руския президент Владимир Путин "за ужасните му престъпления".

17:55

Русия подготвя национализация на напускащите западни фирми

Правителствената комисия по законодателна дейност на Русия одобри втория пакет от мерки за подкрепа на руската икономика след безпрецедентните санкции, които бяха наложени след военната инвазия в Украйна. Той включва и първата стъпка към национализация на имуществото на чуждестранни фирми, напускащи руския пазар. Мотивът е да се предотвратят фалити и да се запазят работните места. "Знаете какво се случва сега - много чуждестранни компании спират да работят, затварят предприятия, магазини и т.н. Решението ни е насочено към това тези организации да продължат работата си", обясни Александър Жуков, първи заместник-председател на държавната Дума. Според Александър Жуков проектозаконът, който предстои да бъде одобрен, позволява на членовете на борда на директорите на такива компании или на Федералната данъчна служба да подадат молба до Арбитражния съд за назначаване на външна администрация.

От датата на приемане на заявлението от съда могат да бъдат въведени временни мерки по отношение на дружеството под формата на забрана за разпореждане с имущество и дялове, уволнение на служители и прекратяване на договори. Това ще важи за 6 месеца, ако собственикът реши да възобнови дейността или да продаде бизнеса си със задължението на купувача да запази дейността му.

16:35

Министерският съвет предостави статут на временна закрила на бежанците от Украйна

Това става след като седмица по-рано вътрешните министри на ЕС взеха аналогично решение да бъде предоставена временна закрила на всички украински бежанци, които навлязат на територията на Съюза. Временната закрила се предоставя от 24 февруари 2022 г. за срок от една година. Лицата с чуждо гражданство или без гражданство, напуснали Украйна заради военните действия и влезли в България, получават временна закрила считано от 24 февруари 2022 г. до изричното им волеизявление за ползване на временна закрила, но не по-късно от 31 март 2022 г.

15:40

Украйна иска спиране на огъня заради АЕЦ "Чернобил"

Повредена е единствената електрическа мрежа, захранваща АЕЦ "Чернобил" и всичките й ядрени съоръжения, окупирани от руската армия. Това обяви в Twitter външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. "Призовавам международната общност спешно да поиска Русия да прекрати огъня и да позволи на ремонтните части да възстановят електрозахранването", казва той.

Резервните дизелови генератори могат да захранват ядрената централа в продължение на 48 часа. След това охладителните системи на хранилището за отработено ядрено гориво ще спрат, което прави неизбежни радиационни течове, твърди Кулеба и добавя, че варварската война на Путин поставя цяла Европа в опасност.

По-рано през деня украинският оператор "Укренерго" съобщи, че електрозахранването на атомната електроцентрала в Чернобил и нейното оборудване за безопасност са "напълно" прекъснати поради руски военни действия. Надзорният орган на ООН - МААЕ, предупреди, че вече не може да следи радиационния фон в Чернобил, където през 1986 г., един от атомните реактори се взриви, причинявайки най-големия ядрен инцидент в историята на Европа.

14:42

Путин е говорил с египетския президент за Украйна

Руският президент Путин е провел разговор с египетския си колега Абдел Фатах ел-Сиси във връзка с войната в Украйна. Според официалното съобщение на правителството в Кайро двамата са говорили също така за разширяване на стратегическото сътрудничество между двете страни чрез съвместно развитие на проекти, които потвърждават "историческите връзки" помежду им.

Укрепването на връзките с Египет е стратегически важно за Кремъл, тъй като страната е един от най-големите клиенти на руско оръжие, а също така контролира корабоплаването през Суецкия канал, който ще е жизненоважен за функционирането на руския военен и търговски флот в условията на международна изолация.

14:20

САЩ ще отпуснат 13.6 млрд. долара за Украйна и европейските съюзници

Лидерите на републиканската и демократическата партия в американския Конгрес са постигнали споразумение за целево отпускане на 13.6 млрд. долара като помощ за Украйна и европейските съюзници. "Ще ги подкрепим в борбата срещу тиранията, подтисничеството и подчиняването чрез насилие", обяви щатският президент Байдън. Първоначално той поиска американските законодатели да отпуснат 10 млрд. долара за хуманитарни, икономически и военни цели, но подкрепата и от двете партии беше толкова голяма, че сумата набъбна на 12 млрд. в понеделник и на 13.6 млрд. вчера. Очаква се, че законопроектът за отпускането на помощите ще премине през Конгреса днес и през Сената - до края на седмицата.

13:59

ЕС готви нови санкции срещу Русия и Беларус

ЕС ще въведе нови санкции срещу Русия и Беларус, съобщава Reuters, като се позовава на френското председателство на Съвета на ЕС. Те предвиждат разширяване на списъка на руските олигарси и чиновници, както и на руските компании, чийто сметки в европейски банки ще бъдат замразени, а шенгенските им визи отнети.

Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел съобщи пред Европейския парламент, че става дума за около "100 души, близки до Путин". По-късно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че списъкът на лицата, които ще бъдат засегнати от индивидуални санкции, включва 160 души.

Пакетът предвижда изключване на три беларуски банки от системата за банкови транзакции SWIFT и налага някои ограничения върху износа на технологии за морска навигация, но не забрана за влизане в европейските пристанища на руски морски съдове.

11:42

EK: Европа има достатъчно газ до края на зимата

Европейският съюз разполага с достатъчно втечнен газ, за да покрие нуждите си поне до края на зимата, без да внася гориво от Русия. Това е обявила днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред германската телевизия ARD. Според нея санкциите срещу Русия са замислени така, че да имат максимално въздействие върху Москва, като нанесат възможно най-малко поражения по западните икономики.

Същевременно държавното ръководство на Русия предупреди, че готви ответни мерки, които да засегнат най-чувствителните области за западния свят. "Реакцията на Русия ще бъде бърза, обмислена и прецизна спрямо онези, към които е насочена", коментира Дмитри Биричевски, директор на отдела за икономическо сътрудничество в руското външно министерство пред агенция "РИА Новости".

09:55

Русия забрани продажбата на валута на граждани за 6 месеца

Продажбата на чуждестранна валута в Русия на граждани ще бъде спряна от 9 март до 9 септември, реши Централната банка на страната. Ще е възможно чуждестранна валута да се обменя за рубли "по всяко време и във всякакво количество".

Хората, които имат валутни сметки, могат да теглят до 10 хил. долара във валута, а останалите в рубли, посочват от банката, като уточняват, че 90% от валутните сметки са под тази сума. Сметките в друга валута ще се конвертират в долари по пазарен курс.

9:32

Близо 5 000 души са евакуирани от Суми, хуманитарният коридор остава отворен

Евакуацията на гражданско население от Суми вчера е минала добре, след като Русия се съгласи да спре атаките и отвори хуманитарен коридор. "Двата етапа на евакуацията от Суми завършиха успешно. Около 5000 души и над 1000 лични автомобила вече са в безопасност", написа заместник-началникът на украинската президентска канцелария Кирил Тимошенко в Telegram.

Суми е първият от пет избрани града, където сработва хуманитарен коридор за бягство. Градът се намира на около 30 км от руската граница. Руските войски атакуват Суми от дни. Местните власти казват, че хуманитарният коридор остава отворен и днес.

По данни на ООН над 2 млн. души са напуснали Украйна след началото на руската инвазия на 24 февруари.

08:21

И Унгария не желае еврозабрана за руски нефт и газ

Премиерът на Унгария Виктор Орбан се е противопоставил на плановете да се забрани купуването на руски нефт и газ, тъй като това "ще представлява непропорционално голямо бреме" за страната му. "Въпреки че осъждаме въоръжената офанзива на Русия, ние няма да позволим унгарските семейства да бъдат принудени да плащат цената на войната. И затова санкциите не трябва да се разпростират в сферите на нефта и газа", се казва в официално изявление на министър-председателя. В текста се допълва, че 90% от хората се отопляват на газ, а по-голямата част от него е руски внос.

08:09

Външните министри на Украйна и Русия ще преговарят в Турция

Според руската агенция ТАСС външният министър на страната вече е отпътувал за Турция, където да се срещне с украинския си колега Дмитро Кулеба. Преди няколко дни турският президент Ердоган предложи страната му да посредничи за мирно уреждане на военната криза, а външният министър Мевлют Чавушоглу каза, че първите дипломати на враждуващите страни вероятно ще разговарят на 10 март в курорта Анталия.

08:00

МААЕ е загубила връзка със сензорите на АЕЦ "Чернобил"

Международната агенция по атомната енергия (МААЕ) твърди, че вече не получава данни от ядрената централа "Чернобил", окупирана от Русия. Специалистите се опасяват, че персонала на съоръжението работи под невероятен стрес, тъй като е охраняван от военнослужещи на окупационните сили. Ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси също потвърждава, че "дистанционното предаване на информация от системите за наблюдение и защита, инсталирани в Чернобилската АЕЦ, е загубено".

07:45

Пентагонът отказва да вземе полските МиГ-29, предназначени за Украйна

Тази сутрин от Вашингтон продължиха да идват сигнали, че полската схема за подсилването на украинските военно-въздушни сили, като щатската военна база "Рамщайн" се използва за транзитен пункт за МиГ-29, най-вероятно няма да сработи.

След като вчера зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд коментира, че офертата на Варшава да дари своите стари съветски бойни самолети "не е била предварително консултирана, тази сутрин говорителят на американското военно министерство Джон Кърби е обявил пред журналисти, че перспективата изтребители да излетят от военно летище, което е на САЩ и НАТО, а след това да навлязат "във въздушно пространство, контролът над което е оспорван от Русия и Украйна, поражда сериозни притеснения за НАТО като цяло".

"Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници в НАТО за този въпрос и тежките логистични предизвикателства, които той създава. Но не вярваме, че предложението на Полша е състоятелно", обобщава прессекретарят на Пентагона.