🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зеленски твърди, че Русия ще бомбардира Одеса; Украйна може да получи 23 броя МиГ-29 от Полша

Бежанците от Украйна вече са над 1.5 млн. души; Visa и Mastercard спират дейността си в Русия

Бойци от проруските сепаратистки сили без опознавателни знаци преминават с танкове през градчето Бугас в Донецка област на Източна Украйна.
Бойци от проруските сепаратистки сили без опознавателни знаци преминават с танкове през градчето Бугас в Донецка област на Източна Украйна.
Бойци от проруските сепаратистки сили без опознавателни знаци преминават с танкове през градчето Бугас в Донецка област на Източна Украйна.    ©  Reuters
Бойци от проруските сепаратистки сили без опознавателни знаци преминават с танкове през градчето Бугас в Донецка област на Източна Украйна.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Единадесети ден от войната в Украйна. Руските войски подновиха атаките срещу Мариопул и Волноваха, след като изтеглянето на гражданите през хуманитарните коридори в събота се провали. Украинският президент Володимир Зеленски отправи "отчаяна молба" за самолети за борба с руските нашественици по време на видеоразговор в събота с американски законодатели, обяви лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър. В редица градове в Европа и света се проведоха шествия в подкрепа на Украйна.

В понеделник ще се проведе третият кръг от преговори между Москва и Киев, след като първите два не доведоха до резултат. Западни компании продължават да спират дейността си в Русия, а Москва обсъжда премахването на наказателната и административната отговорност за използване на пиратски софтуер.

"Капитал" следи на живо развитието на кризата:

Тук може да видите как се развиха събитията през първите 5 дни.

Тук може да проследите събитията от понеделник до петък тази седмица.

17:40

Украйна все пак може да получи 23 броя МиГ-29 от Полша

САЩ и Полша са в напреднал стадий от преговорите за тристранна сделка, при която Украйна да получи полските изтребители МиГ-29, а полската армия - допълнителни американски F-16. Това са съобщили в условията на анонимност четири източника на авторитетното американско онлайн-издание Politico. Проблемът обаче е от една страна как те ще бъдат транспортирани до Украйна, а от друга - дали Русия няма да изтълкува това като повод за обявяване на война на Полша.

"Работим с поляците по този въпрос и се консултираме с останалите съюзници в НАТО", е коментирал говорител на Белия дом пред медиата. "Също така работим по въпроса със способностите, които може да осигурим, за да запълним недостига на Полша, ако реши да предостави самолетите на Украйна", е допълнил той. Трябва обаче да се отбележи, че оторизацията на оръжеен трансфер от САЩ към Полша е административна процедура, която може да отнеме време.

Малко по-късно от руското военно министерство заплашиха, че всяка страна, която предостави летищата си за атаки срещу руските въоръжени сили, ще се счита за участник в конфликта.

В момента полските военно-въздушни сили разполагат с 23 броя МиГ-29, които украинските пилоти могат да управляват, както и 48 броя F-16. Последното има съществено значение, защото полските пилоти веднага могат да мигрират към щатски бойни самолети. Варшава също така има договор за покупка на 21 стелт-изтребителя F-35, първият от които обаче трябва да бъде доставен чак през 2024 г.

За разлика от Полша, България и Словакия твърдо са отказали да предоставят своите МиГ-29 на Украйна, защото така де факто ще останат без изтребителна авиация. Двете държави чакат доставки на F-16 Block 70, все още нямат заместители на старите съветски военни самолети, а също така пилотите им, подобно на украинските, все още на са обучени в голямата си част да управляват американски изтребители.

15:55

Лондон: Русия нанася удари по градовете, докато украинската съпротива "продължава да учудва"

Британското военно разузнаване съобщи, че руските сили взимат на прицел населени райони в Украйна, но силата на съпротивата забавя настъплението, съобщава Reuters. Мащабът и силата на украинската съпротива продължават да изненадват Русия, посочват от британското военно разузнаване. Това кара Русия да атакува населени райони, включително в Харков, Чернигов и Мариупол.

Досега Русия е прибягвала до подобна тактика в Чечения през 1999 г. и в Сирия през 2016 г., използвайки въздушно и наземно въоръжение, отбелязва Guardian. Москва отрича да взима на прицел райони с цивилни. В доклада на разузнаването се казва, че съществува "реална възможност" Русия "да се опитва да скрие камионите с гориво като нормални камиони за поддръжка, за да скрие жертвите". Съобщава се, че линиите за снабдяване на руските войски продължават да бъдат атакувани, което забавя напредването на сухопътните сили.

13:10

Зеленски: Русия скоро ще бомбардира и Одеса

Руските сили се подготвят да бомбардират Одеса - третият по големина украински град и най-голямото черноморско пристанище на страната, обяви президентът Зеленски. "Ракети срещу Одеса? Това ще е военно престъпление", казва той във видеообръщение.

Евентуалната атака срещу Одеса ще бъде следваща повратна точка в руската инвазия. Пристанищният град е основното място, откъдето Украйна получава пратки по море и търгува със света. Падането му ефективно би лишил властта в Киев да транспортира обемни товари.

Също така Одеса e в непосредствена близост, както до молдовския проруски сепаратистки регион Приднестровие, който вчера също поиска да бъде признат за независима държава, така и до територията на Румъния при устието на река Дунав, където са развърнати съюзнически сили на НАТО. Последното увеличава опасността от непланирани сблъсъци и погранични инциденти с настъпващата руска армия, което може да доведе до ескалация на военния конфликт отвъд границите на Украйна.

12:38

Бежанците от Украйна вече са над 1.5 млн. души

Броят на бежанците от Украйна, влезли в съседните държави, вече официално надхвърля 1.5 млн. души, обяви върховният комисар за бежанците на ООН Филипо Гранди. Това се превръща в най-бързо разрастващата се бежанска криза в Европа след Втората световна война. Над 700 хил. са бежанците в Полша за този период, над 150 хил. - в Унгария, има още в Словакия и Румъния. В България броят им надмина 25 хил.

12:00

Задава се екстремен студ в Източна Европа, включително и в Украйна

Арктически студ ще нахлуе през следващата седмица в Източна Европа, включително и в Украйна и със сигурност ще повлияе хода на войната там. Причината за необичайното за март разваляне на времето е климатичната система, провокирана от тазгодишната динамика на т.нар. Полярен вихър. До момента през тази зима въздушните маси, предизвикващи нахлуване на студ дълбоко на юг, се задържаха над северните части на САЩ и Канада.

В момента обаче климатичната система се мести над западната и северната част на Европа. Това създава "въздушен коридор" през който нахлуват въздушни маси от арктическите части на Русия. Метеоролозите прогнозират, че необичайните за март студове със сигурност ще засегнат западна Русия, Украйна, Беларус, Полша, Словакия, Молдова, Румъния, достигайки чак до Балканския полуостров. Очакват се минимални температури от порядъка на -15 до -20 градуса.

Всичко това означава още по-жестока хуманитарна катастрофа за бежанците в и от Украйна, както и за хората в обсадените градове, много от които са останали без отопление, електричество и дори без достатъчно храна.

Също така обаче това със сигурност ще създаде проблеми и за настъпващата окупационна армия, тъй като тя не е подготвена логистично за подобна все повече разтягаща се във времето офанзива. При екстремно ниски температури руските войници ще са принудени да стоят в бойната си техника на запалени двигатели, което допълнително ще изчерпи запасите им с бензин и нафта. Това ще принуди стратезите на Кремъл да се опитат да изградят по-интензивно действащи логистични вериги от цистерни с гориво. Те обаче не са бронирани и ще са много уязвими за партизански действия на украинските специални сили и местното опълчение. Така отделни руски подразделения, особено навлезлите по-навътре в украинската територия, може да се окажат парализирани без без гориво и сравнително лесни мишени за украинците.

07:45

Русия и Украйна ще проведат трети кръг преговори в понеделник

Русия и Украйна ще проведат трети кръг преговори в понеделник за прекратяване на военните действия. Това съобщи украинският преговарящ Давид Арахамия в публикация във Facebook, без да дава повече подробности, предава Reuters. Двете страни проведоха два кръга преговори след началото на руската инвазия в Украйна, но без съществени резултати. На втория кръг разговори те се договориха да отворят хуманитарни коридори, за да позволят на цивилни да излязат от някои военни зони, но засега има забавяне на прилагането им.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в събота, че опитът на Зеленски да си осигури пряка помощ от НАТО в конфликта между двете им страни не помага на разговорите помежду им, но допълни, че Москва е готова за трети кръг. Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че е отворен за разговори с Лавров, но само ако те са "значими". Руската агенция ТАСС съобщи, цитирайки руския преговарящ Леонид Слуцки, че украинската страна е показала известна готовност при втория кръг преговори за постигане на споразумение.

В събота американският държавен секретар Антъни Блинкен и украинският външен министър Дмитро Кулеба се срещнаха на границата на Украйна с Полша, за да обсъдят западните усилия за подкрепа на Украйна и изолиране на Русия.

07:37

Украинският президент моли САЩ за самолети

Украинският президент Владимир Зеленски отправи "отчаяна молба" за самолети за борба с руските нашественици по време на видеоразговор в събота с американски законодатели, каза лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър. В контролирания от демократите Конгрес на САЩ има силна двупартийна подкрепа за 10 млрд. долара спешна военна и хуманитарна помощ за Украйна след инвазията на Русия на 24 февруари. "Тези самолети са много необходими. И ще направя всичко възможно, за да помогна на администрацията да улесни трансфера им", каза Шумер в изявление. Повече от 280 членове на Сената и Камарата на представителите взеха участие в поканата, посочва Reuters.

Не е съвсем ясно как Вашингтон може да помогне за прехвърлянето на руски самолети. Но ангажирането на САЩ би могло да го улесни или евентуално да се включи в плащането или осигуряването на заместители на съюзници от НАТО, които дават самолети на Украйна.

Идеята за това самолети от типа на изтребителите МиГ-29 и щурмовите Су-25 да бъдат прехвърлени чрез продажба - вероятно първоначално на Полша - на ВВС на Украйна се появи миналата неделя. Българският премиер Кирил Петков заяви през седмицата, че България няма да участва в подобна схема.

След разговора със Зеленски сенаторът републиканец Линдзи Греъм подчерта във видеоизявление в Twitter, че страни от НАТО имат такива самолети. "Президентът Зеленски даде знак, че със самолети и дронове Украйна ще е по-ефективна бойна сила. Така че да им дадем самолетите и дроновете, от които се нуждаят."

07:35

Русия ще използва пиратски софтуер

Русия обсъжда премахването на наказателната и административната отговорност за използване на пиратски софтуер, създаден "от държави, подкрепили санкциите", съобщи в. "Комерсант". Това беше потвърдено в събота от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Позовавайки се на документ от 2 март, "Комерсант" пише за подготовката на пакет контрамерки за подкрепа на икономиката, включително за смекчаване на последиците от оттеглянето от руския пазар на Microsoft, IBM, Oracle и др. Но експерти предупреждават, че по-голямата част от значимия софтуер на тези компании се продава чрез абонамент, което означава, че достъпът до него така или иначе ще бъде блокиран.

В Министерството на цифровото развитие, свързаността и масовите комуникации обяснили, че извънредният режим може да е само за софтуер без аналог в Русия.

06:45

Visa и Mastercard спират дейността си в Русия

Световните лидери в картовите разплащания Visa и Mastercard обявиха, че спират операциите си в Русия след инвазията в Украйна. Банковите карти на двете компании, издадени в Русия, вече няма да функционират в чужбина, а издадените в чужбина няма да функционират в Русия.

"Поради безпрецедентния характер на настоящия конфликт и несигурната икономическа среда решихме да преустановим обслужването на мрежата си в Русия", се казва в изявление на Mastercard. Компанията ще продължи да изплаща заплатите на около 200-те си служители в страната.

Visa заяви, че ще работи "с нашите клиенти и партньори в Русия, за да прекрати всички транзакции с Visa през следващите дни". "Принудени сме да действаме след непровокираното нахлуване на Русия в Украйна и неприемливите събития, на които станахме свидетели", се казва в изявлението на главния изпълнителен директор на Visa Ал Кели.