🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На тихия фронт е ... тихо

Състоянието на българските спецслужби

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако за България в момента има някакъв непосредствен риск от руска агресия, тя идва не от армията на Москва, а от тайните служби на Кремъл, които и без това работят тук вероятно без никакви ограничения. През годините те с много голяма вероятност са отравяли български граждани (в случая с Гебрев плюс още двама човека), взривявали са военни складове и са финансирали български партии. Като се съди и по скоростта, с която беше построен "Турски поток" през България, твърде вероятно Русия е имала и изключително силно влияние върху поне две български правителства чрез корупционните мрежи около тях.

Това е срамно и скандално.

Сериозна част от причините това да се случва е лошото състояние на българските специални служби. Председателят на Комисията по национална сигурност в Народното събрание Атанас Атанасов публично се оплака, че от техните доклади не можело да се направят никакви анализи, а това не позволява на управляващите да вземат адекватни решения.

Част от проблема с тях е в това, че службите за сигурност са подчинени на премиера, но назначаването на шефовете им зависи от подписа на президента. В същото време Министерският съвет е този, който взима решенията, важни за националната сигурност.

Държава като България със значително по-малък отбранителен потенциал би трябвало да компенсира със сериозно разузнаване и контраразузнаване. За съжаление никога досега в новата ни история те не са били на нивото на очакванията. И това е предопределено от мухлясалите методи на работа, липсата на агентурен апарат, удивителната секретност, зад която обикновено се прикрива нищоправенето.

За контраразузнаването изобщо няма смисъл да се говори. То отдавна е пробито от руската агентура в България до степен, че едва ли не се договарят с шпионския център на руснаците в София кой "разкрит" резидент да си замине. Панаирът с ловенето на руски шпиони, който разиграва открай време прокуратурата, е само за наивници.

Явно ДАНС се надяват на обещанието на Борисов навремето да говори с Путин да спре да ни шпионира. Не спря и няма да спре сам.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski

    Трагедията с нашите спец служби ще продължава докато Корнелия представя БСП във властта. Ако е някой като Вигенин може и да има по-голямо разбирателство и единодействие в коалицията. Поне до колкото Ат. Атанасов се стреми да има "разчистване" на тези служби от руски агенти.

    Нередност?
Нов коментар