🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво променя войната в Украйна

Някои от интересните теми в новия брой на седмичния "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Войната в Украйна е едно от най-големите трансформационни събития, които се случват на България от десетилетия насам. Ковид епидемията беше друг исторически момент, но при нея от самото начало беше ясно, че промените, макар и много сериозни, ще са за ограничен период от време. Ефектите от войната сега обаче ще са не само много дълбоки, но по всичко личи, че и за дълго време. Дори и конфликтът да остане на сегашното ниво, което е един от сравнително положителните сценарии, промените в България ще се усетят в много сектори от икономиката. Накратко - започват дълбоки размествания.

Няколко текста в този брой на "Капитал" ще помогнат за по-добрата ориентация в новата обстановка.

За корицата избрахме темата за летния туристически сезон. Драматичните събития, каквото е войната в Украйна, обикновено фокусират цялото внимание в случващото се сега и така скъсяват много хоризонта, до който хората виждат и планират какво да правят. Летният сезон в България ще започне в близките седмици и прогнозата за него не е особено добра. Войната в северната страна на Черно море не само спира руските и украинските туристи, но и плаши западните, които ще предпочетат други дестинации. В текста "Летен сезон по време на война" ще видите очакванията на българските хотелиери. И тъй като, погледнато отгоре, в бизнеса нищо не се губи, туристите оттук ще отидат на други места.

Малко по-далеч от бойните полета в Украйна светът се събужда от ограниченията на ковид пандемията и започва бясно пътуване. Летният сезон в цяла Европа се очаква да бъде по-силен дори от последните години преди появата на коронавируса.

През последните две седмици заради войната в България започна истинска енергийна революция. Правителството реши да използва повода, за да спре доставките на газ от Русия и така да намали енергийната зависимост на страната. Това беше напълно неочакван ход. През последните 20 години България се управляваше от партии, които правеха точно обратното - засилваха зависимостта от руски газ, петрол и ядрено гориво. Тази седмица премиерът Кирил Петков заяви, че е договорил и покупката на LNG газ от САЩ на цена, по-ниска от тази на "Газпром". Това е поредното доказателство, че намаляването на руската енергийна зависимост е въпрос единствено на решителност, а не на възможност.

Защо това не се е случвало толкова дълго време си личи от друга газова тема в този брой. В нея ще прочететe как софийският градски транспорт е сключил договор за покупка на газ през посредник, което ощетява гражданите на София, а и всички работещи в системата с милиони левове. Обяснението за високите цени на газа в огромна част от случаите е корупция и съмненията са, че това се е случвало с всички правителства, които увеличаваха българската енергийна зависимост от Русия. И тъй като за Кремъл газът никога не е бил само търговски въпрос, а е свързан с налагане на влияние, скъпият газ почти винаги е бил свързан с големи или малки национални предателства.

И ако скъсването с "Газпром" изглежда лесно, постигането на петролна независимост ще бъде по-трудно. През последните седмици ЕС се опитва да постигне консенсус за нови санкции, които да включват и суровината за производство на бензин и дизел. Комбинация от политически и икономически причини засега правят това невъзможно. Намирането на алтернативни източници на петрол биха оскъпили горивата още повече, това от своя страна би засилило допълнително инфлацията и съответно има риск да разклати правителствата на по-бедните държави като България. Ситуацията с петрола има и съвсем конкретни измерения, свързани с българската рафинерия на "Лукойл".

И ако на етапа България не може да се откъсне от руския петрол, това трябва да се случи възможно най-бързо. Може и да не се знае как ще се завърши войната в Украйна, но сигурният извод от нея е, че Русия е, меко казано, ненадежден партньор.

През следващите седмици и месеци ще има и много други важни изводи и решения, които трябва да се вземат. Светът отново се променя бързо и "Капитал" е на линия да разкаже и обясни какво (ще) се случва.

Все още няма коментари
Нов коментар