🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ позволи на Венецуела да продава петрол в Европа

Доставките бяха спрени преди две години заради санкции срещу страната

Две европейски компании ще доставят венецуелски петрол
Две европейски компании ще доставят венецуелски петрол
Две европейски компании ще доставят венецуелски петрол    ©  Reuters
Две европейски компании ще доставят венецуелски петрол    ©  Reuters

Италианската петролна компания Eni и испанската Repsol могат да започнат да доставят венецуелски петрол за Европа още следващия месец в опит да компенсират липсата на руски. Това би възобновило размяната на петрол срещу венецуелски дълг, която беше спряна преди две години, когато Вашингтон засили санкциите срещу Венецуела, съобщава Reuters.

Макар и обемът на петрола, който се очаква да получат европейските компании, да не е голям и всяко въздействие върху световните цени на петрола ще бъде скромно, подновяването на доставките би било символичен успех за венецуелския президент Николас Мадуро, но САЩ имат очаквания и към него самия.

Миналия месец администрацията на Байдън упълномощи Chevron, най-голямата американска петролна компания, която все още оперира във Венецуела, да разговаря с правителството на Мадуро и държавната компания PDVSA за бъдещи операции във Венецуела. По това време Държавният департамент на САЩ тайно е изпратил писма до Eni и Repsol, в които казва, че Вашингтон "няма да възрази", ако те възобновят сделките за петрол срещу дълг и доставят петрола в Европа, каза един от източниците на Reuters.

Администрацията на Байдън се надява, че венецуелският петрол може да помогне на Европа да намали зависимостта си от Русия и да пренасочи част от доставките на Венецуела от Китай. Убеждаването на Мадуро да поднови политическите преговори с опозицията във Венецуела е друга цел, която Вашингтон иска да постигне, казаха двама от източниците на агенцията. Друг важен фактор е мнението, че венецуелската държавна петролна компания PDVSA няма начин да се облагодетелства финансово от двете сделки заради тяхната структура.

Двете европейски енергийни компании, които имат съвместни предприятия с PDVSA, могат да отчитат суровия товар към неплатени дългове и закъснели дивиденти, твърдят източниците. Ключово условие по сделката е, че полученият петрол "трябва да отиде в Европа. Не може да бъде препродаван другаде".

Изключение

Вашингтон не е планирал подобни квоти за Chevron, индийската Oil and Natural Gas Corp и френската Maurel & Prom, които също лобираха за подобни разрешения от САЩ. На тях не е направена същата отстъпка, защото целта е петролът да се достави в Европа, за да се намали зависимостта от руския петрол.

И петте петролни компании спряха да заменят петрол срещу дълг в средата на 2020 г., като решението беше част от опитите на тогавашния американски президент Доналд Тръмп да свали Мадуро от власт. Макар това да доведе до значително намаление на венецуелски петрол, свалянето на Мадуро се оказа неочаквано по-трудна задача.

Развитието идва, след като администрацията на Байдън проведе разговори на най-високо ниво с Каракас през март, след които Венецуела освободи двама от поне 10-те американски граждани в затвори в страната. Мадуро освен това обеща да възобнови преговорите с опозицията, но той все още не е договорил дата за това.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rvr12572942 avatar :-|
    rvr12572942
    • - 3
    • + 2

    Аз го разбрах така: САЩ ПОЗВОЛИ на европа да купува петрол от Венецуела. Васалите изпадат в умиление и възторг.
    Явно много бързо Венецуела е прегърнала демокрацията и изповядва всички правилни ценности, за да паднат санкциите. Какво стана със "сатанинския режим" на Мадуро, оправи ли се вече?! Ха- Ха- Ха.

    Нередност?
  • 2
    043 avatar :-|
    043
    • + 1

    До коментар [#1] от "rvr12572942":

    Вие от позицията на коя глобална сила се присмивате на "васалите" на САЩ? Ако сте китаец, може! Но миришите на ватенка и тройной и в такъв случай трябва да сте наясно, че не представлявате глобална сила.

    Нередност?
Нов коментар