Кой всъщност преговаря с "Газпром"

В търсене на руския газ

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мога да кажа, че се преговаря с "Газпром", както и по всички останали опции за газ. Не мога да ви кажа кой точно преговаря. Не съм запознат докъде са стигнали преговорите. Единствено знам, че се преговаря.

Това заяви на 4 септември служебният министър на икономиката Никола Стоянов и предизвика истинска буря от коментари в социалните медии. Уж се преговаря, но не е ясно кой с кого и за какво, както и докъде е стигнал процесът.

Ситуацията в служебния кабинет обаче наистина се оказва оплетена и май никой нищо не знае. Още на 29 август служебният премиер Гълъб Донев гордо обяви, че "българското правителство вече води преговори на високо ниво с представители на "Газпром" за довършване на изпълнението по договора с руската компания, който изтича в края на 2022 г.

На 1 септември назначеният от този кабинет директор на "Булгаргаз" Деница Златева пък отсече: "Булгаргаз" не участва в никакви преговори."

Дотук поне линията беше една - правителството, а не "Булгаргаз" преговаря, макар договорът да е на дружеството и досега винаги то да е водило преговори с контрагента си "Газпром".

На 5 септември обаче настъпи обрат. "С "Газпром експорт" преговаря "Булгаргаз". От руска страна има много силен политически нюанс", каза пред bTV енергийният министър Росен Христов и продължи: "От тях не сме получили отговори по различни въпроси - цени, срокове за доставка, защита по клаузи. Към този момент не смятаме, че въвличане на правителството в директни преговори с руското правителство ще доведе до по-положителен резултат. Министри не говорят с руснаците. За момента смятаме, че това е най-правилното решение."

Премиерът друго беше казал няколко дни по-рано, но очевидно толкова е паметта и на министрите, и на журналистите, и на българите като цяло.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 2
    • + 5

    Кой може да е? Това дето се нарича предателство и които през годините си прибираха рюшвета под формата на газ. И използваха за завладяване на България. Ето тези агенти преговарят. Тъй като и институции са завладяно няма кой да действа. Жалко за България. Жалко за всички ни граждани. Но ние сме си виновни че позволихме на тези мошеници да си създадат политики олигархични кръгове и дори участвахме. Парата ни харесваше. Нищо че е предателство.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 4
    • + 3

    Никой не преговаря, защото Русия не им отговаря, само дето тези плазмодии ни поставиха в унизително положение. Митрофанова докладва.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 4

    Въпросът в заглавието е изначално сбъркан, защото видимо Газпром не желае да "преговаря", а оттам и опитите за отговор на безсмисления въпрос по-надолу са още по-безсмислени.

    За да има преговори трябва да има поне две страни с интереси по темата. В случая единствено българската страна демонстрира желание да продължи да получава евтин руски газ. Другата страна не реагира вече цял месец на опитите за контакт, което по същество е демонстрация на незаинтересованост.

    А след онзиденшната реч на Путин на форума във Владивосток явно същото скоро ще се случи и с нефта, и с ядреното гориво (с отработеното - също), и с въглищата, и със стоманата, и със зърното, алуминия, никела, ванадия, редкоземните елементи и пр., и пр.

    Нарича се контрасанкции. Идентичен (причудливо защо е толкова неочакван!) отговор на политическата тояга, която ЕС им размахва вече 8 г.

    При 80-90% енергийно зависима от Русия страна като БГ, ако иска да излезе от зависимост, първосигнално е първо да се осигурят алтернативи в най-стратегическите направления и чак тогава да се опразват посолства, да се омацват паметници и да се забранява Чайковски.

    КироасенленаБхристосиванов видимо много бързаха да се покажат по-добермани от Антъни и ни насадиха в перфектна буря.

    Газът не е нещо, което българинът априори калкулира в портмонето си директно, защото гражданската газификазия е слаба. Но когато Росатом обяви, че отказва да се занимава с поддръжката и сертифицирането на двата ВВЕР-1000 в Козлодуй и те рано или късно бъдат спрени, защото ще станат евроопасни, спира и 50% от производството на електроенергия. Най-евтината половина.
    Тогава вече ще се усети.
    Ще се усети и когато евроинвеститорите в БГ ишлемето почнат да фалират и цеховете (наричани заводи) масово освободят персонала.

    Българските политици заиграха на руска рулетка с тия, които са измислили руската рулетка.
    За наша сметка.
    И по всичко личи, че простреляните ще сме ние. Всички, без значение колко любим Путин, защото бензинът/токът ще е еднакво недостъпен.

    През 90-те спях на среднощни опашки по бензиностанции.
    Сега пак ще ми се наложи, май.
    Организирахме си машина на времето!

    Нередност?
Нов коментар