🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ясно е кой дойде на власт

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Третият понеделник от януари, известен още като "Тъжния понеделник", се смята от някои хора за най-депресиращия ден от годината. Минали са няколко седмици след Коледа и Нова година, за повечето хора е ясно, че няма да си изпълнят обещанията да станат по-добри, студено е, денят е къс и пр.

За държавите с чести избори "Тъжният понеделник" обикновено е веднага след тях. Тази седмица почти всички в България разбраха, че парламентарният вот от миналия уикенд няма да промени много. На власт няма да дойдат модерни и ефективни политици, които искат да модернизират страната и знаят как. Вместо тях ще продължи да управлява политическият хаос.

Това не е трагедия - България няма да се разпадне. Щетите обаче вече се усещат най-вече в пропуснатите възможности. След повече от десетилетие застой по времето на ГЕРБ (със съучастник ДПС) в края на управлението на Борисов България получи шанс да влезе в еврозоната. Прозорецът на тази възможност обаче вече се затваря и дори на власт да дойде фокусирано и ефективно правителство, това вече може и да не се случи.

Дълги години, по време на същото това управление, Шенген - зоната на напълно свободно пътуване в Европа, беше абсолютно недостижима за България. Корупцията тук караше нормалните държави от Западна и Северна Европа да налагат много категорично вето за падане на границите с България. Това беше разбираемо - ако на българската граница охранява единствено корупцията, след влизането в Шенген това означава, че тя ще пази и цяла Европа. От българските митничари, ветеринарен и хранителен контрол ще зависи какво влиза в целия ЕС. Ясно е защо Нидерландия и Франция открито, а почти всички други, без да го казват, спираха интеграцията на България. През последните месеци обаче имаше шанс това да се случи заради влизането на Хърватия в Шенген. Този шанс обаче, изглежда, също ще бъде пропуснат. Има съвсем реална възможност България да бъде единствената държава в ЕС (освен Кипър, на която й пречи това, че е наполовина окупирана от Турция), която не е в зоната за свободно пътуване.

И това не е всичко - напълно възможно е България да загуби сериозна част от финансирането по плана за възстановяване - да не получи между няколкостотин милиона и няколко милиарда безплатни пари. Дали наливането на подобни средства в българската икономика - реална и корупционна, е добре, е спорен въпрос. Но поне на теория се губи възможността, ако тези пари бъдат инвестирани умно, да модернизират части от страната.

Извън еврозоната, без Шенген и достъп до плана за възстановяване, България ще изглежда много ясно като това, което тя всъщност е - провалена членка на ЕС, която не може да се възползва от предимствата му, но за сметка на това консумира всичките му недостатъци.

Всичко това далеч не означава, че партиите в парламента сега следва да плеснат с ръце и да прегърнат офертата на Бойко Борисов от тази седмица за "програмно" правителство. Всички тези провали са до голяма степен директно следствие от управлението на ГЕРБ. Масовата корупция разяде държавата и създаде толкова много зависими от нея, че една от сериозните движещи сили в политиката сега е корупционната абстиненция - гладът за държавни и европейски пари, както и страхът от истинска съдебна система.

Всичко това е и известно, но ако има нещо, от което истински горчи, това е неуспехът в създаването на убедителна алтернатива на ГЕРБ, която да позволи на тази партия да преодолее проблема си с корупцията или да изчезне. Тези избори не бяха спечелени от Бойко Борисов. Те бяха загубени от другите партии. И докато не се създаде алтернативата, на власт ще е хаосът. Или корупцията. Или и двете. (Вижте всичко по тези теми тук.)

В броя ще откриете още:

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Сега злокобния проблем не е поведение на политици и начинът на тяхно избиране за участие в ръководни органи.
    Сега правителството употребява основен метод за публични финанси с лошо влияние за покупателната способност на националната валута. Неправилната финансова политика е водеща причина за сегашната инфлация.
    При създадената обстановка, колкото по-добре работят политиците за икономически растеж – толкова повече са щетите от лошото влияние на държавната финансова грешка.
    Сега е с публична заблуда за реално обществено съгласие, че употребявания създаващ инфлация основен метод за публични финанси не е фактор за инфлацията.
    Защо правителството създава сегашната инфлация?
    Възможна е полезна промяна. С подобрен държавен основен метод за публични финанси, националното стопанство е с устойчиво развитие.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Още не е дошла на власт, но се е запътила натам Америка за България...

    Нередност?
  • 3
    popopo avatar :-|
    popopo

    До коментар [#2] от "D-r D":

    А русия вече ни управлява.

    Нередност?
Нов коментар