Бюджетът на Русия е с дефицит от 25 млрд. долара през януари

Това е заради по-малкото приходи от петрол и газ, останалите постъпления също се свиват, а войната тласка разходите нагоре с 60% на годишна база

През декември в сила влязоха мерките на Запада за таван на цените на руския петрол и частичното ембарго върху суровината.
През декември в сила влязоха мерките на Запада за таван на цените на руския петрол и частичното ембарго върху суровината.
През декември в сила влязоха мерките на Запада за таван на цените на руския петрол и частичното ембарго върху суровината.    ©  Pixabay.com
През декември в сила влязоха мерките на Запада за таван на цените на руския петрол и частичното ембарго върху суровината.    ©  Pixabay.com

По-малко постъпления от петрол и газ и растящи военни разходи са довели до дефицит от 1.76 трлн. рубли или близо 25 млрд. долара в държавния бюджет на Русия. Почти година след началото на войната в Украйна новите данни на финансовото министерство са пореден знак за високата цена, която Москва плаща за своята агресия, докато натискът на санкциите срещу руската икономика се засилва.

Приходите за Кремъл от петрол и газ през януари са с 46.4% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година и достигат около 6 млрд. долара по данни, цитирани от Reuters. Спадът се дължи основно на по-ниските цени, на които се търгува руският сорт Уралс, както и на по-малкия износ на природен газ. Останалите постъпления, различни от тези от енергетика, също се свиват, като са с 28% надолу на годишна база, главно от ДДС и данъци върху доходите. Това не е изненада предвид икономическия спад през последните месеци и удара върху работната сила, нанесен от мобилизацията и напускането на страната от хиляди хора. Като цяло приходите за месеца са с 35.1% по-малко в сравнение с година по-рано и са близо 20 млрд. долара.

Междувременно, разходите се изстрелват с 59% нагоре до 3.12 трлн. рубли (44 млрд. долара) през януари на фона на мащабни военни харчове преди предполагаемата предстояща нова офанзива през следващите седмици. Така минусът в бюджета вече достига около 60% от нивото, предвидено за цялата година. Анализатори очакват той да се разшири до над 5 трлн. рубли (70.5 млрд. долара), ако настоящите условия се запазят.

"Единственият път, когато сме виждали нещо подобно, е през 2015 г., когато разходите за отбрана рязко се увеличиха", коментира пред Financial Times Наталия Лаврова, главен икономист в BCS Global Markets. Динамиката на приходите тогава обаче "не беше толкова катастрофална", казва тя.

Москва прибягва към резерви и повече дълг

Това са първите официални данни, които дават представа за ефектите от новите санкции на западните страни, влезли в сила през декември - тавана на цените на руския петрол и частичното ембарго върху суровината. Енергийните ресурси обикновено носят на Русия около половината от приходите в бюджета, като през миналата година са били приблизително 11.6 трлн. рубли (163 млрд. долара). След техния спад обаче държавата се оказва принудена да продава своите резерви, за да покрие дефицита. Миналия месец Кремъл е продал китайски юани и злато на стойност 38.5 млрд. рубли от своя Фонд за национално благосъстояние и планира да пласира на вътрешния пазар допълнително 800 млрд. рубли дълг, повече от първоначално заложения.

Вследствие на санкциите Москва беше принудена да продава своя петрол Уралс с голяма отстъпка. Бюджетът се основава на цена над 70 долара за барел, но през януари средната цена беше 50 долара за барел, което е с 42% по-малко в сравнение с миналата година.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 1
    • + 8

    Дааа, "богата" е тази държавица, язък й за 17 млн. км2 територия пълна с какви ли не природни богатства. Ама когато си некадърен (по природа) и в хранителен магазин да те затворят, ще умреш от глад... Хак да им е на ватенките, заслужават да мрат от глад...

    Нередност?
  • 2
    urd16759522791162591 avatar :-|
    isla Charlotte
    • - 2

    Certificate Attestation is a must actually for uae visa

    Нередност?
Нов коментар