🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайските оръжия могат да съживяват неуспешната война на Русия

Но засега китайските лидери действат внимателно

Китай е ядосан на Кремъл, че дискусиите относно продажбата на оръжия са били прихванати от Америка и разгласени
Китай е ядосан на Кремъл, че дискусиите относно продажбата на оръжия са били прихванати от Америка и разгласени
Китай е ядосан на Кремъл, че дискусиите относно продажбата на оръжия са били прихванати от Америка и разгласени    ©  Reuters
Китай е ядосан на Кремъл, че дискусиите относно продажбата на оръжия са били прихванати от Америка и разгласени    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В продължение на десетилетия Русия изпращаше оръжия на Китай. В периода 2001 - 2010 г. тя е правила доставки на средна стойност 2 млрд. долара, а през 2015 г. е била сключена рекордна сделка за 7 млрд. долара. Сега ситуацията се е променила. Русия е загубила над 9400 единици техника, включително повече от 1500 танка, по време на неуспешната си инвазия в Украйна. Тя изпитва отчайващ недостиг на муниции. Америка заявява, че разполага с разузнавателни данни, които предполагат, че Китай обмисля дали да снабди Русия с оръжия. Това може да промени хода на войната. Също така ще предизвика по-дълбока криза в отношенията на Китай с Америка и Европа.

Москва иска оръжия от Пекин от началото на войната

Русия многократно е искала оръжия от Китай от първите месеци на войната. Китай многократно е отказвал, изпращайки само несмъртоносна помощ като каски и стоки с двойна употреба като самолетни части. Американските власти не са разкрили публично подробности за това, което смятат, че се обсъжда в Китай. Но на 23 февруари Der Spiegel заяви, че руските въоръжени сили преговарят с китайката компания Xi'an Bingo Intelligent Aviation Technology за покупката на 100 бойни дрона. Русия е използвала подобни дронове както на фронтовата линия, така и от октомври насам като част от редовни атаки срещу украинската електропреносна мрежа.

Ден след публикацията на Der Spiegel Washington Post цитира американски служители, според които Китай обмисля изпращането на снаряди - най-смъртоносните оръжия във войната. Както Русия, така и Украйна използват съветски снаряди с калибър 122 мм и 152 мм за своите артилерийски установки и са "претърсили" света за стари запаси. Но Русия остава без приятели, от които да поиска. Тя е изпразнила складовете на Беларус. Северна Корея е доставила известно количество, но се притеснява да не изтощи собствения си арсенал. И Иран има малко за даване.

Китай разполага със съвместими снаряди. Малко е известно какъв е размерът и качеството на техните запаси, заявява Лони Хенли, бивш служител на Defence Intelligence Agency към Пентагона. Но те със сигурност ще са достатъчни да предотвратят наближаващата руска криза със снаряди. Това може да окаже голяма разлика в конфликт, в който изтощаването е важен фактор, а относителната честота на обстрела понякога е била решаваща. Отбранителните индустрии и на двете страни се затрудняват да увеличат производството.

Китай може да наклони везните

Китай притежава тежестта да наклони везните. Страната е четвъртият по големина износител на оръжия в света. Осем от нейните компании присъстват в последната класация на 100-те водещи оръжейни компании, изготвена от Stockholm International Peace Research Institute, като седем от тях са в топ 20, на второ място след Америка. През последните години продажбите на водещите китайски фирми са нараснали значително.

Пекин е наясно, че подкрепата на руската кампания ще разруши претенциите ѝ, че е неутрален посредник.

Войната може също така да предложи на Китай възможност да пренастрои и да промени баланса на отбранителните си отношения с Русия. В продължение на много години страната е внасяла руски военни технологии, използвайки обратно инженерните разработки на голяма част от тях, за да произведе подобно оборудване. Между 2017 г. и 2021 г. 81% от отбранителния ѝ внос е дошъл от Русия, включително двигателите за последните китайски стелт изтребители.

В момента има възможност да стане "относително равностоен индустриален партньор на руската отбранителна промишленост", заявява Майкъл Раска от S. Rajaratnam School of International Studies в Сингапур. Вместо просто да изпраща базови комплекти, Китай би могъл да помогне на Русия да заобиколи западните санкции, като изпраща високотехнологични компоненти за дронове, крилати ракети и други прецизни оръжия. Раска предполага, че в замяна Китай може да поиска технологии за RD-180, руски ракетен двигател, използван за излитане в Космоса (и потенциално за балистични ракети). Подводни технологии и реактивни двигатели също биха били привлекателни.

Китайското ръководство обаче е разделено. То не иска да види Русия унизена на бойното поле, особено от американски ракетни установки и европейски танкове. Само седмици преди инвазията Русия и Китай отпразнуваха своето "безгранично" приятелство. На някои в Пекин може също така да се хареса идеята за пренасочване на американската активност към Европа и далеч от Индо-Тихоокеанския регион.

Но има и причини за сдържаност. Според европейски служител, запознат с въпроса, Китай е ядосан на Кремъл, че дискусиите относно продажбата на оръжия са били прехванати от Америка и разгласени. Китай иска всяка подкрепа да остане тайна. Страната е наясно, че подкрепата на руската кампания ще разруши претенциите ѝ, че е неутрален посредник - едностранна китайска мирна инициатива, публикувана на 24 февруари, беше отхвърлена от съюзниците на Украйна. Също така допълнително би влошила отношенията с Америка и предизвикала отпор в Европа. Линда-Томас Грийнфийлд, американският пратеник в ООН, и Жозеп Борел, ръководител на външната политика на ЕС, предупредиха, че смъртоносната помощ ще премине "червена линия".

За момента Китай подхожда предпазливо. Борел заяви, че Уан И, доскоро първият дипломат на Китай, му е казал на среща на 18 февруари, че Китай "няма да достави оръжия на Русия". Разбира се, Уан също така е твърдял, че Китай не е изпращал оръжия на воюващи страни - нещо, което страната прави редовно. Но на 24 февруари президентът Джо Байдън изрази увереност, че Уан е бил честен поне по отношение на първата част. "Не очаквам сериозна инициатива от страна на Китай за предоставяне на оръжие на Русия", заяви Байдън. Ако руската позиция на бойното поле изглежда отчайващо през пролетта или лятото - когато Украйна се надява да започне офанзива, тази сдържаност ще бъде подложена на силен натиск.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 4
    • + 2

    Д-р Д, сега вече заради другаря Си и Русия, и Украйна ще останат без хора. А може би това е целта му? След обезлюдяването на двете страни да може да граби колкото си иска? Just thinking... Сибир наш, после Урал, патом Мацква, после светът... Руските природни ресурси в комбинация с китайската упоритост и човешки ресурси току-виж реализирали мечтата на Хитлер, макар и в друга точка на света и с 80 години закъснение. Опс, забравих, те комунистите много хуманни и такива неща не правят. Нито си ги мислят. А дано, ама надали, както пееше Графът. Не Игнатиев, един друг Граф.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 6

    Аз до сега не съм забелязал войната да е "неуспешна за Русия", дори напротив. Започвате да настройвате армиите от полезни идиоти срещу Китай. И там американците разпалват конфликт с Тайван. САЩ имат много вътрешни и финансови проблеми и им трябва нова световна война и нов световен ред. Не е трудно да се придвиди, че те ще са големите печаливши от голяма световна войан, всички останали губещи :(

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Пропагандно се опитват да ни варят, както се варят жаби - в студена вода и постепенно.
    Неолибералните грантови медии коват на 2-3 опорки:
    1. Свършиха им хората;
    2. Свърши им оръжието;
    3. Войната е неуспешна.

    ОК, така да е, но от лятото на м.г. ВСУ няма настъпателна операция. Не говорим за успешна - просто няма никаква! На това какво му е успешното? При положение, че целият натовски ВПК произвежда за ВСУ и складовете из ЕС също са изпразнени. Защо няма промяна в тенденцията на фронта? Или лелеяните 14-15 старички леопарда ще изреват страшо, като в приказките? ВСУ е изгубило досега поне 2000 танка. Какво ще свършат 14?!

    Няма хора! ВСУ са тотално обезкървени и видимо месомелачката в Артьомовск продължава по идиотски политически причини.
    "Победа на всяка цена!" за Киев няма как да има, но пък ще плати цената на проксивойната, чието острие е за други геополитически интереси.

    Апропо, разследващата журналистка Диляна Гайтанджиева публикува - с документи, както винаги! - обява на Пентагона за наемане на лингвист с български език за работа във възможна зона на военни действия:

    https://obektivno.bg/amerikanskata-armiya-tarsi-lingvist-s-balgarski-ezik-za-misiya-vav-vazmozhna-voenna-zona/

    Май суверените на ДБ/ПП наистина мислят да им ставаме бойно поле, когато ВСУ приключи курса?

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    И за разлика от пропагандните изливи в натрапвания ни The Economist, сериозен анализ пак в американска медия, но в The American Conservative:

    https://www.theamericanconservative.com/ukraine-is-afghanistan-all-over-again/

    Нередност?
  • 5
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 4
    • + 1

    Е, сериозният анализ е в първия постинг. Другарят Си ще спечели. Пък ако не беше Бахмут, вашите досега да са в Лисабон, нали?

    Нередност?
  • 6
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 1

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Забрави:
    4. Свършиха им окопните лопатки с които наемниците от Вагнер щурмуват позициите на 7 (СЕДЕМ) бригади на ВСУ в Бахмут и още 4-5 ако броим тези, които трябва да покрият околностите.

    Но сега започва май леко изтрезняване на западната преса, след като се оказа, че ВСУ измества с два месеца дългоочакваната си пролетна офанзива. Причината - нямали муниции и войници с боен опит, всички такива били убити или ранени... В същия момент нямали големи бойни загуби: https://www.washingtonpost.com/world/2023/03/13/ukraine-casualties-pessimism-ammunition-shortage/?itid=sf_world_ukraine-russia_top-table_p001_f003

    Всъщност всички опорки, включително данните за жертвите, които ни се представят за Русия и Украйна са верни, но просто са с обърнат знак тези за руснаците важат за украинците и обратното.

    Конкретно за Си и китайците, тепърва ще идват големите новини от тази част на света. Си консолидира онзи ден властта си окончателно за нов мандат и сега вече е с развързани ръце да действа. Почва обиколка и май първата спирка ще е... Москва. След което ще прави телемост (онлайн) с Киев, а посещенията му ще включват още няколко европейски държави. Си явно прави последен опит да вразуми Европа за ястребската си позиция, защото вече съм го описвал - ЕС отива в канала на историята без евтините руски ресурси и китайския производствен и пазарен отенциал. Зависим само от щедростта на Чичо Сам.

    Та тук, Венцислав Ралев е прав, но само частично. Китай се подготвя за намеса и няма да е на "правилната страна на историята".

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#6] от "kuranakyumura":

    Ами то е много видимо - музикантите са професионални войници, докато в Артьомовск ВСУ бута в месомелачката хванати от улицата преди седмица. Разумът ми не го побира защо Зелето причинява този геноцид? Може би това е закъснялото еврейско отмъщение за укропогромите? За Бабий Яр, където украинските нацистки полицаи са водели на заколение хиляди местни евреи, а SS-овците просто са убивали, легнали едни върху други?
    Има достатъчно архивни кадри по тая касапница - нацистко-украинска.

    Китайската намеса реално започна. Пекин е напът да угаси един конфликт, от който US десетилетия тегли дивиденти - Иран/Саудитска. И тай като реално Иран е вече обвързан с дългосрочни договори за изкупуване на петрол срещу инвестиции, а Ер Рияд продава около 1/3 от добива си на Поднебесната и то юани, притоплянето между една китайска провинция и друга китайска провинция не би трябвало да е новина.

    Си обяви особено внимание врху боеспособността на НОАК. На чист мандрин (с руски акцент) скоро ще се чуе: Тайван наш!
    Но това, разбира се, ще се случи, след като САЩ дадат повод: някой овластен US старчок пак поиска да тества спи ли дракона.

    Може ли да са толкова безмозъчни англосаксите, че да не виждат, че с всичките си действия тикат света към хралупата на китайския дракон! А той се е договорил с руската мечка да му я пази...

    Нередност?
Нов коментар