🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Истински новини и други истории

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В кухнята на медиите - там, където готвим няколкото десетки ястия, които предстои да опитате на следващите страници, има един постоянен въпрос, чийто отговор обаче се променя във времето: "Какво е новина?" Някога, когато животът беше по-прост, изборите - малко и лесни, новините от един ден се събираха на няколко вестникарски страници. Днес е по-различно. Колелото се върти много по-бързо и с това критериите какво е важно, да го кажем меко, се поразмиха. Преди новина беше, когато нещо реално се случи, а основният критерий за важността беше дали случилото се истински променя нещо в живота на хората. Господари на новините бяха действията. Сега нещата често са по-различни - новините често са роби на намеренията и твърденията.

Това бяха част от аргументите, когато тази седмица решавахме коя тема да бъде на корицата на "Капитал". През последните няколко дни голяма част от медиите (а и ние) се занимаваха с два основни сюжета:

  • Ще има ли правителство и ако да - какво
  • Какво всъщност се случи с т.нар. атентат срещу главния прокурор Иван Гешев и възможно ли е това да ускори процеса по неговото уволнение.

Това, разбира се, са напълно валидни теми и в броя на "Капитал" ще видите цялото развитие по тях. Проблемът е, че според класическото определение те не се класират за новина.

През последните няколко дни Бойко Борисов и неговият ГЕРБ антураж се опитват да поемат инициативата за съставяне на правителство. След като накараха ПП-ДБ да предложат правителство, те го отхвърлиха и решиха да номинират за премиер Мария Габриел - назначена от ГЕРБ за представител на България в еврокомисията. С това ситуацията премина в ново измерение на непредвидимост (вижте повече тук).

В офиса на "Капитал" се чудехме дали това не e подходящо за корица на хартиеното издание тази седмица. Нищо от случилото се обаче не минава теста за това да променя живота на хората. Едни хора говорят и казват, че искат да направят едни неща, но най-вероятно искат да направят други, които не могат да кажат, защото са по същество престъпление. Освен това те и нищо не могат да направят сами, а първо трябва да се изчакат репликите от спектакъла на другите играчи. Реално нищо не се случва. Затова и оставихме темата за правителството - решихме, че не заслужава корица.

Като казахме "престъпление", другият сюжет тази седмица беше развитието на историята с "атентата" срещу главния прокурор. Последните дни тя получи няколко важни допълнения - вътрешният министър обори сериозна част от твърденията на близките до Гешев след взрива. Шефът на следствието влезе в директен конфликт с главния прокурор, а исканията за отстраняването му - временно или постоянно, стават все силни. След като преди седмица от него се отрече Борисов, от първоначалните покровители на Гешев може би е останал само Пеевски. (Цялата история - в този текст.)

И този сюжет обаче не се класира в критериите за новина и съответно не стигна до корицата на "Капитал". След време това може да е една от истински важните истории, но до момента е само кълбо от думи, твърдения и намерения, от които е много трудно да се отсее истината.

Вместо тези две теми избрахме друга, която ни се видя по-истинска. През последните години въпреки всичкото буксуване в политиката България се превърна в световна сила в обучението по медицина. Твърде вероятно през тази година тук ще се дипломират повече много лекари на глава от населението, отколкото където и да е другаде. Със сигурност повече, отколкото в която и да е друга европейска държава. Това звучи добре, но има и леко мрачна страна - не засяга хората тук, или поне не здравеопазването, защото повечето завършили са чужденци, които след това се връщат в родните си държави. Но и въпреки това историята за това как се стигна дотук и какви са последствията е интересна - вижте я в темата на броя.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D

    Изложените гл. т. за нивото (и смисъла) на медицинското образование на чужди граждани в БГ са доста глупави и силно изсмукана от палците "новина".
    Бях преди време на медицински конгрес в Северна Африка. Турските колеги бяха приети като лични гости на домакините, просто защото те масово бяха завършили медицина в Турция...
    Даването на образование е авторитет за държавата. Студентските години остават завинаги в паметта на завършилите с топло чувство.
    Повече чужди студенти!
    Повече такси д обучение!
    Повече БГ в сърцето.
    Повече стратегическо мислене в Капитал. Ако може...

    Нередност?
Нов коментар