🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
30 години емиграция

Три вълни емиграция: какво има в архивите за последните три десетилетия

Поредицата "Капитал 30: Големите теми" припомня най-важните събития и явления от последните три десетилетия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Капитал 30: Големите теми

През 2023 г. "Капитал" навършва 30 години. Вестникът помни първите стъпки на България в пазарната икономика и демокрацията, в опитите да ги създаде и опази. И съответно - в провалите. По случай годишнината като журналисти ще направим опит да припомним кои бяха героите и злодеите на тези десетилетия, какви сюжети се развиваха, как стигнахме дотук и можеше ли и по-далеч.

Всеки месец екипът ще се рови в архива на "Капитал" по избрана голяма тема и ще опитва да разкаже поне значителна част от историята й в рамките на поредицата "Капитал 30: Големите теми". Тази е посветена на емиграцията в последните три десетилетия.

По данни на Световната банка в България се наблюдава най-устойчивото и дългосрочно спадане на население в съвременната история. То започна с падането на комунизма, продължи в "златното десетилетие" между него и влизането в ЕС и отново се засили с отварянето на пазарите на Запад.

За да прегледаме накратко историята на емиграцията през последните 30 години, се заровихме в архивите на "Капитал" и говорихме с хора, заминали през трите отделни десетилетия, между трите преброявания на българското население: 1991 - 2001, 2001 - 2011 и 2011 - 2021 г. Историите за всяко от тях можете да откриете в: "Глава първа: 1991 - 2001 г.", "Глава втора: 2001 - 2011 г." и "Глава трета: 2011 - 2021 г.".

А за последиците от всичко това прочетете този материал: "Ефектът на изгубените българи".

  • След преброяването на населението през 2001 г. става ясно, че в последното десетилетие поне четвърт милион души са напуснали страната. По това време "Капитал" регистрира проблема в текст, озаглавен "Нацията се смалява" - прочетете го тук. "Българинът поглежда към европейския трудов пазар".

  • През 2005 г. Икономическият и социален съвет оповестява свое становище, според което след пет до седем години България ще бъде принудена да внася работници. В разговор с "Капитал" тогава доц. Лалко Дулевски твърди: "Българинът по душа не е емигрант, той е гурбетчия." Цялото интервю прочетете тук.

  • Години по-късно, през 2022 г., "Капитал" посвещава темата на броя именно на вноса на работници от чужбина: "Все повече компании в България наемат хора от чужбина. Откъде и как", която може да прочетете тук.

  • Покрай вълната след отварянето на границите в рамките на ЕС "Капитал" публикува потребителски текст, който обяснява какво могат да очакват тези, които планират да работят в друга страна от ЕС, озаглавен "Tук много ми харесва! Ще работя поне година". Прочетете го тук.

  • Серия от материали през годините са посветени на заминалите в чужбина ученици и студенти, от които голяма част впоследствие така и не се връщат обратно в страната. През 2016 г. "Капитал" публикува текст за популярните дестинации за образование в чужбина - "Къде отиват българските ученици и студенти", който може да прочетете тук.

Още по темата:

  • "Йозеф Шети: Хората емигрират, защото не се чувстват защитени от закона" - в интервю за "Капитал" швейцарският предприемач и собственик на фабрика в България обсъжда проблемите на средата. Прочетете тук.

  • "Най-предпочитана за миграция е Германия, в която към 2019 г. живеят близо 340 000 българи", обсъжда текст, озаглавен "Колко българи живеят в Европа". Прочете го тук.

  • Вълната заминаващи естествено не е постоянна. През годините има няколко етапа, в които българи масово се прибират обратно в страната: след Брекзит и по време на ковид са два от тях. Прочетете за тях в "Голямото завръщане" ( от 2017 г.) и "Виж кой се върна" (от 2021).

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stq011168455 avatar :-|
    Ionian
    • + 5

    Емигрирайте смело. На запад е супер, въпреки че последните години много неща се промениха все още са 100 години напред. България никога няма да се "оправи", но ще разберете след като ви изядат най-хубавите години. Казвам го като човек, който два пъти се е връщал и три пъти е заминавал.
    А тук ще дойдат други - индийци пакистанци или там, който наемат да работи.

    Нередност?
Нов коментар