🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Украинските танкисти в момента преминават през ускорени тренировъчни курсове в Германия, където се учат да използват Leopard 1A5
Украинските танкисти в момента преминават през ускорени тренировъчни курсове в Германия, където се учат да използват Leopard 1A5

Войната | Украйна може да получи още 100 танка Leopard 1 чрез "триъгълна сделка" през Гърция

Германия явно обмисля нова схема за разблокиране на голямо количество пенсионирани бойни машини, които Швейцария отказва да даде на Киев

Украинските танкисти в момента преминават през ускорени тренировъчни курсове в Германия, където се учат да използват Leopard 1A5
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Евентуалната доставка на Leopard 1 е обсъдена на среща между Зеленски гръцкия премиер Мицотакис
  • В замяна гръцката армия ще бъде компенсирана от Германия с ремонтирани Leopard-и, които в момента са собственост на швейцарската фирма RUAG
  • Така индиректно може да се заобиколи забраната в конституцията на Швейцария, според която страната не изнася оръжие за воюващи държави

През следващите месеци украинската армия неочаквано може да получи нова голяма партида от модернизирани стари германски танкове Leopard 1А5. Става дума за около 100 машини от запасите на гръцката армия, твърди местното издание Flight. Медиата съобщава, че темата е била обсъждана по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Атина, където той се срещна с премиера на страната Кириакос Мицотакис и получи от него официално уверение, че гръцката армия също ще се включи в кампанията за обучение на украински пилоти за F-16.

Според изданието разговорите са имали и "скрит дневен ред", където е бил дискутиран и въпросът с евентуалния трансфер на Leopard 1. Въпреки че не са от последно поколение, а бронировката им е твърде уязвима по съвременните стандарти, този вид танкове си остават изключително сериозно средство за огнева поддръжка на пехотата и особено за водене на бойни действия нощем, където дори превъзхождат някои по-модерни руски аналози като например Т-72.

На практика в момента Гърция остава един от последните значими действащи оператори на Leopard 1A5, след като през 90-те години на миналия век изкупува големи количества машини от арсенала на германската и нидерландската армия и все още поддържа около 500 от тях. Украйна от своя страна вече започва да получава първите от обещаните й около 150 бройки от въпросния вид стари германски танкове, чиято оперативна годност се възстановява от германски отбранителни гиганти като KMW и Rheinmetall с финансовата подкрепа на Германия, Нидерландия и Дания.

За нуждите на украинската армия правителството в Берлин издаде специално експортно разрешително за 178 броя Leopard 1. В рамките на последната половин година също така бяха опразнени складовете и на по-малки военни компании като германската Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) и белгийската OIP Land Systems, които бяха изкупили и съхраняваха големи количества ненужна бойна техника след края на студената война. В стремежа си да намерят гъвкави решения за подкрепа на украинската контраофанзива, западните държави се оглеждат и за други, понякога дори екзотични варианти за възстановяване на стара бойна техника.

В Европа има и още един потенциален източник на този вид германски танкове, който обаче за момента остава недостъпен - швейцарската държавна военна компания RUAG. По документи тя държи на склад 96 танка Leopard 1A5, които са придобити, след като са свалени от въоръжение от италианската армия. И до момента въпросните бойни машини продължават да се съхраняват на територията на Италия.

След решението на Германия от началото на тази година да се включи в т.нар. танкова коалиция за Украйна представители на отбранителната корпорация Rheinmetall се свързват с RUAG и предлагат да изкупят обратно въпросните произведени от нея бойни машини, да ги ремонтират, след което да ги изпратят на Киев. Поне първоначално ръководството на швейцарската компания реагира крайно позитивно на направената оферта.

Малко преди сделката да бъде финализирана обаче, в Швейцария се развихри политически скандал по темата. Причината е, че алпийската страна поддържа военен неутралитет и отказва да изнася оръжие за държави, където има активен конфликт. В крайна сметка след гласуване в местния парламент оръжейният трансфер е блокиран, ръководството на RUAG е сменено и в компанията влиза специална проверка.

Как сделката да заобиколи швейцарския неутралитет

По всичко личи обаче, че Германия и Rheinmetall все още не са се отказали напълно от въпросните швейцарски танкове. Новата схема явно включва "триъгълна сделка" (известна още с немския термин Ringtausch) с участието на Гърция. За целта Атина ще предостави на Украйна около 100 от своите Leopard 1A5, а в замяна Rheinmetall ще изкупят аналогичен брой аналогични швейцарски танкове, ще ги ремонтират, модернизират и ще попълнят гръцкия арсенал. Идеята е замяната да се направи в съотношение "един за един". Целта е по този начин да бъдат заобиколени ограниченията на швейцарския военен неутралитет, който дори е записан в конституцията на страната.

На теория тази схема има шанс този път да проработи - Германия и Гърция вече веднъж осъществяваха подобна "триъгълна сделка", при която Атина даде на Киев 40 модернизирани по натовски стандарти съветски бронирани машини БМП-1, а в замяна получи от Берлин аналогично количество германски бронирани машини Marder. В крайна сметка обаче сделката ще зависи от сложни политически баланси и договорки в Германия, Швейцария и Гърция.

През седмицата швейцарските ревизори успяха да вкарат нова сюжетна линия в и без това заплетената интрига, след като стана ясно, че RUAG всъщност тихомълком е продал част от въпросните танкове за символична сума още преди 4 години. Става дума за 25 броя Leopard 1, които през 2019 г. са били изкупени от баварската фирма Global Logistics Support GmbH (GLS) срещу смешните 12 500 швейцарски франка или... 500 франка на машина. Само за сравнение - в момента белгийската компания OIP поиска за всеки от съхраняваните от нея стари танкове по 500 хил. евро.

Най-странното е, че дори в RUAG почти никой явно не е знаел за тази сделка. Затова швейцарските въоръжени сили са инициирали външна проверка по темата, тъй като през 90-те години компанията е изкупила въпросните Leopard 1 от италианската армия за по 43 хил. швейцарски франка всеки. В края на миналата седмица Global Logistics Support GmbH от своя страна са изпратили уведомление до RUAG чрез своята адвокатска кантора, според което те наистина претендират за собствеността върху въпросните 25 танка. Което е логично в контекста на това, че сега биха могли да ги продадат буквално 1000 пъти по-скъпо от цената, която са платили през 2019 г.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 5

    Поздравления на автора, че е дал първоизточника. Защото леко се оказва, че Украйна няма да получи повече, а май дори може да вземе по-малко.
    Първоначалните бройки Leopard 1A5 се разпределят така:
    - 10 танка от Германия
    - 80 танка от Дания
    - 100 танка от Нидерландия
    - 96 танка от Италия през RUAG

    Германия ще даде само 10 танка и се е ангажирала да отремонтира още поне 110 до края на 2023 г. Швейцарската RUAG се оказва, че не може да предаде танковете на Украйна, заради неутралитета на алпийската страна. От гръцката статия става ясно, че тези машини ще бъдат заменени с гръцки, като Атина ще получи швейцарските в замяна.

    Но има още един интересен детайл – голяма част от белгийските танкове, които бяха в ръцете на частник (малко под 100 бройки) са в окаяно състояние и не могат да бъдат възстановени. Те трябваше да бъдат изкупени от Дания и Нидерландия и отремонтирани в Германия. Ето защо се бавят доставките за Leopard 1A5 и преди месец бяха доставени само 10 на Украйна, най-вероятно чистите германски модели които сега се използват сега за тренировки.

    Инак казано – Украйна ще получи със сигурност 100 танка Leopard 1A5, а не още 100 танка. В най-добрият случай, ще си получи всичките 286 обещани от всичките страни танкове, но не и отгоре на тази бройка. Хубаво е да се следят по-изкъсо сметките, че да не се правят без кръчмаря.

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 5
    • + 3

    Аритметиката с танковете ми прилича на изборната аритметика, когато се броят гласовете за ДПС в секциите в Бурса..
    А че във всеки изгорен танк изгарят и по четирима украинци. Вече убитите и ранените са 400 ббб. Дали не стига толкова?

    Нередност?
  • 3
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "masay":

    Еми нали за това им дават тежка бронирана техника, за да са по-добре защитени...

    Нередност?
  • 4
    polite_bear avatar :-?
    HERMES
    • - 3

    До коментар [#2] от "masay":

    Защо нас питате дали не стига толкова? Питайте Масква.
    Тези още не са дадени, а на втората в Украйна са за скрап.

    Нередност?
Нов коментар