🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Бронираните машини Stryker са основна бойна платформа за сухопътните сили на САЩ
Бронираните машини Stryker са основна бойна платформа за сухопътните сили на САЩ    ©  Reuters

Преговорите със САЩ за бронирани бойни машини Stryker започват до дни

Българското военно министерство ще се опита сериозно да свали цената за модернизацията на пехотата под тавана от 1.5 млрд. долара

Бронираните машини Stryker са основна бойна платформа за сухопътните сили на САЩ    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Модернизацията на българската армия и в частност на сухопътните войски, изглежда, най-накрая тръгва на високи обороти. След като в петък късно вечерта държавният департамент на САЩ обяви одобряването на евентуален експорт на 183 бронирани бойни машини Stryker за България на стойност до 1.5 млрд. долара, днес стана ясно, че още тази седмица американска делегация ще пристигне в България, за да проведе преговори за бързо сключване на междудържавен договор по въпроса.

Очаква се посещението щатските отбранителни експерти да се състои на 7 и 8 септември, след което да има повече яснота за окончателните параметри на евентуалната сделка. Защото това, което публикува на сайта си американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA), всъщност е планът максимум и възможно най-високата цена, която може да бъде достигната. Това е стандартна практика от страна на САЩ при оръжеен експорт, за да не се налага повторно преминаване евентуалната сделка през всички бюрократични стъпки и неколкомесечно забавяне, ако държавата купувач реши да поръча по-големи количества. От цената за България вероятно ще бъдат приспаднати средствата, отпуснати под формата на военна помощ по линия на програмата Foreign Military Financing (FMF), a също така най-вероятно и стойността на 100-те жандармерийски БТР-а, които страната ни се готви да даде на Украйна.

За евентуалното купуване на американски бойни машини Stryker чрез пряко междудържавно договаряне се заговори още по времето на предишния служебен военен министър Димитър Стоянов. Той потвърди наличието на подобна оферта от страна на Вашингтон и, без да влиза в подробности, определи параметрите и като "доста примамливи".

Решението на военния министър тогава беше да започне два паралелни процеса за евентуално придобиване на бойни машини за пехотата - събиране на необвързващи оферти от водещите военни компании, от една страна, и междудържавни преговори със САЩ, от друга. След събирането на предложенията от фирмите обаче в крайна сметка е било преценено, че подобен подход в момента не е удачен и е било продължено само с директното договаряне.

Настоящият военен министър Тодор Тагарев също потвърди, че е заварил на бюрото си два варианта за продължение на проекта за модернизация на сухопътните войски, от които ще трябва да избира. Той обаче подчерта от самото начало, че ако отново се избере опцията за състезателна процедура между фирми, договор до края на годината едва ли ще може да бъде сключен.

Скъпи ли ще са всъщност?

Първото нещо, което прави впечатление в анонса на американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, разбира се, е цената на евентуалната сделка за Stryker-ите. Обявените $1.5 млрд., или около 2.7 млрд. лв. по настоящия обменен курс на долара, драстично се разминават с бюджета от 1.5 млрд. лв., който българският парламент е гласувал за придобиването на 150 бронирани бойни машини за сухопътни войски.

От поне три години обаче е ясно, че този бюджет сериозно се разминава с реалността и ще трябва да бъде коригиран в посока нагоре. Параметрите на евентуалната сделка за последен път са пренаписвани преди около 5 години, а неписаното правило в отбранителния бизнес е, че цените на оръжейните системи се вдигат с поне 5% годишно, т.е. поне с ¼ за изминалия период. И то преди идването на ковид кризата и избухването на войната в Украйна, която изстреля в космоса търсенето на бойна техника.

Ултимативният сблъсък на проекта за пехотата с реалността беше през есента на 2020 г., когато станаха ясни офертите на двете фирми - финалисти в предишния опит за състезателна процедура. Още тогава, т.е. преди около 3 години, предложенията и на преобладаващо американската GDELS, и на финландската Patria прескочиха психологическата граница от 2 млрд. лв.

Също така трябва да се отбележи, че настоящата оферта от американска страна включва не 150, а 183 единици бойна техника, което е, грубо казано, 20% повече машини. Освен това става дума за цялото оборудване, необходимо за осигуряването на една пълна тежка механизирана бригада, включително 90 тежковъоръжени машини Stryker Dragoon, допълнителна модулна бронировка (включително противоминна), верижни евакуационни машини, както и 33 модерни команднощабни машини, които в реално време ще осигуряват комуникации и контрол на бойните действия на ниво бригада.

Така страната ни най-накрая би могла да изпълни ангажимента си да осигури една напълно оперативно съвместима "натовска" бригада за нуждите на съюзническите Сили за отговор (NRF), а няма просто да купува "на парче" неголеми количества бойни машини, от които после дълго да се опитва да сглоби боеспособно формирование.

Към какво ще се стремим?

При всички положения ключов момент при предстоящите преговори ще бъде окончателната цена, която ще бъде постигната. Също така ще е важно да бъде договорено разсрочено плащане, а не внасяне на всичките пари накуп, както беше при закупуването на първите осем изтребителя F-16 Block 70.

По неофициална информация на "Капитал" при първоначалните подготвителни разговори с представители на САЩ е ставало дума не за $1.5 млрд., а за около $1.1 млрд. (т.е. до 2 млрд, лв.), които България в крайна сметка да плати на финала. Ако подобна цена действително бъде спазарена, това ще е сериозно постижение за министър Тагарев и неговия екип, особено ако става дума за 183 новопроизведени машини. Също така по непотвърдена информация американската страна е обещавала доставка на всички Stryker-и в рамките на 24 месеца, което би било безпрецедентно на фона на лавинообразно нарастващото търсене и дефицит на оръжейни платформи след началото на руската инвазия в Украйна.

Настоящите най-общи параметри на американската оферта за бойни машини Stryker обаче индиректно е и своеобразна присъда по отношение на българската отбранителна политика и стратегическо планиране през последното десетилетие, нагледно илюстрирайки тяхната неадекватност. Заради отлаганата с години модернизация на сухопътните войски в момента българските данъкоплатци може би ще бъдат принудени да платят приблизително двойна в сравнение с началото на сагата цена, за да получат оперативно съвместима и боеспособна натовска механизирана пехота по стандартите на НАТО.

В този контекст е показателно например как още през 2017 г. съседна Румъния успя да договори придобиването на цели 227 колесни бойни машини от типа Piranha 5 в сделка на стойност около 900 млн. евро. или 1.8 млрд. лв. Грубо казано, Piranha 5 е следващото поколение на Stryker, но произведено от MOWAG - швейцарския филиал на щатската General Dynamics. За изминалите шест години Букурещ е преминал на следващо ниво и вече произвежда машините в съвместното румънско-швейцарско военно предприятие Uzina Mecanică București (UMB). Така втората партида от още 150 бройки Piranha 5 за румънската армия трябва да струват от порядъка на 620 млн. евро - цена, за която българското министерство на отбраната в момента може само да мечтае.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 7
    • + 10

    Може ли НАТО да е производител на две от най-добрите колесни бронирани машини в света – Patria AMV и ARTEC Boxer, а ние да вземем нескопосаните консерви наречени Stryker? Но с министър на отбраната като Тагаренко, който не може да казва „НЕ“ явно всичко е възможно. Има купища въпроси, като освен финансирането и високата цена повдига самата поръчка - https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/bulgaria-stryker-vehicles

    1. Какви ще са бойните куполи за Dragoon версията? Защото в документа на DSCA такива не са включени и ще трябва да си ги набавим отделно. Това ще оскъпи допълнително целия масраф, а цената ще се покачи още ако ползваме НАТОвски 30мм оръдия, за които не произвеждаме боеприпаси, цеви и консумативи.
    2. Шаситата нови или стари ще са? За втора ръка консерви да плащаме 1.5 млрд. долара е същата простотия, като с F-16ките, които дори нови идват на сходна цена, но все още им гледаме чертежите.
    3. Предположенията, че ще ни направят отстъпка от цената, покрай дарените други консерви на Украйна (които по някои характеристики дори превъзхождат Stryker-ите) дали ще се реализират или пак ще ручаме жабчетата?
    4. Какво стана с линията на Капитал, която се спазваше 20 години, че парите за армията са лукс и трябва да аутсорснем националната сигурност на НАТО? Спонсорът ли смени плочата?

    Styker-ите са символът на корупцията в американския ВПК за последните няколко десетилетия. Баце като е правил магистралите се е учил от тях. Stryker е създаден на базата на легендарния дизайн на MOWAG Piranha, която се използва за шаблон за качествени БТРи вече повече от половин век. Какво постига машината на GDLS в сравнение с модела на морската пехота LAV-25? Тя е по-тежка, по-бавна, със същата защитеност (предпазва от базови патрони за АК), няма амфибийни възможности, по-слабо въоръжена и с по-лоши сензори. По някои показатели Stryker наподобява БТР-60, които ще замени, по други дори му отстъпва (амфибийните възможности). Не рева за старите консерви, проблемът е, че ги заменяме с други, които са абсолютно непригодни за съвременното бойно поле, а имаме качествени НАТОвски алтернативи.

    Американците се усетиха, че нещата не са добри и почнаха да ги оправят, както Баце оправя магистралите – с кръпки. Последните две категории се подобряват с Dragoon версията и добавената 30мм бойна купола. Защитеността също се подобрява, но с окачване на допълнителна броня – решетки или плочки. С тези две кръпки се покачва теглото, съответно се намалява скоростта допълнително и занижава проходимостта. Както и цената, която предвид всички изброени недъзи се качва десетократно (10 пъти!) за базовия модел спрямо LAV-25. Кръпките се таксуват отделно.

    Stryker не отговаря на повече от половината изисквания на армията на САЩ при изготвянето на конкурса, но въпреки това е приет на въоръжение. А да – американците поне правят някакъв конкурс, докато Тагаренко май ще прескочи и тази процедура. Прозрачност без граници е в МО, като разбираме за всичко това от задълженията на американците да си публикуват подобни документи.

    Нередност?
  • 2
    parazitko avatar :-P
    Паразитко
    • - 11
    • + 8

    До коментар [#1] от "kuranakyumura":

    Тези писания слугите на другарката Митрофанова ли ти ги спускат, комунистически боклук пропаднал?

    Нередност?
  • 3
    kuranakyumura avatar :-(
    kuranakyumura
    • - 4
    • + 8

    До коментар [#2] от "Паразитко":

    Да си видял някъде да пиша "Русский БТРи лучшие в мире"? Не? Даже съм написал, че най-добрите са дело на НАТОвски държави и вместо да вземем от тях ще ни пробутат стари консерви за много пари, които се отварят без проблем с 12.7мм патрони ако нямат допълнителни бронеплочи. Които затъват само като видят кал, които не могат да преминават по-големи водни препятствия, които са толкова тежки, че за поддръжка и извозване трябва да вземем допълнително американски HEMITове. Във военното дело корупцията и зависимостите убиват. Дано не ни се наложи да ги ползваме, защото американците се опарват доста силно в Афганистан - https://foreignpolicy.com/2009/11/06/this-week-at-war-why-dont-stryker-brigades-work-in-afghanistan/
    Това даже е доста захаросаната история, проблемите на тези машини са пословични във военния сектор (също както на съветските БМП-1 и донякъде на БМП-2). В Украйна също не издържат повече от стандартните съветски БТР-и, които двете страни използват.

    Грозните обиди говорят само за ниска интелигентност и слугинаж - та всеки сам да си прави изводите.

    Нередност?
  • 4
    aly02306991 avatar :-|
    aly02306991
    • - 3
    • + 6

    До коментар [#2] от "Паразитко":

    Защо така се излагаш? Хвани прочети, някои сериозен западен военен сайт, има доста критика към Stryker. Цитираните от коментиращ 1, са натовски машини и найстина са мн по добри от наложения ни избор. Отделно и цената, на която ще го закупим звучи внушително-коримпирано висока. За подобна цена от около $10 млн бройка може да се закупи най потентня западен танк К2 от Южна Корея. Както спомена и коментиращия в коментар 1, Patria AMV и ARTEC Boxer са в пъти по-потентни НАТОвски машини. За огромно съжаление на данъкоплатците обаче решенията не вземат не в полза на българския народ, а отново едно конкретно лоби, в едно конкретно посолство прозира.

    Нередност?
  • 8
    maxsimus avatar :-|
    Iliqn Stoqnov
    • - 3

    До коментар [#4] от "aly02306991":

    Когато пишеш те коментари поне проверявайте къде видя една машина ще струва 10 милиона?! 1,5 милиарда долара и максимална цена таван който можем но няма да достигнем никога.Това се прави защото да не минава пак през гласуване в конгреса.Стайкърите не са боксери обаче поддръжката им ще доста по евтина от немските!

    Нередност?
  • 9
    weiss avatar :-P
    Weiss
    • + 2

    До коментар [#2] от "Паразитко":
    Направих си труда да прочета предишните Ви коментари, понеже ме заинтригувахте с последния. Тук се срещат и други коментиращи със специфични здравословни проблеми, но Вашият случай е най-сериозен. Не отлагайте!

    Нередност?
  • 10
    weiss avatar :-P
    Weiss
    • + 2

    До коментар [#8] от "Iliqn Stoqnov":

    Ако правилно съм разбрал тезата през пунктуацията, да засегна и математиката: в първия абзац пише 1,5 милиарда, 183 машини. Математическата операция се нарича "делене", а 1,5 млрд на 183 дава единична цена на машина около 8,2 милиона. Аз не се съмнявам, че със съвместни усилия ще ги докараме до 10 милиона на парче.

    Нередност?
Нов коментар