Какво се случи през седмицата

Процедурата за избор на нов председател на ЦИК се провали; Разработваната в Китай ваксина срещу коронавирус може да е готова за масова употреба през ноември; ББР вече няма да има главен изпълнителен директор

Отровеният руски опозиционер Алексей Навални публикува в социалните мрежи снимка от болничното легло в Берлин и обяви, че вече диша самостоятелно
Отровеният руски опозиционер Алексей Навални публикува в социалните мрежи снимка от болничното легло в Берлин и обяви, че вече диша самостоятелно
Отровеният руски опозиционер Алексей Навални публикува в социалните мрежи снимка от болничното легло в Берлин и обяви, че вече диша самостоятелно    ©  Reuters
Отровеният руски опозиционер Алексей Навални публикува в социалните мрежи снимка от болничното легло в Берлин и обяви, че вече диша самостоятелно    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Процедурата за избор на нов председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) се провали. Нито една номинация не бе внесена до крайния срок, който изтече на 15 септември. Постът бе овакантен, след като досегашният председател Стефка Стоева подаде оставка на 27 август поради несъгласие с предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс и ангажирането на ЦИК с придобиването на машините за гласуване, вместо това да стори Министерският съвет. Очаква се обявяването на нова процедура по избор.

И на следващите избори машинното гласуване няма да е безалтернативно в големите секции, а ще се провежда паралелно с гласуване с хартиени бюлетини - по избор на гласоподавателя. Това окончателно бе решено с промени в Изборния кодекс, силно оспорвани от опозицията. Според опонентите така машинното гласуване се обезсмисля.

Президентът наложи вето върху поредната промяна в Закона за съдебната власт за т.нар. кариерни бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет, която им позволява след изтичането на мандата им да искат връщане в системата на по-висока длъжност от заеманата преди избора. Промяната в закона от 3 септември т.г. е втората за тази година и идва, след като първоначалният текст, приет през януари, бе атакуван пред Конституционния съд.

Зам.-председателят на парламента и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки получи присъда от 4 години ефективно за рекет и изнудване. Присъдата е на Варненския апелативен съд и подлежи на касационно обжалване.

Свят

Световната търговска организация реши, че наложените от САЩ мита върху китайски стоки през 2018 г., които доведоха до търговска война, са "несъвместими" с правилата на международната търговия. Причината е, че Вашингтон не е представил доказателства, че неговите твърдения за незаконна кражба на технологии и държавна помощ от страна на Китай оправдават налагането на тарифи. САЩ коментираха, че СТО е "напълно неадекватна" в изпълнението на задачата да се опълчи на Пекин.

Управляващата партия "Единна Русия" победи на руските местни избори, но също така поддръжници на критика на Москва Алексей Навални постигнаха пробив в Сибир. Прокремълските кандидати спечелиха губернаторски места в Коми, Татарстан, Камчатка и над десетина други региона. Поддръжниците на Навални спечелиха места в градските съвети в Новосибирск и Томск. Местните избори са смятани за показателни как ще протече гласуването за национален парламент догодина.

Разработваната в Китай ваксина срещу коронавирус може да е готова за масова употреба през ноември. В момента в страната четири ваксини са в последен етап от клиничните изпитвания, като поне три са поставени на служители в ключови сфери. Sinopharm и Sinovac Biotech разработват три ваксини по силата на държавната програма за извънредна употреба. По четвърта ваксина работи CanSino Biologics - тя вече бе одобрена за употреба от китайските военни.

Икономика

10.7 % е спадът на износа на български продукти през юли спрямо същия период година по-рано, като основната причина за това е по-слаби продажби на горива към трети страни и на машини към ЕС.

Едва 5.6% от бизнеса са се възползвали от държавните мерки за подкрепа през юли. За сравнение, делът на тези дружества през март е бил малко по-голям - около 7%. Това показват резултатите от кратко изследване сред дружествата, проведено от Националния статистически институт (НСИ). Най-голям интерес към правителствените мерки за подкрепа е имало през май, когато 10% от компаниите са се възползвали от подпомагането.

ББР вече няма да има главен изпълнителен директор. Това става ясно от протокол от общото събрание на акционерите на институцията проведено на 20 август. Позицията беше въведена в ББР в края на 2017 г. и бе заета от Стоян Мавродиев, който я заемаше до отстраняването му през април 2020 г. Сега банката се връща към модела си на управление отпреди 2017 г., когато изпълнителните директори имаха равни правомощия, като разпределяха помежду си функции.

Корупцията в България пречи на инвеститорите, счита Държавният департамент на САЩ. От годишния доклад на институцията става ясно, че инвеститорите често посочват като проблеми корупцията, върховенството на закона, честите законодателни промени и неефективното правораздаване. В доклада се посочва случаят на два големи американски инвеститора, които са били принудени да започнат преговори за прекратяване на дългосрочните им договори. В друг случай пък американска компания се е сблъскала с бюрократични спънки при опит да навлезе на енергийния пазар, където да се конкурира с руски държавен монополист.

Бизнес

Държавата ще субсидира тютюнопроизводителите с милиони поне още 2 години. Земеделското министерство е поискало и получило одобрение на ниво ЕС да изплаща средствата в рамките на близо 79 млн. лв. годишно. Парите за тютюн се изплащат на исторически принцип на бивши производители с цел пренасочването им към друг вид земеделие. Този процес обаче така и не се случва изцяло, а не се и контролира.

Покупките на имоти през летните месеци на 2020 г. почти достигат нивата на 2019 г. През юни, юли и август по данни от Агенцията по вписванията са изповядани към 55 хил. покупко-продажби, което е само с 0.5% по-малко от регистрираните през същия период на предходната година. Двигатели са Пловдив и Варна, а София отчита най-голям спад и с всеки следващ летен месец понижението в броя на сделките спрямо 2019 г. се задълбочава.

Сделки и проекти

В София вече има и споделени велосипеди. Те се наемат чрез приложение и са общо 15, като общината планира да обособи още "зелени места" до спирките на градския транспорт. Услугата се предлага от Nula Bikes и се очаква да се разрасне още повече и в бъдеще. Цената за наемане е фиксирана - 1.50 лв. за 30 минути, като могат да бъдат наемани за максимум 12 часа.

eMAG отвори първия си магазин в София. Онлайн търговецът планира да разширява дейността си в страната както онлайн, така и офлайн, съобщиха от компанията. Шоурумът, както го определят от компанията, се намира в "Сердика център" и през него потребителите могат да пазаруват, да поръчват онлайн на място, както и да получават доставените вече стоки, а също и да връщат закупени продукти. Така eMAG следва наложения вече в Румъния модел, където има 15 шоурума в най-различни градове - от Букурещ до Сибиу.

Германската компания на "Монбат" сертифицира батерия за морски транспорт. EAS Batteries, която преди три години беше придобита от българската група, е получила сертификат за новата си литиево-йонна батерийна система EASy Marine. Специалното на батерията е, че решава основни проблеми на морския транспорт и може да спести до 30% от дизеловото гориво на корабите. Разработката е направена в производствения център на EAS в Нордхаузен, а самата сертификация е извършена от базираната в Норвегия международна компания DNV GL.

Три български софтуерни компании са сред най-бързо растящите в Европа и Африка. Botron, Accedia и ScaleFocus влизат в тазгодишната класация Deloitte Technology Fast 500. Класацията е на база растеж в рамките на три години, в случая - между 2015 и 2018 г., но покрива компании, които сами подават данни за дейността си. От трите български компании най-високо е класирана Botron.
Все още няма коментари
Нов коментар