Какво се случи през седмицата

България се изкачи с 21 позиции в годишната класация на "Репортери без граници" за медийна свобода; Икономическият растеж в еврозоната е бил по-бавен от очакваното през първите три месеца на годината; Министерството на финансите отчете над 880 млн. лв. излишък в бюджета към април

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси засвидетелства американската подкрепа по време на среща с украинския президент Володимир Зеленски в Киев
Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси засвидетелства американската подкрепа по време на среща с украинския президент Володимир Зеленски в Киев
Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси засвидетелства американската подкрепа по време на среща с украинския президент Володимир Зеленски в Киев    ©  Reuters
Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси засвидетелства американската подкрепа по време на среща с украинския президент Володимир Зеленски в Киев    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България се изкачи с 21 позиции в годишната класация на "Репортери без граници" за медийна свобода. Страната ни вече заема 91-во място, което е значително подобрение в сравнение с предходните години. Миналата година България беше на 112 място, а преди това няколко години поред заемаше 111 позиция, а през 2016 г. дори стана 113-та. Повече по темата тук.

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова поиска оставката на ръководството на "Български пощи" заради неумението им да се съвземат след хакерската атака на 16 април. Това обяви самата Константинова на пресконференция във вторник. Още по темата за "Български пощи" тук.

Клуб за българо-македонско приятелство, създаден на 19 април и обединяващ на 100 общественици от България и Република Северна Македония, си поставя задача да работи за подобряване на отношенията между двете страни в отговор на предизвикателствата пред тях. В рамките на клуба ще бъдат създадени работни групи от експерти и професионалисти за сближаване в различни области, както и "историческа комисия в сянка" между историци от двете страни.

Над 240 български граждани и пребиваващи у нас притежават имоти за над 160 милиона долара в Дубай, показва международно разследване #UncoveredDubai, цитирано от разследващата медия bird.bg. Сред собствениците са Ирена Кръстева - майка на депутата Делян Пеевски, бившият зам.-директор на АПИ Велико Желев, Биляна Стоянова - сестра на зам. главния прокурор Борислав Сарафов. Още по темата - в този текст.

Свят

Икономическият растеж в еврозоната е бил по-бавен от очакваното през първите три месеца на годината, след като войната в Украйна намали бизнес активността, показват предварителните данни на Евростат. БВП в 19-те страни във валутния съюз се е увеличил с 0.2% на тримесечна и 5% на годишна база. Икономисти, анкетирани от Reuters, очакваха ръст 0.3% за тримесечието.

ЕС опитва да постигне съгласие между страните членки за налагане на петролно ембарго за Русия заради войната в Украйна. Германия официално призова за поетапна забрана на вноса на руски петрол в съюза. Йорг Кукис, един от най-близките съветници на канцлера Олаф Шолц, обяви, че Берлин подкрепя петролното ембарго, но има нужда от "няколко месеца", за да се подготви за прекратяването на доставките на руски суров петрол.

Около 100 украинци са били евакуирани от стоманодобивно предприятие "Азовстал" в Мариупол, съобщи ООН. По-голямата част от тях са пристигнали в град Запорожие, където им е оказана помощ. "Благодарение на операцията 101 жени, мъже, деца и възрастни могат най-накрая да напуснат бункерите под "Азовстал" и да видят слънцето след два месеца", посочват от ООН. Вицепремиерът на Украйна Ирина Вересчук заяви, че стотици цивилни остават блокирани под отломките на предприятието. По думите й спасителите са поискали още време, за да извадят хората от тунелите под "Азовстал", но молбата им е била отказана.

Икономика

77.6 хил. души, или с 1.1%, намалява населението на България спрямо 2020 г. по данни на НСИ. Така в края на 2021 г. то е 6 838 937 души.

Министерството на финансите отчете над 880 млн. лв. излишък в бюджета към април, като той се дължи на повече данъчни постъпления, но и на по-бавен темп на прираст на разходите. Общите постъпления към края на четвъртия месец на годината са близо 17.8 млрд. лв. (31 % от годишния разчет) и нарастват с малко над милиард, или с 6.5% спрямо същия период на миналата година. Разходите достигат почти 17 млрд. лв. (26.8% от годишния разчет) и са с едва 370 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. Част от тях обаче не се виждат в касовото изпълнение на бюджета. Те са около 1.2 млрд. лв. и бяха заделени по специални сметки от преизпълнението на данъчните постъпления през миналата година.

Държавата ще предложи нов механизъм за определяне на нивото на минималната работна заплата, стана ясно от думите на социалния министър Георги Гьоков пред "Нова тв". Неговото ведомство иска още увеличение на минималното възнаграждение до 770 лв. (при 710 лв. в момента) и на пенсиите от юли. Идеята е пенсиите да нараснат с поне 10%, като това ще се случи на два етапа - от юли и от октомври. И за двете решения обаче все още се очакват разчетите на Министерството на финансите.

Заради зле работещия завод за боклук София забърза разширяването на депото за 20 млн. лв. Плановете на общината да изгради следващите две клетки (3 и 4) вече са в ход - преди дни архитектурната комисия към общинския съвет прие предложението на зам.-кмета по екология Десислава Билева да се изработи нов подробен устройствен план (ПУП), който да позволи няколко неща. На първо място се отпушва възможността за разширението на депото за отпадъци "Садината".

Бизнес

По 10 милиона лева на ден е печелила АЕЦ "Козлодуй" през първото тримесечие на тази година. Или общо 954 млн. лв. за периода. За сравнение - по същото време миналата година печалбата е била 137.7 млн. лв., или почти седем пъти по-малко. Това накратко е ефектът от високите борсови цени на електроенергията през последните месеци. Преди година средната борсово ниво беше около 100 лв./мВтч, докато през март 2022 г. достигна 500 лв./мВтч.

Грантове за зелен преход на стойност 751 млн. лв. се разкриват до края на годината. Това съобщи Кирил Величков, директор "Европейски проекти и финансови институции" в ОББ, по време на първия дискусионен панел на Срещата на бизнеса в Бургас и региона, организирана от "Капитал". По думите му 30% от предвидените 28.9 млрд. евро европейски субсидии за България до 2027 г. са предвидени за преход към зелена и кръгова икономика.

Сделки и проекти

Канадската Trillion Energy подновява проучванията за природен газ край Добрич. В съобщение на компанията се посочва, че резкият скок на цените на синьото гориво след спирането на руските доставки отново е направил проекта икономически рентабилен. Преди да започнат проучванията обаче, ще трябва да бъде изготвена екологична оценка.

"Господинови строймаркет" купува варненския Mr. Bricolage за 6.8 млн. евро. За сделката потвърди за "Капитал" Диян Господинов, съдружник и управител на компанията купувач. Във варненския магазин от над 15 години под наем работи веригата Mr. Bricolage. Новият собственик заявява, че не планира да се разделя с веригата и да отвори свой обект на мястото.

Stellantis ще произвежда електрически автомобили в Сърбия. Сделката е на стойност 190 млн. евро, като Сърбия ще осигури 48 млн. евро, съобщава SeeNews. По думите на сръбския президент Александър Вучич производството ще започне в началото на 2024 г. и ще се извършва в завода Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Serbia в град Крагуевац. Stellantis беше създадена през 2021 г. след сливане между италианската FCA и френската PSA Group. FCA - Сърбия, е съвместно предприятие между FCA, която притежава 67% от капитала, и сръбското правителство. Fiat Chrysler Automobiles Serbia е сред десетте най-големи износители в страната.

Volvo разраства бизнеса си с онлайн продажби на автомобили и купува дял от Carwow. Макар и да няма официална информация за стойността на вложението, източник на Financial Times твърди, че става въпрос за десетки милиони долари. Инвестицията на шведската компания в автомобилната онлайн платформа е втората, която е завършена в последната седмица, след като Volvo по-рано обяви и подобна сделка с израелския стартъп StoreDot.