🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Навалица на завоя от "Газпром"

Промяната в позициите за "безалтернативния" руски газ съвпада с посещението на "царя на санкциите"

Позициите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на служебния кабинет на президента Радев се движеха успоредно през изтеклия месец
Позициите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на служебния кабинет на президента Радев се движеха успоредно през изтеклия месец
Позициите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на служебния кабинет на президента Радев се движеха успоредно през изтеклия месец    ©  Цветелина Белутова
Позициите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на служебния кабинет на президента Радев се движеха успоредно през изтеклия месец    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 1 август организациите на т.нар. български бизнес начело с КРИБ заявиха, чe "зa всички paзyмнo и обективно миcлeщи хора e пoвeчe oт яcнo, чe e бeзaлтepнaтивнo възcтaнoвявaнeтo нa дocтaвĸитe пo дoгoвopа c "Гaзпpoм".

На 31 август обаче председателят на КРИБ Кирил Домусчиев изведнъж обяви: "През предходните години нашата организация съсредоточи усилията си за постигане на независимост от ненадеждни източници на газ, включително и "Газпром"." На фона на заявената по-рано "безалтернативност" споменатите "усилия" остават загадка.

В същия отрязък от време президентът Радев и последното му служебно правителство обявиха "хаос и разруха" в енергетиката след кабинета "Петков", а връщането към доставките на "Газпром" - за неизбежно. После и техните послания започнаха постепенно да се променят, в някои случаи и да си противоречат.

На 26 август например в "Нова тв" на въпрос дали продължава прилаганата от редовното правителство тактика всеки ден да се пускат заявки по договора с "Газпром", които да послужат при евентуален арбитраж, служебният енергиен министър Росен Христов заяви: "Естествено, че не", защото "няма смисъл".

На 29 август обаче по bTV на същия въпрос служебният премиер Гълъб Донев каза: "Правят се такива заявки." За кратко време отпадна и възможността "незавършеният" интерконектор с Гърция да не заработи.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не остана длъжен на конкуренцията. В последните две седмици той последователно заяви:

  • "Единственото правилно решение е недоставените количества по договора с "Газпром" да бъдат разсрочени за началото на 2023 г."
  • "Договорът с "Газпром" да си върви. С две ръце сме за отказване от "Газпром", ама откъде?"
  • "Гълъб Донев се опитва да обясни, че доставките от "Газпром" са много важни и няма друго решение. Моля ги да не се връщат към "Газпром". Повече не трябва да имаме работа с "Газпром"!"
  • (И като бонус: "Ние знаем да решаваме кризи. В този сложен свят не виждам кой друг може да се оправи. И този път сме направили сплав между знаещи, можещи и красиви.")

Каква точно е причината за този обрат по отношение на руския газ не е ясно, но е факт, че завоят съвпадна с посещението на "царя на санкциите", както наричат посланик Джим О'Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ. Преди повече от година САЩ за първи път санкционираха по закона "Магнитски" шестима "видни" българи за участие в мащабна корупция. Разбира се, съвпадението може да е съвсем случайно. А и отказът от "Газпром" се обосновава лесно и с очевидни аргументи. За някои обаче посещението е припомняне, че кадифената ръкавица лесно може да бъде свалена.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 2
    • + 9

    Спомняме си как посещение на трима американски сенатори случайно съвпадна с края на Южен поток.

    Жалко, че се налага някой отвън да ни казва накъде да вървим, докато местните тарикати се пробват да си разиграват корупционните схеми. Но в крайна сметка не е луд този, който яде баницата.

    Нередност?
  • 2
    iod48646864 avatar :-|
    iod48646864
    • - 3
    • + 2

    Ами то след едно посещение на Хилъри приключихме и Белене, а след това четохме в изтекли дипломатически писма и какъв натиск е оказвала в София ... Американски подлоги си бехме и такива си останахме, затова и нема да имаме енергетика, нито независима политика. И най-вече става ясно защо американците подкрепят корумпирани политици и олигарси "с тъмно минало" и с какво ги държат ...
    А в случая се вижда нагледно как американските санкции се използват като бухалка за налагане на геополитически и икономически интереси.

    Нередност?
  • 3
    iod48646864 avatar :-|
    iod48646864
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#1] от "Rational":

    Тоест, някой "отвън" се е загрижил за теб и идва да те насочва какво да правиш за твое добро ли? А пък аз си мислех, че полезните идиоти сте на привършване ...

    Нередност?
Нов коментар