Мирча Джеоана: Румъния е обезоръжена пред кризата

Мирча Джеоана: "В момента Румъния има нужда от лидер, който да обединява хората и да търси решения."
Мирча Джеоана: "В момента Румъния има нужда от лидер, който да обединява хората и да търси решения."
Мирча Джеоана: "В момента Румъния има нужда от лидер, който да обединява хората и да търси решения."    ©  reuters
Мирча Джеоана: "В момента Румъния има нужда от лидер, който да обединява хората и да търси решения."    ©  reuters

Според последните проучвания сте рамо до рамо с настоящия президент Траян Бъсеску. Опасен противник ли е той? Как ще го победите?

През последната година общественото доверие към Траян Бъсеску намаля значително и от 60% спадна до около 30%. Това се случи, защото Бъсеску не се занимаваше с икономиката, не се вълнуваше от това да спаси страната от колапса. Той се опита да ръководи държавата чрез политически кризи и скандали. Румъния е силно засегната от икономическата криза, а отговорът на настоящия президент беше, че нито той, нито правителството се опитаха да извадят страната от нея. За пет години румънците се наситиха на скандали и искат друг президент, който да обединява хората и да работи заедно с тях, за да поведе страната напред.

В началото на предизборната си кампания Траян Бъсеску ви предизвика, като каза, че ще ви номинира за премиер. Вие репликирахте с думите "господин президент, или ви е страх, или пробвате наркотици". Какво не можете да простите на Бъсеску?

Обвинявам го, че доведе Румъния до жестока икономическа криза и предизвика тотален политически блокаж в момент, когато трябваше да бъдем обединени и да спасим страната. Траян Бъсеску следваше само и единствено личния си интерес и не беше истински президент за румънците. За един-единствен мандат разруши две правителства и две коалиции, настрои младите против старите, хората от частния сектор срещу държавните служители, учениците срещу учителите. Днес Румъния е обезоръжена пред кризата, защото президентът не разбира икономическите проблеми и не оставя професионалистите и държавните институции да си вършат работата. Бъсеску е зает единствено с това да спечели нов мандат. Той не вижда около себе си, не вижда, че ситуацията е много тежка за все повече румънци.

На 22 ноември освен за президент румънците ще гласуват и за намаляването на броя на депутатите. Вие сте за или против преминаването от двукамарен към еднокамарен парламент?

Бъсеску свика този референдум, защото не иска да говори за изминалия си петгодишен мандат. Не иска да говори за кризата, за безработицата, заради които паднаха две правителства. Всъщност аз лансирах идеята за еднокамарен парламент още през 2005 г. Но темата е твърде важна и сложна, за да бъде подмината набързо, без основен анализ. Ясно е, че този референдум е опит за отклоняване на вниманието. А въпросът какъв тип парламент искаме, както и за броя на депутатите, трябва да бъде отделен от изборите за президент.

Как ще убедите хората да отидат да гласуват?

Румънците осъзнават, че тези избори са изключително важни. Не избираме само бъдещия президент. Избираме пътя, по който Румъния ще поеме през следващите 20 години. Страната трябва да превъзмогне скандалите и кавгите от последните пет години, да се обедини около един национален проект и да продължи напред. Изправям се пред хората с моя проект "Една-единствена Румъния". Бих искал да ги обединя около традиционните румънски ценности и да работим заедно за изваждане на страната от кризата.

Определяте се като "следващото поколение". Как налагате нов стил в политическия живот на Румъния?

Аз съм модерен, ляво ориентиран човек. Силно вярвам в равенството и социалната справедливост. В еднаква степен съм и човек на диалога, включително с хора, които имат идеологически разбирания, различни от моите. Вярвам, че в момента Румъния има нужда от лидер, който да обединява хората и да търси решения. Хората са изморени от политически сблъсъци, а аз им предлагам път на диалог и консенсус.

Хората се страхуват от 2010 г. и задълбочаването на кризата. Изборът на нов президент може ли да повлияе на това по някакъв начин?

Може да помогне болезненият период на кризата да трае по-кратко. Не искам да казвам, че първите шест месеца на новата година ще бъдат леки. Няма да бъдат леки. Но ако начело на страната имаме президент и правителство, които работят заедно и загърбят скандалите, ще ви кажа, че през втората половина на 2010 г. ще бъдем значително по-добре.

А вас от какво ви е страх?

Страх ме е от задълбочаване на кризата, от нарастване на безработицата, от замразяване на пенсиите и от правителство, неспособно да се бори с това, както е в момента.

Икономическата криза ли е най-големият проблем на Румъния?

Най-големият проблем на Румъния е, че не приложи антикризисните мерки, от които имаше нужда, и затова социалните ефекти са така тежки. Вместо да имаме кабинет, който да се занимава с превъзмогване на кризата, правителството се превърна в електорален агент на Траян Бъсеску. Икономическите проблеми не се разрешават от само себе си без участието на държавата. Ще излезем от кризата само тогава, когато държавата стане активен играч в икономиката, когато задържа инвеститорите и създава работни места. До момента настоящото правителство има само дългове.

Вие се срещнахте с делегацията на Международния валутен фонд. Наистина ли заради политическата нестабилност Румъния рискува да загуби парите от фонда и ЕС за декември?

Не. Фактът, че делегацията на МВФ посети Букурещ, е добър знак. Фактът, че разговаряха с основните политически лидери, е добър знак. Фактът, че дадоха гаранции, включително и на мен, е добър знак. Затова очаквам през декември да получим втория транш от МВФ. Но парите от ЕС и Световната банка ще се забавят до началото на 2010 г.

Какво трябва да направи Румъния, за да излезе от икономическата криза?

Да имаме правителство до Коледа и до края на януари това правителство да излезе с проектобюджет, а приоритетите да бъдат правилно поставени.

Конкуренти ли са Румъния и България?

България е партньор за Румъния, не конкурент. От много години Румъния и България имат обща траектория. Европейската интеграция и предизвикателствата на тази криза показват, че партньорството е печеливша карта и за двете страни. Трябва да развиваме общи трансгранични проекти като постояването на Дунав мост 2 при Видин и Калафат.

Профил

"Влязох в тази битка, за да спечеля. Това ще направя и в Румъния ще изгрее слънце и розите ще разцъфнат", уверен е Мирча Джеоана. Розите са символът на Социалдемкратическата партия на Румъния, на която той е председател от 2005 г. Джеоана и настоящият президент Траян Бъсеску са фаворитите в изборите за държавен глава в Румъния на 22 ноември и очаквания балотаж на 6 декември.

Мирча Джеоана е посланик на Румъния в САЩ от 1996 г. до 2000 г. а в следващите четири години е външен министър. В момента е председател на Комисията по външна политика на румънския Сенат.