🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С нов отбор срещу кризата

Правителствените рокади в Румъния няма да помогнат, но вероятно няма и да навредят

Президентът Траян Бъсеску обяви, че споразумението с МВФ може да бъде удължено
Президентът Траян Бъсеску обяви, че споразумението с МВФ може да бъде удължено
Президентът Траян Бъсеску обяви, че споразумението с МВФ може да бъде удължено    ©  Reuters
Президентът Траян Бъсеску обяви, че споразумението с МВФ може да бъде удължено    ©  Reuters

"Тандем срещу кризата: българите с експерти, ние - с провинциалисти." Това заглавие на статия, публикувана на сайта на румънския тв канал "Реалитатя", е любопитно обобщение на реакциите около правителствените рокади в Румъния. Текстът прави паралел между Симеон Дянков и Трайчо Трайков и новите министри на финансите и икономиката в Букурещ Георге Яломицяну и Йон Аритон, за които до 2 септември почти никой в румънската столица не беше чувал. В материала се споменава и новият министър на труда и социалната политика Йоан Ботиш, чиято автобиография се определя като една от най-постните в цялото румънско правителство.

Техните назначения са част дълго отлаганите правителствени рокади (шест от общо шестнайсет министри напуснаха кабинета на премиера Емил Бок ), за които се говореше още преди началото на лятната политическа пауза. Евентуална оставка на целия кабинет също беше спрягана като вариант за цялостно "освежаване" на изпълнителната власт, особено след като през юни правителството оцеля при вот на недоверие в парламента с едва осем гласа разлика.

Малко след това в опит да успокои общественото напрежение президентът Траян Бъсеску (определян като архитект и зъл гений на кабинета "Бок") ултимативно даде срок до 1 септември на министрите да повишат коефициента си на полезно действие. Вместо това страната задълба още по-дълбоко в блатото, в което се намира от края на 2008 г. насам, а кабинетът наложи драстични мерки за борба с кризата, някои от които го вкараха в спорове с Конституционния съд.

Така очаквано се стигна до мащабната смяна на министри, която според наблюдатели обаче няма да има особен ефект, тъй като ходовете на Румъния в икономическата политика до голяма степен се диктуват отвън. Освен пряко свързаните с битката срещу кризата министерства на финансите и на икономиката, рокадите засегнаха и ведомствата по труда, транспорта, земеделието и информационните технологии.

Според официалните информации вече бившият министър на икономиката Адриан Видяну сам е решил да се оттегли от кабинета, докато оставката на финансист №1 Себастиан Владеску била поискана от премиера. Самият Бок беше съвсем лаконичен по отношение на причините за драстичния ход, но очевидната мотивация е, че нещата в Румъния не вървят на добре. Като потвърждение дойде и изказването на държавния глава Траян Бъсеску, че споразумението, подписано с Международния валутен фонд (МВФ) миналата година за заем от 20 млрд. евро и изтичащо догодина, може да бъде удължено или да бъде сключено ново, този път предпазно. Президентът заяви това след среща с ръководителя на мисията на МВФ в Румъния Джефри Франкс в понеделник.

Франкс и експерти от фонда

Долетяха скорострелно в Букурещ

на непланирана визита, очевидно провокирана от ключовите размествания правителствения дворец "Виктория". Притесненията на МВФ очевидно бяха провокирани не толкова от самите промени, които Франкс определи като "нормално нещо за една демокрация", а от факта, че назначените по ключовите постове са хора, напълно непознати както за местната публика, така и за чуждестранните партньори. Новият министър на финансите Георге Яломицяну влиза в голямата политика направо от главната дирекция по управление публичните финанси в град Брашов. Министърът на икономиката Йон Аритон пък е представител на местната власт от окръг Сибиу.

Все пак след светкавичните срещи на мисията на МВФ с властите в Букурещ Джефри Франкс изглеждаше по-скоро успокоен и заяви пред медиите, че споразумението с фонда няма да бъде засегнато от политическите рокади. "По време на срещата ми с премиера Емил Бок той ме увери, че промените в правителството няма да доведат и до промени в провежданите досега политики", каза Франкс.

И това най-вероятно е така, защото новите министри ще работят по програма, спусната от фонда, и ще следват дори по-стриктно зададения от него курс. Според редица анализатори точно това е причината за назначенията на безлични фигури на най-ключовите във време на криза постове. "Политиките, провеждани от правителството, са тези, които диктуват от МВФ. В този смисъл промените няма да имат нито положителен, нито отрицателен ефект", заяви за "Капитал" директорът на аналитичния център "Група за приложна икономика" Ливиу Войня.

Междувременно румънската икономика продължава да е в

Състояние на свободно падане

През второто тримесечие Румъния формално излезе от най-лошата рецесия за последните две десетилетия с ръст от 0.3% на тримесечна база, но оттогава данните за важни сектори на изпадналата в дълбока кома икономика са със знак минус. Индустрията, строителството, търговията и заплатите летят стремглаво надолу и това е директен ефект от мерките на правителството, включващи орязване с една четвърт на заплатите в бюджетния сектор и повишаване на ДДС от 19% на 24% (едно от най-високите нива в ЕС). Безработицата и инфлацията продължават на нарастват, като и двете гонят ниво от 8%, а прогнозите сочат, че през 2010 г. икономиката отново ще се свие.

Проблемът според Войня е както в структурата на румънската икономика, която се основава твърде много на непродуктивни и дълбоко засегнати от кризата сектори, така и във високото ниво на некомпетентност на румънските власти. "Би имало значение кой заема съответните постове в една съвсем друга конюнктура, политическа и икономическа. Днес това не е толкова важно. Хората, които сега стават част от румънското правителство, няма да наложат собствена визия за нещата", категоричен бе анализаторът.

В коментар за в. "Адевърул" икономистът Илие Шербанеску посочва, че нов заем от МВФ изглежда все по-необходим и ефектите на кризата и на взетите досега мерки ще се усетят още по-силно през следващата година. И според него няма особено значение кой заема най-горещите постове в правителството, тъй като "ситуацията е прекалено тежка" и държавата просто няма пари.

Така Румъния се озова в омагьосан кръг, в който държавата става все по-зависима от външни кредити, които ще й бъде все по-трудно да връща, тъй като и сумите, и лихвите се увеличават с всеки изминал заем. Според едно красноречиво вестникарско заглавие от края на миналия месец "Румъния задлъжнява с по два милиона евро на час". Всъщност старият финансов министър май трябва да е щастлив, че си тръгва.