🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Капитан и командир

Румънският президент Траян Бъсеску доказа, че може да печели трудни битки. Тази за оцеляването на Румъния обаче тепърва започва

Бъсеску все още умее да омагьосва тълпите
Бъсеску все още умее да омагьосва тълпите
Бъсеску все още умее да омагьосва тълпите    ©  reuters
Бъсеску все още умее да омагьосва тълпите    ©  reuters

Един тиктакащ часовник вероятно смущава дните и нощите на преизбрания румънски президент Траян Бъсеску.

Победата му на косъм на балотажа на президентските избори в неделя още веднъж показа силното разделение в страната и че сформирането на правителство ще е изключително трудна задача. А точно от редовно правителство, бюджет за следващата година и ясна програма за реформи Румъния има най-силна нужда в момента. Времето пък е лукс, с който Бъсеску няма да разполага, след като опонентът му вече обяви, че ще настоява пред Конституционния съд изборите да бъдат отменени заради търговия с гласове. Това отлага с поне няколко седмици възможността да бъде договорен кабинет.

Неблагоприятната ситуация, в която се озова Румъния - без правителство насред задълбочаващата се рецесия - мнозина приписват именно на склонността на президента Бъсеску да прави каквото си е наумил и да поляризира обществото. Въпреки растящото недоволство срещу него и противно на всякаква логика, той спечели втори мандат и изпревари с по-малко от 70 000 гласа съперника си от Социалдемократическата партия (СДП), като получи 50.33% подкрепа срещу 49.66% за Мирча Джеоана. В изборната нощ Румъния за кратко имаше двама президенти. Подведен от екзит половете, които му даваха преднина,  Джеоана ликуваше: "Спечелихме заедно. Нашата победа е победа за всички румънски граждани, които искат по-добър живот."  Собственикът на футболния отбор "Стяуа" Джиджи Бекали, който на първи тур също претендираше за поста, прибързано се зарадва на победата на Джеоана, като обеща да изпие пет камиона с шампанско в негова чест. Бъсеску обаче беше убеден, че е спечелил втори мандат, и не се изплаши от "камионите с доказателства", които Джеоана обяви, че ще даде на съда.

Борецът реформатор

Спокойствието му не е изненада. Бъсеску е доказан майстор на трудните битки. Преди пет години в съревнованието за президентския пост срещу Адриан Нъстасе той спечели точно по същия начин - с малка разлика и въпреки че екзит половете бяха в полза на опонента му. През 2007 г. пък стана първият румънски президент, отстраняван временно от поста. Опитът за импийчмънт срещу него обаче той успя да обори с категорична победа на референдум. Както медиите неведнъж са отбелязвали, Бъсеску се чувства много повече в свои води, когато е сред тълпите, отколкото сред колегите си. Бившият капитан от търговския флот обича да се представя като неуморим защитник на реформите, постоянно е в конфронтация с политическата класа в страната и явно не се плаши да се изправя срещу всички. Така направи, когато беше кмет на Букурещ и остана твърд срещу природозащитниците, настоявайки, че начинът да бъде решен проблемът с бездомните кучета е да бъдат избити. Накратко, както го описва политологът Даниел Барбу: "Бъсеску е човек, който се оставя да бъде воден от характера си." Въпреки конфронтационния му стил на поведение имиджът му на президента, който пръв заклейми публично комунистическия режим, и при чието управление Румъния стана член на ЕС, явно му помага да спечели симпатиите на младите хора и на румънците, живеещи в чужбина. Именно техният вот му донесе втори мандат. Според Джордже Дамян, журналист във вестник "Ziua", румънците зад граница никога не са вярвали на социалистите, а Джеоана е допуснал огромна грешка, като не им е изпращал никакви предизборни послания. "Румънците в чужбина са тези, които наклониха везните в полза на Бъсеску. Но и самият Джеоана допусна груби грешки. Представи се изключите.но лошо на последния дебат, като остави у хората впечатление, че не е узрял да носи такава сериозна отговорност. Заради всичко това той беше санкциониран от избирателите", коментира за "Капитал" Флорин Ротару, бивш сенатор от СДП.

Трудно уравнение

Най-важната задача пред Бъсеску сега е бързо да назначи нов премиер. Тъкмо в това той се провали на два пъти през последните месеци, тъй като настояваше премиерът да бъде от редиците на  неговата Либералдемократична партия (ЛДП), която няма мнозинство в парламента. Реалистичните сценарии, както ги обобщи Economist Intelligence Unit, се свеждат до два. Коалиция между ЛДП и Националлибералната партия (НЛП) въпреки враждебното отношение между тях по време на предизборната кампания. Сигнали в тази посока вече се чуха от лидера на НЛП Крин Антонеску, който заяви, че ако премиерския пост бъде даден на неговата партия, това ще е условие за започване на коалиционни преговори. Според по-конспиративната версия ЛДП може да се коалира с отцепили се от НЛП депутати и партията на унгарското малцинство. Вторият сценарий е свикването на предсрочни избори. Според Флорин Ротару има малък шанс и за трети вариант. "Антонеску не иска да отстъпва, а историята показва, че наказва горчиво онези, които й се противопоставят. В случай че не бъде осъщствен алианс на дясното, не остава нищо друго освен старата формула от 2008 г. - коалиция между ДЛП и СДП. Но много политици не вярват, че подобен съюз е възможен", обобщава той.

Истината е, че нито един от тези сценарии не е в полза на изпадналия в цайтнот Бъсеску, защото ще отнеме време, с което Румъния не разполага. Икономиката на страната, която се оказа сред най-засегнатите от глобалната криза, се очаква да се свие с 8.5% тази година. Заради липсата на редовно правителство, с което да преговарят, МВФ и ЕС замразиха траншовете си по кредита от 20 млрд. евро, който отпуснаха на Румъния в началото на годината. Това принуди кабинета в оставка да вземе кредити от търговските банки в страната при доста по-високи лихви, за да може да покрие разходите по плащанията на пенсии и заплати. Положението обаче ще стане неудържимо до два-три месеца без парите на МВФ. Безработицата през ноември достигна 5-годишен пик, а с очакванията между 150 000 и 400 000 държавни служители да бъдат уволнени скоро, за да бъдат изпълнени исканията на МВФ, социалното напрежение постоянно расте.

Бъсеску, който за разлика от Джеоана твърдо подкрепяше провеждането на исканите от фонда реформи, поне на пръв поглед би трябвало да е правилният човек начело на Румъния. Особено ако остане верен на политиката си и поне за кратко забрави конфронтационното си поведение. Защото, както сам отбеляза в изборната нощ: "Нямаме друг вариант освен предложената от мен програма, потвърдена от румънците чрез техния вот."

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    didi

    стига писахте глупости

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    koko

    страшен коментар

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    траян
    • + 1

    На рок ши букурие тут циган ла пушкарие.....

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    бочо
    • + 1

    мангали

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    бебо
    • + 1

    ха ха ха какжа политика

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    бебо
    • + 1

    ха ха ха каква политика

    Нередност?
  • 7
    fiona avatar :-|
    fiona

    Как се пише коментар, щом не знаеш имената на участниците в събитията?
    Пише се Geoana, но се изговаря "Джоана" - той е бивш външен министър и от доста време е известен.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    лили

    много си смещна кадрокоске и некадарна

    Нередност?
Нов коментар