ФОНДаментално лекарство

Германия и Франция обмислят създаването на европейска "пожарна команда" срещу бъдещи финансови експлозии от гръцки тип

Германският канцлер Ангела Меркел определи идеята за Европейски валутен фонд като добра и интересна
Германският канцлер Ангела Меркел определи идеята за Европейски валутен фонд като добра и интересна
Германският канцлер Ангела Меркел определи идеята за Европейски валутен фонд като добра и интересна    ©  reuters
Германският канцлер Ангела Меркел определи идеята за Европейски валутен фонд като добра и интересна    ©  reuters

Пожарът в гръцката икономика изпоти цялата еврозона. Страхът е, че той може да обхване и други страни с лесно възпламеними публични финанси - най-вече Испания, Италия, Португалия и Ирландия. Високият им бюджетен дефицит и външен дълг създават риск от експлозивен фалит, в който могат да изгорят не само банки и правителства, но и еврото. Изправени пред  взривоопасна ситуация, лидерите на еврозоната търсят противопожарни мерки.

Такава е идеята на Германия и Франция, които обявиха, че обмислят нов инструмент за предпазване на страните в еврозоната от фалит. Двете държави (двигател на всички жизнеспособни инициативи в ЕС) застанаха зад идеята за създаването на Европейски валутен фонд (ЕВФ) - амбициозна, но спорна инициатива, базирана на предложението на двама икономисти - Даниел Грос от Центъра за изследване на европейските политики в Брюксел и Томас Майер от Deutsche Bank.

Грос и Майер сочат, че южните членки на еврозоната са все по-близо до ръба на фалита. При подобни бедствени ситуации в страни извън общия валутен съюз (Латвия, Унгария и Румъния) на помощ се притече Международният валутен фонд. За еврозоната обаче би било политическо унижение и признание за икономическа слабост да се обърне към базираната във Вашингтон институция. Двамата икономисти предлагат алтернатива - ЕВФ, който "да управлява провала, когато вече е неизбежен, и да помогне на системата да продължи да се движи въпреки това".

Идеята на Грос и Майер е привлекателна за страните без големи фискални проблеми. Те няма да бъдат принудени да рискуват собствените си публични финанси, спасявайки неразумно разточителните си партньори - дилема, която гръцката криза постави пред Германия. Друг плюс е, че фондът може да попречи подобна криза да се разрасне в цялата еврозона, да повлече европейски банки и да изостри социалното напрежение.

Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи идеята за ЕВФ като "добра и интересна", особено aко се засили възможността за санкции спрямо "рецидивистите", нарушаващи маастрихтските критерии (бюджетен дефицит 3% и дълг 60% от БВП). Toва е водещо за Берлин, тъй като "Германия иска по-строг контрол и ограничения за правителствата с широки пръсти", каза Даниел Грос в интервю за "Дневник" в сряда. Френското финансово министерство също обяви ЕВФ за "интерсна идея", но по други причини - Париж "иска солидарност със страните в затруднение", обясни Грос.

Франция обаче е скептична към германското искане за строги санкции във фонда (предвид собствените й проблеми с маастрихтските критерии). Има разминаване и за обхвата на ЕВФ - Германия изглежда склонна да ограничи действието му до страните в еврозоната, а Франция намеква, че е по-добре той да покрие целия ЕС. Тези и други подробности се уточняват в момента между Париж и Берлин. Според Грос, ако те постигнат консенсус (нещо, което той очаква в следващите седмици), останалите членки в еврозоната ще се присъединят. При предварително съгласие еврокомисията може да подготви предложение по темата до юни, посочи неин говорител в понеделник. Така ЕВФ може да заработи до края на годината.

Този сценарий е твърде оптимистичен, защото пред проекта има значителни пречки - най-вече неяснотата дали може да бъде реализиран, без да се променя Договорът от Лисабон. Според Меркел това е неизбежно, но евентуална промяна в мъчително приетия договор изглежда като политическо харакири, защото трябва да бъде ратифицирана от 27-те страни в ЕС. Това превръща евентуалния бъдещ фонд в заложник на политически интереси. Например, ако ЕВФ покрива само еврозоната (както е по-вероятно според Грос), страните извън нея едва ли са съгласни. Напрежението вече назрява, тъй като засега преговорите се водят само в евроклуба. "Толкова важна инициатива не може да се обсъжда при закрити врати и само между неколцина избрани. Тя е твърде важна за цяла Европa", заяви пред Reuters полският министър по европейските въпроси Миколай Довгиелевич. По всичко личи, че ако е нужна промяна в Лисабонския договор, създаването на ЕВФ ще се забави за неопределено време, ако изобщо се случи.

Европейската комисия и правната служба на Съвета на ЕС търсят варианти той да бъде създаден без сложни правни промени. Според Грос това е възможно чрез клаузата за "засилено сътрудничество", която позволява на група страни да предприемат подобна инициатива независимо от останалите. "Ако страните членки искат бързо, но мръсно решение, ще действат без промяна в договора", посочи Грос. "Аз бих препоръчал този подход, защото времето е фактор", добави той.

Ако ЕВФ изобщо се появи, това ще се случи твърде късно, за да реши непосредствения проблем - Гърция. Но предвид драматичната финансова ситуация в южната периферия на еврозоната действително има смисъл фондът да бъде създаден възможно най-скоро.

Въпросителните около него обаче са много. Оказа се например, че предложението не се приема добре от Европейската централна банка (ЕЦБ) и германската Бундесбанк. Председателят й Аксел Вебер (спряган за следващ президент на ЕЦБ) определи идеята като разсейване, което отвлича вниманието от истинския проблем - нужната фискална консолидация. Реакцията на германския представител в борда на ЕЦБ Юрген Щарк също беше хладна - той нарече инициативата много скъпа, даваща погрешни стимули и обременяваща за страните със солидни публични финанси и рискуваща да подкопае доверието в еврото.

Не е ясно и дали новата институция ще успее да подобри работата на еврозоната, или само ще дублира вече съществуващи механизми. Например възможността за глоби и наказания за "лошите момчета" я има и сега (в Пакта за стабилност и растеж), но просто не се прилагат, тъй като са политически неудобни. Просто сегашните правила се оказаха неспособни да ограничат задлъжняването и дефицита и това доведе дотам Гърция (а скоро може би и други) да държи останалите в евроклуба като заложници на собствените си проблеми.

ЕВФ би стабилизирал еврозоната, дори когато някоя от членките й закъса. За страни като България, които се стремят да въведат бързо еврото, това е достатъчен аргумент да подкрепят проекта. "Разширяването на еврозоната е слабо вероятно, преди да се решат проблемите, които фондът ще коригира", посочи Грос и добави, че ако България подкрепи ЕВФ, "ще изпрати ясен сигнал, че иска тези проблеми да бъдат отстранени, защото така ще отпаднат пречките пред присъединяването й към еврозоната".

Дали ЕВФ ще се реализира ще стане ясно в следващите месеци, но залогът е много по-голям от евентуалното създаване на нова европейска институция. Ако затъналата в проблеми еврозона се провали в подобна амбициозна инициатива заради липса на съгласие, това може да разпали още повече пожара, който ЕВФ цели да загаси - загубата на доверие в общата валута.

Идеята

В анализ, публикуван през февруари, двама икономисти - Даниел Грос от Центъра за изследване на европейските политики в Брюксел и Томас Майер от Deutsche Bank, предложиха създаването на Европейски валутен фонд, който да помага на икономиките в нужда. Идеята им е той да се финансира отчасти от дълговите пазари, отчасти с вноски от страните, които не покриват маастрихтските критерии, като "глобата" ще нараства според несъответствието между националните им показатели и общите правила. "Това ще стимулира всички членки да се вместват в критериите", смятат Грос и Майер. Държавите, които спазват правилата на Пакта за стабилност, няма да внасят във фонда, но пък нарушителите, които изпаднат в ликвидна криза, ще могат да вземат заем от него или да разчитат, че той ще покрие цената на част от дълга им. Помощта ще е достъпна само ако закъсалата страна приеме стриктна програма за корекция на финансите си, одобрена от останалите в еврозоната. Според идеолозите на ЕВФ, ако фондът беше създаден заедно с Европейския валутен съюз (през 2002 г.), досега можеше да има резерв от 120 млрд. евро - достатъчни за спасяване на Гърция днес.

 
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ursus avatar :-|
    uzur
    • - 2
    • + 5

    http://yphalachev3.blogspot.com/2010/03/blog-post_13.html
    Европейски план за спасяване на Гърция от фалит. Крайно време е Европа да сигнализира на финансовите пазари, че Гърция ще бъде подкрепена.Германия и Франция все пак готвят резервен план за спасяване на Гърция от фалит. Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Никола Саркози са обсъдили схема за кредитиране на Гърция,като са изключили вероятността от разрешаване на ситуацията чрез обръщане на Гърция към МВФ и други финансови институции извън ЕС .Последно миналия ноември "Голдман Сакс" са предложили на Атина финансови инструменти, чрез които дългът на гръцката здравно-осигурителна система да бъде прехвърлен далеч в бъдещето.Подобни сделки са сключвани в миналото.Атина заяви, че не е приела последното предложение на американската банка.През последните години "Голдман Сакс" е получила близо 300 милиона долара комисионна.

    Нередност?
  • 2
    cons avatar :-|
    conservoir

    Перспективите пред този проект са много неясни - едно се потвърьдава. Европейската интеграция се движи от криза до криза, но този път тласъкът напред не е много голям. Кой се сети да помага на Латвия, Румъния и Унгария? Ако се бшха размърдали тогава, сега щеше да е по-лесно. И да не тршбва МВФ да идва на помощ на Гърция http://wp.me/pvTMb-dk

    Впрочем ако познаваме стила на Меркел, думите и за реформа на договора потапят тази идея тотално.

    Нередност?
Нов коментар