🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Две седмици до оцеляването

Започнаха преговорите за спасяването на гръцката икономика

Докато текат преговорите по спасителния пакет от ЕС и МВФ, Гърция отново бе залята от протести
Докато текат преговорите по спасителния пакет от ЕС и МВФ, Гърция отново бе залята от протести
Докато текат преговорите по спасителния пакет от ЕС и МВФ, Гърция отново бе залята от протести    ©  Reuters
Докато текат преговорите по спасителния пакет от ЕС и МВФ, Гърция отново бе залята от протести    ©  Reuters

Пепелта от исландския вулкан Ейяфялайокул, който блокира небето над Европа за седмица, за кратко хвърли сянка и върху страдащата гръцка икономика. Все пак отложените в понеделник преговори за отпускането на спасителен пакет от 45 млрд. евро за Гърция започнаха.

Макар че гръцкото правителство доста време настояваше, че ще успее да се справи без външна помощ, в крайна сметка Атина бе принудена да седне на масата с представителите на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и останалите страни от еврозоната. Преговорите трябва да определят какви оздравителни мерки ще трябва да предприеме кабинетът на Георгиос Папандреу, за да получи финансовата помощ, която ще включва 30 млрд. евро двустранни заеми и вероятно около 15 млрд. евро заем от МВФ.

Рестриктивните мерки, които ще бъдат договорени като част от сделката за отпускане на кредитите, би трябвало да ограничат през следващите три години нарастването на огромния външен дълг на Гърция, който до края на тази година се предвижда да достигне 120% от БВП.

По думите на гръцкия финансов министър Георгиос Папаконстантину, преговорите ще отнемат около 10 дни, а малко след това Атина вече ще започне да получава пари по двустранните заеми от другите държави от еврозоната. Това вероятно трябва да успокои инвестиралите в гръцки държавен дълг, които очакват през май плащания от 8.5 млрд. евро. Те обаче очевидно не вярват вече, че Атина ще може да се справи сама с огромните си задължения, след като доходността по десетгодишните гръцки държавни облигации достигнаха рекордни нива от 8.3% в навечерието на преговорите.

Анализаторите коментираха, че дори и да получи спасителния пакет и да избегне прекратяването на плащанията по дълга, Атина най-вероятно ще се озове в същата тежка финансова ситуация още в началото на 2011 г. През следващите пет години страната ще трябва да събере по различни изчисления между 250 и 300 млрд. евро, което ще е много трудно в условията на продължаваща рецесия и неблагонадежден кредитен рейтинг.

Гръцкото правителство вероятно ще успее до края на годината да намали бюджетния дефицит на страната до 8.7% от БВП от настоящите 12.9%. По-нататъшното му намаляване през 2011 и 2012 г. обаче ще е почти невъзможно заради свиващата се икономика, коментираха част от анализаторите. Както призна централният банкер на Гърция Георгиос Провопулос цената на финансирането на международните пазари ще остане висока и през следващите години, тъй като очакванията са външният дълг по-скоро да расте още, вместо да бъде ограничен.

Всичко това означава налагането на крайно рестриктивни, сурови и непопулярни мерки в страната и трудни моменти за премиера Папандреу. Двукратните намаления на заплатите в обществения сектор и увеличението на косвените данъци вече накараха стотици хиляди души да стачкуват и протестират по улиците на големите градове. Папандреу отказваше до последно да поиска заем от МВФ, но в крайна сметка призна, че реорганизирането на гръцката икономика е "патриотичен дълг". Остава да убеди и инвеститорите в това.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jddi avatar :-P
    Димов
    • - 2
    • + 6

    Гърците ядоха, пиха и се веселиха - а сега, като пристигна сметката, протестират. :)

    Нередност?
  • 2
    anguel_terziyski avatar :-|
    Anguel Terziyski USA
    • - 1

    Може и така:
    'Пепелта от исландската икономика, чието последно желание бе да бъде разпръсната в небето над Европа, за кратко хвърли сянка и върху страдащата гръцка икономика. Ако и тя има същото желание...'
    Иде Гергьовден и онези двамата Георгиевци пак ще пият и ще се веселят, не бой се!

    Нередност?
  • 3
    ivanyanakiev avatar :-|
    Иван Янакиев

    Нито едно Евро за Гърция!
    Плануваната помощ за Гърция нарушава не само европейското право, но и застрашaва европейската икономическа система. Прочетете повече за това, защо помоща за Гърция е незаконна на http://ivanyanakiev.com/2010/04/26/%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F/

    Нередност?
Нов коментар