Добър ден, рецесия

Помощта за Португалия ще струва скъпо и на спасените, и на спасителите

Пътят към възстановяването ще бъде дълъг и труден
Пътят към възстановяването ще бъде дълъг и труден
Пътят към възстановяването ще бъде дълъг и труден    ©  Reuters
Пътят към възстановяването ще бъде дълъг и труден    ©  Reuters

Две години рецесия - това ще е цената за Португалия, за да получи помощ от ЕС и МВФ. На спасителите пък това ще струва 78 млрд. евро. А в случая с ЕС се добавя и рискът планът за Португалия да се провали, както стана с Гърция, и дълговата криза в еврозоната да се задълбочи още повече.

Условията на финансовата помощ ще изискват от Португалия фискално затягане, еквивалентно на 10% от БВП през следващите три години. Което си е трудна задача за всяка държава, но още повече за такава, която на практика не е правила сериозни икономически реформи от влизането си в еврозоната през 1999 г. Сега кредиторите от ЕС и МВФ изискват от Лисабон свиване на раздутия публичен сектор, радикални промени на трудовия пазар, замразяване на заплатите в държавната сфера и пенсиите до 2013 г. и намаляване на бюджетния дефицит с 3% през следващите две години. В резултат съмнителната чест да стане третата спасена страна в еврозоната след Гърция и Ирландия ще докара на Португалия рецесия през тази и идващата година.

"Това не е просто програма за финансови съкращения, а пакет, който цели да ни върне към растеж и да направи нашата икономика по-конкурентна", заяви финансовият министър в оставка Фернандо Тейшейра душ Сантуш. И действително планът правилно се фокусира върху слабата конкурентност, ниската производителност и стагниращата икономика като сферите, които имат нужда от спешно подобрение.

Друг е въпросът дали три години на дълбоки структурни реформи ще бъдат достатъчни да преобразят най-мудната икономика в еврозоната и да й помогнат да генерира достатъчно растеж, за да се справи с тежестта на държавен дълг, който се очаква да достигне 100% от БВП. И дали след този период Лисабон ще е в състояние да оцелее без финансовата патерица от ЕС и МВФ, като набира сам средства при поносими лихви на капиталовите пазари.

С това рисковете не свършват. Условията по заема бяха одобрени от правителство в оставка, което няма да ги изпълнява. Всички основни политически партии, които се очаква да влязат в парламента след изборите в Португалия на 5 юни, декларираха подкрепа за мерките. Но когато се стигне до прилагането им, нещата може да се променят.

Най-голямата политическа заплаха обаче не е в Лисабон, а в Хелзинки. След изборите миналия месец, на които евроскептичната партия "Истински финландци" направи истински пробив и стана трета политическа сила, все още няма окончателно потвърждение дали Финландия ще подкрепи отпускането на спасителния заем за Португалия.

Съдбата на Португалия е свързана и с тази на Гърция. Ако - или по-скоро когато - се наложи нейният дълг да бъде преструктуриран, това ще засили натиска и върху Лисабон. Оптимистичният сценарий е до този момент ЕС да е открил начин как една държава да фалира, без сеизмичният шок от това да разклати фатално и останалите слаби звена в еврозоната.