🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Румъния замразява субсидиите за зелена енергия

В опит да свали високите сметки правителството орязва стимулите за производителите на ток от възобновяеми източници

Най-големият вятърен парк на европейската суша се намира в румънска Добруджа, където се издигат 113 турбини на CEZ
Най-големият вятърен парк на европейската суша се намира в румънска Добруджа, където се издигат 113 турбини на CEZ
Най-големият вятърен парк на европейската суша се намира в румънска Добруджа, където се издигат 113 турбини на CEZ    ©  Reuters
Най-големият вятърен парк на европейската суша се намира в румънска Добруджа, където се издигат 113 турбини на CEZ    ©  Reuters
3.4 милиарда евро са влезли в румънската икономика за последните три години само от ветроенергийни проекти

Румънското правителство се опитва да балансира между гнева на потребителите от повишените цени за електричество и старанието да не прогони чуждестранните инвеститори в сектора на възобновяемата енергия, които доскоро се радваха на едни от най-щедрите субсидии в Европа. След няколкоседмични спекулации по темата във вторник кабинетът на Виктор Понта обяви, че ще замрази издаването на т.нар. зелени сертификати за период от три години и половина.

Според сегашната рамка производителите на зелена енергия получават от националната електроразпределителна компания Transelectrica определен брой сертификати за доставените от тях количества ток в мрежата, уточнява румънската информационна агенция Madiafax. Те продават сертификатите на доставчиците, които са задължени от закона да ги купят, за да може част от общото потребление на електричество да бъде осигурена от възобновяемите източници. Сертификатите се търгуват на максималната допустима цена, тъй като търсенето надхвърля с много предлагането. За 2013 г. енергийният регулатор е постановил цената да се движи между 28.8 евро и 58.8 евро за сертификат. Производителите печелят втори път при продажбата на самия ток, а доставчиците покриват разходите си по изкупуване на сертификатите чрез включването им в сметките за електричество.

Привлечени от тази доходоносна система, през последните години чуждестранни компании като чешката CEZ, италианската Enel, португалската Energias de Portugal, австрийската Verbund и други инвестираха милиарди евро във вятърни турбини, хидроенергийни проекти, фотоволтаични и централи на биомаса на територията на северната ни съседка. От 2009 г. насам производственият капацитет на страната скочи с близо 10%, и то само от зелена енергия, която в момента покрива близо 8% от финалното потребление.

Регулация, която увеличи сметките

И докато в много други страни бумът на възобновяемите източници доведе до спад в цените на тока на едро, щедрите държавни субсидии в Румъния повишиха сметките на крайния потребител, пише агенция Reuters. Само за януари скокът беше с 10%, като половината от това увеличение се дължи на зелените сертификати.

Под натиска на недоволството както на дребните потребители, така и на големите енергоемки  компании правителството даде заден ход на програмата, стартирала едва преди година. След като дори Европейският съюз призна, че местните производители на зелена енергия получават твърде големи преференции, бяха проведени консултации с регулатора на енергийния пазар ANRE и във вторник министърът на енергетиката Константин Ница представи плана си за разрешаване на проблема.

Суспендираният закон

Основен момент в него е замразяването на издаването на зелени сертификати от 1 юли тази година до януари 2017 г., пише местното издание Business Review. Вместо досегашните два сертификата за всеки мегаватчас от вятърни турбини производителите ще получават по един. За малките ВЕЦ-ове с инсталирана мощност до 10 мегавата броят спада от три на един сертификат за мегаватчас, а за фотоволтаичните централи ударът е най-голям – вместо шест сертификата те ще получават по два на мегаватчас произведен ток.

Промяната ще се осъществи чрез суспендиране на сега действащия закон за период от три години и половина. Разликата между очаквания от инвеститорите и получения брой сертификати няма да се изгуби, а ще остане в кошницата на Националната агенция за енергийно регулиране. Ако държат веднага да получат приходи, те могат да сконтират тази разлика чрез банките, в противен случай тя ще им бъде предоставена от агенцията след 1 януари 2017 г.

Без "зелена добавка" за големите потребители

Друга важна точка в плана на Ница е предвиденото облекчение за големите консуматори с годишно потребление над 150 гигаватчаса. От 1 юли 50% от сметките им за ток ще бъдат освободени от таксата за зелена енергия, която значително ги оскъпява. За пример през 2012 г. румънският алуминиев гигант Alro Slatina е платил с 39 милиона евро повече за електроенергия, отколкото през предходната година.

Кабинетът ще позволи на малките производители, които доставят в мрежата под 5 мегавата електричество, да сключват двустранни договори за продажба. Досега сделките бяха централизирани, което представляваше голяма пречка пред малките предприятия.

Енергийният министър прогнозира, че благодарение на тези мерки стойността на зелените сертификати в сметките за ток ще спадне наполовина. "Системата за енергийни субсидии в Румъния е най-щедрата, но не можем да направим всички щастливи, не можем да рискуваме да прогоним големите индустриални производители от страната", аргументира плана си Ница.

Неприятна изненада за инвеститорите

Въпреки това обявените мерки бяха посрещнати с изненада от инвеститорите, които предупредиха, че промените могат да подкопаят един от малкото сектори на икономически растеж във втората най-бедна членка на Европейския съюз. Чуждите капитали, вложени в румънските възобновяеми енергийни източници, компенсират донякъде тежките ефекти от бюджетните съкращения и европейската дългова криза, коментира агенция Reuters.

Несигурността около решенията на правителството за регулиране на сектора вече има пряко отражение. Тази година местната ветроенергийна асоциация очаква 400 мегавата нови мощности за разлика от предишни прогнози, според които числото трябваше да достигне 1500 мегавата. Това е сериозна крачка назад, като се има предвид, че през последните три години в Румъния бяха построени 2100 мегавата нови мощности – повече от капацитета на двете ядрени електроцентрали на страната. От финансова гледна точка влетите в икономиката 3.4 милиарда евро се равняват на повече от половината от общите чуждестранни инвестиции в страната или на 2.5% от годишния й брутен вътрешен продукт.

"Пазарът в момента е замръзнал. А това няма да навреди само на производителите на възобновяема енергия, но може да засегне и инвеститорите в други сектори", смята Йонел Дейвид, директор на ветроенергийната асоциация.

Не е само Румъния

Румъния не е единствената страна, която орязва субсидиите за зелена енергия. Испания – водещ производител на ток от възобновяеми източници в глобален мащаб – също намали драстично стимулите за индустрията. Подобни мерки взеха управляващите и във Франция, Италия и Великобритания, припомня Bloomberg Businessweek.

Последствията за Букурещ обаче може да се окажат доста сериозни. Според експерти промените в закона ще нанесат удар върху усилията на страната да подобри инфраструктурата си и да изпълни изискванията на Брюксел за затваряне на една трета от старите топлоелектроцентрали до 2020 г.

"Имаме огромна нужда от инвестиции в енергийния сектор", заяви миналия месец управителят на централната банка Мугур Исъреску. "Възобновяемата енергия си има своята цена, но тя е необходимо усилие за румънската икономика."

В Северна Добруджа, където средната скорост на вятъра е 7 метра в секунда, е построен най-големият вятърен парк на европейската суша – 113 турбини на CEZ. Много от къщите в близките селища Фантанеле и Коджалак се радват на нови покриви и прозорци. Чешката компания е наела 100 фермери от района и е помогнала за ремонта на местната поликлиника, църква, училище, детска градина и дори за някои пътища. Проекти като този са създали поне 3000 работни места, често в селски райони с висока безработица и малко възможности за реализация. Според мениджърите на CEZ в Румъния има още много места за реализиране на подобни зелени централи.

"Важно е правителството да си възвърне доверието на инвеститорите", препоръчва Матю Вогел, управляващ партньор в компания за селскостопански и възобновяеми енергийни проекти, решила тази година да не инвестира в северната ни съседка.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 29
    • + 39

    Испания, Чехия, България, Унгария, Румъния, и отвчера Италия (там евала- рязаха до корена!). Е как сега да заплашваш с "Евроейския съюз", когато 2/3 от членовете са размахали тоягите???

    Само германците се оказаха момчета на място. Свършиха същата работа мирно и тихо, без да изпадат в цуг-цванг и да се вайкат като нас. Винаги изкупните им цени са били под нашите, и то при 1,5 пъти по-ниско слънцегреене! 10% от добива е бил винаги за задължителна собствена консумация, без значение имаш ли за какво да го консумираш. В дни със свръхпроизводство германските производители на ВЕИ ти плащат да им вземеш тока, за да си изпълнят квотите.

    Каква е разликата между Германия и останалите държави от редицата? Отговор: че само германците наистина искаха зелена революция (без да коментирам резултатите). Всички останали погледнаха на тази идея като нова ниша за поредната измама, след като в ремонта на пътищата и събирането на боклука картите бяха разпределени между клановете.

    Нередност?
  • 2
    vagabond66 avatar :-P
    vagabond66
    • - 2
    • + 28

    ". За 2013 г. енергийният регулатор е постановил цената да се движи между 28.8 евро и 58.8 евро за сертификат. Производителите печелят втори път при продажбата на самия ток, а доставчиците покриват разходите си по изкупуване на сертификатите чрез включването им в сметките за електричество." -И в Румъния не си "играят на шикалки" ! - И там ги цакат с топла бира !

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2
    • + 16

    Няма как, ще трябва тази "зелена" мода да се "подрегулира" и у нас....

    Нередност?
  • 4
    peshkobg avatar :-|
    Petar Georgiev
    • - 1
    • + 35

    Тенденцията да се открива топлата вода с пресметнато закъснение не е от вчера. Забавянето, с което България и останалите опарени "европейски" държавки разкриват схемите за енергийна гимнастика е прекалено голямо, за да е искрена и навременна реакцията на кабинетите. Самосезиране в правораздаването отдавна не съществува, оттам си правим сметката, че проблема е траен и наслагван, и дори все още няма и едва ли ще бъдат излъчени виновни. Защото тук не говорим за грешка в регулациите, а за престъпление за милиони. Нарочно, от години насам се допуска този модел на обир към крайния клиент и то по пример не на кой друг - а на Европейските ни учители, които ни показаха как става номера.
    Европейско фокусничество в комбинация с български тарикатлък прави невероятна комбинация от Бесзмъртна Бай-Ганювщина.
    Моето особено мнение е, че някои органи ще приказват, приказват докато накрая новото правителство ще потули производствата и кервана пак ще потегли с нова сила.

    Нередност?
  • 5
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • - 1
    • + 9

    До коментар [#1] от "cinik": Аз не съм съвсем съгласен с Вас. Доколкото съм запознат, много немски производители получават държавна "компенсация" свързана именно с цената на електроенергията, която пък е висока заради алтернативната енергетика.
    Което би означавало, че реално зелената енергетика се плаща два пъти от данъкоплатците. Един път като държавни субсидии за производители на зелена енергия и индустриалните и потребители. И втори път като цени на електричество за домакинствата.
    Богата държава кат Германия може би и да може да си го позволи (под въпрос!). По-бедните членки в ЕС копирали модела, определно не!

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 3
    • + 6

    До коментар [#5] от "pzashev":

    Германия, Дания имат политическо решение да разработват зелени технологии. Те са производители от-до на перки, слънчеви централи, ко-генератори, турбини, свръхикономични тоблообменници, пречиствателни станции и всичко възможно, което пази природата. Собствените им държави са витрина на тези постижения. От "елате да видите как е у нас" следват милиардни договори за пластмент на подобни продукти по цял свят.

    Къде ни виждаш нас в цялата схема? Освен да им купуваме продуктите, да правим с тях ток по 80 стотинки/квч и с него Пешо и Мара от Младост-4 да си топли панелката с акумулираща печка 10 киловата?

    То този номер мина доста успешно и при пречиствателните станции, но поне беше със 75% европейски средства. Иначе и там направиха нов канал в селищни места, където хората нямат пари да си направят 10 метра отклонение за включване. Или пък станцията пречиства до не знам колко си микрона на кубик с вносни консумативи за хиляди лева, а в съседство 16 селища нямат даже механичен утаител.

    Нередност?
  • 7
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • + 6

    До коментар [#6] от "cinik": Да, прав сте! Но това им политическо решение има икономическа цена, която поне за сега износа на нови технологии не покрива. И за това я плащат данъкоплатците им: 2 пъти.
    За схемите у нас е тъжно и вярно - особено примерът Ви с пречистватиелните станции е много убедителен и нагледен.
    Моята мисъл беше проста: дори без схеми, в честни условия, ние (и половин южна Европа в ЕС) не можем да копираме немския модел със субсидиите и компенсациите му. Нямаме парите, а и нямаме технологиите с чиито износ поне частично да компенсираме загубите. И данъкоплатците (когато плащат) са малко и опоскани.
    А значи нямаме национален интерес в зелените технологии. Не можем да си ги позволим просто.

    Нередност?
  • 8
    kotrag avatar :-|
    kotrag
    • - 3
    • + 4


    Европейските тарикатлъци за ''една по-чиста планета Земя'' ще се заплатят от мучащите телета на континента - дали чрез непосилни разходи за електричество, дали чрез фалити на финансови институции, заели пари на зелените крадци.
    Протести срещу високите цени на ел. енергия ще има навсякъде на континента (в любимата държава на чудесата - Германия също).

    Корумпираната шайка в Брюксел, насърчавана и наставлявана от шмекерите-политици на ''водещите'' държави в образуванието ''европейски союз'' са вече много богати хора и въобще не им пука дали за Ханс, Пиер или Ставрос е станало невъзможно да плащат формално узаконените им рекети.

    Нередност?
  • 9
    iliefff avatar :-|
    jilieff
    • + 3

    Снимка едно ми харесва.

    Нередност?
  • 10
    cap_shakespeare avatar :-|
    Captain Shakespeare
    • + 1

    До коментар [#1] от "cinik":

    това за 10% важи само за ТЕЦ, които са на въглища и по презумпция имат голяма консумация за собствени нужди.
    ВЕИ и фотоволтаици имат много малка консумация за собствени нужди.

    Нередност?
Нов коментар