Радмила Шекеринска: Груевски трябва да си тръгне

Заместник-председателят на СДСМ пред "Капитал"

Какво е нужно, за да се разреши политическата криза в Македония?

Един човек и едно правителство трябва да си тръгнат. Това са Никола Груевски и неговото правителство. Това няма да бъде достатъчно и да реши изведнъж всички проблеми, но ще бъде стъпка в правилната посока. След публикуваните от нас записи от подслушани разговори правителството е изгубило напълно доверието и легитимността си не само заради начина, по който организира избори, но и заради това как се отнася към човешкия живот, към интересите на гражданите, заради пълния контрол над правосъдието и случаите на мащабна корупция по високите етажи. Почти невероятно е как Груевски вярва, че може да продължи да бъде премиер в едно бароково правителство, изгубило всичко, върху което се основава. Според нас във време на политическа и дори морална криза в обществото е важно да върнем властта на хората. Затова настояваме за избори. Те не могат да бъдат повторение на предишните три вота, в които Груевски не организираше избори, а изборни измами. И затова настояваме за служебно правителство, което да нормализира ситуацията и да организира честни и свободни избори.

Колко дълго трябва да остане това временно правителство, как трябва да бъде съставено и с какъв мандат?

Всички тези въпроси трябва да бъдат обсъдени. Но първото решение трябва да бъде взето сега – че без този тип временно правителство няма изход от политическата криза. Отворени сме да обсъждаме мандата му и всички останали детайли. Изборите не са събитие, което се случва само в деня на вота, те са процес с много аспекти. Македония има избирателни списъци, в които никой не вярва. Страната е изгубила над 400 хил. от своите граждани през последните 10 години според статистиката на Световната банка. Но все още имаме 1.7 млн. избиратели при по-малко от 2 млн. души население. Записите показаха, че правителството злоупотребява с имената на хората, които са напуснали страната, за да създаде фалшиви документи за самоличност, с които техните избиратели да могат да гласуват по няколко пъти в различни общини. Видяхме през 2013 г., че правителството добавя хора в списъците, като им дава фалшиво македонско гражданство. И това е само върхът на айсберга. Ето защо първата важна стъпка трябва да бъде избирателна реформа и прочистване на избирателните списъци. Вторият важен аспект е връщането на независимостта на медиите. И третият елемент е осигуряване на система за контрол и проверки над различните власти. Всички институции са приватизирани изцяло, не само политизирани – Комисията за борба с корупцията, медиите, Сметната палата. Служебното правителство няма как да помогне те да се възстановят за една нощ, но поне може да започне.

Груевски и ВМРО-ДПМНЕ ви обвиняват, че просто искате да вземете властта без избори. Какъв е вашият отговор?

Това можеше да бъде вярно, ако не настоявахме за предсрочни парламентарни избори. Затова предлагаме т.нар. техническо правителство, в което няма да бъдат политици от кабинета или опозицията, а хора с експертиза, с опит в администрацията, които могат да проведат процеса на прочистване на институциите и да организират честни и свободни избори.

Как можете да се договорите за служебно правителство, след като отказвате да се върнете в парламента?

Преговорите никога не са се случвали в парламента. Ние напуснахме парламента, за да изпратим тревожен сигнал, че нещо ужасно се случва в нашата страна. И дори много от онези, които в началото ни критикуваха, сега ни разбират, след като чуха някои от записите, които разкриват същността на правителството и мащаба на злоупотребите. Нашето остъствие от парламента е един от инструментите да принудим правителството да влезе в преговори за изход от кризата. Когато имаме споразумение как да се случи това, опозицията ще се върне в парламента, за да го изпълни.

Как ще гарантирате, че режимът, който Груевски създаде, ще бъде разрушен, а не просто оглавен от друг човек?

Това е голямото предизвикателство за Македония и за нас. Ще има много дебати, преди да се стигне до избори, и хората няма да ни дадат доверието си веднага, те ще слушат, ще размишляват, ще анализират какво предлагаме и след това ще вземат решението си. Ако ви кажа днес, че за разрушаването на режима ще е нужна просто една политическа декларация или програма, ще ви излъжа. Това ще бъде много болезнен процес и ще изисква близко партньорство между бъдещото правителство и гражданското общество, покрило своята сила и глас. След случилото се в последните седмици всяко бъдещо правителство ще знае, че е изправено пред това силно и гласовито гражданско общество, което може да бъде гаранцията, че подобни неща няма да се случват повече в Македония. На митинга на 17 май представихме програма и ще продължаваме да обсъждаме как да не стане така, че институциите просто да прехвърлят лоялността си от един човек на друг. Излязохме с някои смели решения като например главният прокурор да бъде номиниран от опозицията, а също и ръководителят на антикорупционната комисия. Има начини, за съжаление досега нямаше политическа воля.

Другата критика е, че всъщност нямате програма и не можете да отговорите, когато някой ви попита какво ще правите с икономиката, с безработицата и т.н.

На 17 май лидерът на СДСМ Зоран Заев говори отчасти за това. Съвсем ясно е какво следва и  опозицията има солидна и подробна програма за възстановяването на средната класа в Македония, която разработваме още от 2013 г. Едно от предложенията ни е по-прогресивна данъчна система, която да е по-справедлива. Това е много важно заради нарастващата безработица. Какво обаче се случи - първоначално правителството отхвърли нашите идеи, а после имаше "дебат" по обществената тв, в който нямаше нито един представител на опозицията и участваше единствено министърът на финансите. Той дебатираше с журналист, който се съревноваваше с него кой ще бъде по-критичен към нашите предложения. Ето това е. Правителството използва медийната пропаганда, за да напада опозицията, че няма програма. Но ако наистина беше така, то тогава хората от властта щяха да са тези, които да настояват за дебати с нас, за да покажат на гражданите, че нямаме представа какво да правим. Работихме усилено по нашата програма и продължаваме да работим и в момента за подобряването й, но как да говориш за предложенията си, когато основните медийни канали са напълно затворении. Груевски е единственият премиер в историята на Македония, който никога не се е появявал на тв диспут с лидер от опозицията. Дебат е забранена дума в македонските медии. 

Профил

Мястото, където можете най-често да откриете Радмила Шекеринска тези дни, е палатковият лагер на протестиращите срещу правителството на Никола Груевски. Там тя усмихнато разговаря с хората на малко име и не отказва на никого да се снима с него. Шекеринска е заместник-председател на най-голямата опозиционна партия, Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). От 2002 г. е депутат, а между 2002 г. и 2006 г. е вицепремиер в правителството на СДСМ с ресори европейска интеграция и координация на чуждестранната помощ.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 3

    Госпожата внимателно си мери думите, забелязвам веднага. Говори за "бароково правителство", но всъщност всички знаем, че големият акцент на правителството на Груевски е античната епоха. Ако обаче го спомене, ще прозвучи като самокритика. СДСМ е партията, която отгледа груевците. Просто той ги би по техен почин и на техен терен. Яхна наготово наготово натрупания от СДСМ дебилизъм и единствено продължи по-ударно с дозите "антички" фантазии. Точно както ДПС почна да раздава по-дълги кебапчета и по-дебели пликове в ромските махали, за ужас на БСП, които мислеха, че патентът над тази традиция им е запазен за вечни времена. Интервюиращият пък е спестил неудобните върпоси. Трябваше да пита в прав текст, дали чисто теоретично в Република Македония може да съществува просветено, отворено, толерантно, образовано европейско общество, в което безкритично да вирее идеологията на македонизма от познатия му към днешна дата вид.

    Нередност?
Нов коментар