Али Ахмети: Изходът от кризата е в преговорите

Лидерът на Демократичния съюз за интеграция пред "Капитал"

Али Ахмети е основател и лидер на създадената през 2002 г. партия "Демократичен съюз за интеграция" (ДСИ). През септември същата година ДСИ получава мнозинството от албанските гласове по време на парламентарните избори в Македония, Ахмети е избран за депутат, а партията му влиза в управляващата коалиция със Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). През 2008 г. ДСИ отново влиза в правителството, този път като коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски.

Защо правителството дава толкова малко информация за случая в Куманово, при който загинаха осем полицаи и 14 албанци?

Има много спекулации около тези събития. И аз няма да се занимавам със спекулации. Въоръжената група, която беше атакувана в Куманово, не е представила никаква платформа, никакъв план, който да обяснява защо е отишла на това място. Аз настоявам за пълно и прозрачно разследване на целия случай. Събитията в Куманово не са от полза за албанците в Македония и в съседните страни и за региона като цяло. Имаме нужда от мирни и стабилни Балкани, които са напълно интегрирани в ЕС и НАТО. Имаме нужда от Балкани с добри междусъседски отношения. Този инцидент не е в интерес на никого. Не мисля, че занимаването с конспиративни теории помага в ситуацията. Отговорността за разкриването на истината за случилото се е на македонските власти, като за това е нужна помощ от косовските институции и от всички други държави, които могат да допринесат. 

Вече от месеци Македония е в политическа криза. Има ли риск тя да прерасне и в етническа?

Македония може да оцелее само с реципрочно уважение между двете най-големи общности – албанци и македонци. Нужно е да се премахват преградите между двете общности и те да приемат взаимно културите си, постиженията си, езиците си. Бъдещето на тази страна принадлежи и на двете общности. Албанците не дават под наем собствената си къща. И македонските политически партии трябва да убедят избирателите си, че Охридското споразумение е добро решение за всички граждани на страната.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ariella avatar :-P
    ariella
    • - 2

    ''Защо правителството дава толкова малко информация за случая в Куманово, при който загинаха осем полицаи и 14 албанци?''

    А какво да каже .''
    Че ЦРУ диверсионни обучени военни инструктори са изпратили шепа екстремисти в най хлабавата държава на Европа за да направят държавен преврат с 2000 $ това ли
    Ми то не е за казване :-)

    Нередност?
Нов коментар