🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

(Не)естествени партньори

Дейвид Камерън дойде в София да търси подкрепа за реформа на ЕС. За България важното е тя да не я запрати в периферията

Камерън и Борисов - малко бизнес и много забавления
Камерън и Борисов - малко бизнес и много забавления
Камерън и Борисов - малко бизнес и много забавления    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Камерън и Борисов - малко бизнес и много забавления    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Още се възстановявам от прегръдката ми с Бойко." Пет месеца след шеговитата реплика на Дейвид Камерън на срещата на високо ниво на ЕС в Рига той отново трябваше да понесе крепък физически контакт с българския министър-председател. Този път това се случи в София по време на първото посещение на британски премиер от 1999 г. насам. Като се изключи това изпитание, визитата вероятно е била глътка въздух за Камерън, който пристигна в България броени часове след като получи подкрепа от парламента в Лондон за въздушни удари в Сирия срещу гупировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) и още през нощта британски изтребител-бомбардировачи Tornado започнаха да сипят бомби. На този фон идването в София беше сравнително безпроблемна стъпка в една друга битка на Великобритания - тази за промяна на ЕС.

Тя ще бъде дълга и както отбеляза самият Камерън след едночасовата си среща с Бойко Борисов, "няма да можем лесно да решим, защото това е голям, амбициозен и смел дневен ред. Не очаквам съгласие през декември (на срещата на върха на ЕС на 17-ти и 18-ти - бел. ред.), но няма да спираме да натискаме педала на газта, за да поддържаме същата скорост". Това беше и основната цел на британския премиер тук - да потърси подкрепа за исканата от него реформа на ЕС. За България посещението му беше възможност да каже какво я притеснява в предложенията на Лондон и как да се избегне рискът британските маневри да я изпратят в периферията на една разделена на концентрични кръгове Европа.

Чувствата отминаха, остана протоколът

"За Великобритания България е важна, защото е от държавите, които не са в еврозоната. За Камерън те са естествената коалиция. Извън това няма много теми, по които да имаме допирни точки с Лондон," казва Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет по външна политика (ЕСВП). Дори по кризата с бежанците няма много общ дневен ред, макар британският премиер да посвети втория си ден в България на това да разгледа граничния пункт "Елхово" и да изслуша "урока по география", изнесен му от Бойко Борисов на тема как "нашата граница с Турция е по-голяма от тази на Гърция". Камерън припомни, че британски гранични полицаи са разположени в Италия и Гърция, за да помагат за проверката и регистрацията на мигрантите. Ако това беше предложение, то остана във въздуха - България за момента не счита, че има нужда от такава помощ и ако търси сътрудничество на ниво ЕС, то е по линия на "Фронтекс", като шестима служители на европейската гранична агенция вече са в страната.

Същевременно София и Лондон гледат по различен начин на кризата с бежанците. Както отбелязва Тимъти Гартън Аш в текст за в. Guardian, на Острова основният страх е от самия мащаб на огромното движение на хора вътре в ЕС и в него се преплитат притесненията от източноевропейските имигранти, бежанския поток и ислямските терористи. Само по последната точка Лондон и София имат пълно съвпадение. Ако има нещо, което може да бъде определено като отлично в отношенията между Великобритания и България в последните години, то е сътрудничеството между специалните служби. Още по време на посещението на вицепремиера Румяна Бъчварова в Лондон в началото на ноември е говорено то да бъде задълбочено, включително по линия на това София да изгради Съвет за национална сигурност по британски модел.

Като се изключи това, отношенията с Великобритания са стигнали дотам, че както се шегуват в Министерството на външните работи, ние дори няма за какво да се закачим. Лондон гледа в друга посока и докато преди искаше да работи със София по много по-богата политическа палитра, включително теми като Балкани и разширяване на ЕС, сега нещата се свеждат до сигурност, отбрана и малко икономика.

Недобре дошли

Що се отнася до британската кампания за реформа на ЕС, за България най-важното е тя да не засили още повече разцеплението в ЕС на три зони - ядро около евроклуба и евентуален мини-Шенген, Централна Европа и хлабава периферия. Опасността за София при този сценарий е ясна - политическа изолация и неучастие във важни решения. От конкретните британски искания най-притеснителното е ограничаването на свободното движение в ЕС.

Официалната българска позиция е, че гражданите на ЕС трябва да продължават да имат правото да пътуват, живеят, учат и работят на територията на съюза, без да им бъдат налагани неоправдани пречки и да бъдат третирани по различен начин от например британците във Великобритания. По идеята на Лондон правилата за свободно движение да не важат за новоприети в ЕС, докато те не достигнат останалите по икономическо развитие, коментарът на София е, че подобно условие няма как да бъде поставено на страни, които вече са членове.

По отношение на искането за въвеждане четиригодишен период на пребиваване или работа в Обединеното кралство, преди да има достъп до социалната система, отговорът на България е, че това ще бъде дискриминация, ако не важи и за британските граждани. Неофициално високопоставени източници от МвНР признават, че Лондон има известни основания да се притеснява от злоупотреби и тъй като съвсем не е единствен, вероятно ще се върви към защита на социалните системи под една или друга форма въпреки опозицията на България и други източноевропейски страни.

Как точно ще се случи това зависи от начина, по който Камерън проведе кампанията си. Въпреки съпротивата, която среща, и съветите от обкръжението си да преговаря по-дълго, той, изглежда, беше решил да играе ва банк и на срещата на върха през декември да обяви, че ако останалите не приемат искането за четиригодишното ограничаване на достъпа до социални плащания, Великобритания ще напусне ЕС. Директорът на лондонския Centre for European Reform Чарлз Грант предупреждава, че "Даунинг стрийт" рискува много да сгреши с преценката доколко другите страни в ЕС са готови да се огънат, за да не изгубят Великобритания. "Ако британците наистина кажат - дайте ни протокол за изключение от съществуващите правила за социалните придобивки на работниците или ние ще започнем кампания за излизане, то според мен повечето от европейските ни партньори по-скоро биха предпочели да ни видят как си тръгваме, отколкото да жертват фундаменталния европейски принцип за недискриминация", казва Грант пред в. Telegraph.

Подобен разрив крие опасности и за България, за която е по-добре Великобритания да остане в ЕС. Но така или иначе, разговорът дали и как ЕС ще се реформира е основно между Лондон и Берлин и София не може нито много да помогне, нито много да попречи. Всъщност точно след телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел в деня на пристигането си в София Камерън очевидно е решил да забави темпото и вече се надява на сделка към средата на февруари.

"За нас посещението на Камерън е чисто политическо. Няма кой знае какво да обсъждаме с него. Всъщност му направихме подарък с това, че изслушахме отново предложенията му", обобщава източник от МВнР. Едно от малкото неща, които България би могла да поиска, е подкрепа за влизане в Шенген. Дори и това е доста условно, защото като страна извън Шенген и колебаеща се дали изобщо да остане в ЕС, Великобритания няма особено влияние по въпроса, но все пак би могла да помогне с дипломатически натиск. Иначе, докато Лондон не реши вътрешните си колебания и продължава да гледа на ЕС основно като на голям пазар, нищо чудно отношенията със София да се изчерпват с прегръдки, демонстрации на нестинарски танци и шеги колко папи са го галили по главата премиера Бойко Борисов.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-P
    krastitel
    • - 70
    • + 8

    Няма страшно - Папите ще ни помогнат и за тази реформа.

    Нередност?
  • 2
    krastitel avatar :-?
    krastitel
    • - 74
    • + 7

    Папите явно следят форума и цъкат минуси ... смях!

    Нередност?
  • 3
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 12
    • + 8

    Явно приближава времето на разпадането на ЕС и Камерън е менажера на този процес. Ако останалите членове на ЕС се поддадат на тази поредна дезинтеграционна вълна, вместо да оставят Великобритания спокойно да си напусне ЕС и да се оправя сама, щом така ѝ харесва повече - с Европа като някакъв значим фактор в света ще бъде свършено и доминацията ще се запази необратимо в САЩ, Китай и Русия. Още по-тежко с поредното разпадане на ЕС ще се отрази на всички в Европа бежанската вълна от Близкия Изток, която изисква съвместни и координирани действия и обединени средства на всички европейски държави, а вместо това всички си подхвърлят проблема като някакъв горещ картов и се мъчат да противодействат поединично - всеки по негов си начин и ако може, останалите да поемат по-голямата тежест (Германия е изключение, но това може да струва поста на Меркел на следващите избори в тази държава). И така, Европа е на път да загуби всякакви геополитически предимства благодарение на Великобритания и Камерън (ако останалите му пристанат, вместо да оставят Великобритания да напусне ЕС, щом желае така). Започвайте да подготвяте некролога на Европа и планирайте да ставате американци, китайци или руснаци след 20-30 години. Или пък нео-сирийци...

    Нередност?
  • 4
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 8
    • + 2

    Опа! Не съм завършил точно предния ми коментар № 3! И така:

    Започвайте да подготвяте некролога на Европа и планирайте да ставате американци, китайци или руснаци след 20-30 години. А пък които останат в Европа - да се подготвят за евро-сирийци... (Бежанците с времето ще превземат Европа, ще се настани трайно на европейска територия и радикализма и тероризма. Сигурно се забелязва, че последните европейски атентати се осъществяват от хора с мюсюлманско звучене на имената, чиито недалечни предшественици сигурно са близкоизточни и африкански емигранти и/или бежанци. Тези хора, атентаторите, никога не са се чувствали европейци, макар и да са родени в Европа, като европейски граждани. И понеже Европа няма волята на Израел, да речем, да се справя с подобни най-тежки предизвикателства, нито има намерение да действа единно и смислено спрямо създалата се ситуация - дните на този континент като някакъв значим фактор в света са преброени.)

    Нередност?
  • 5
    babameca avatar :-?
    babameca
    • - 3
    • + 12


    Господин Камерън със сигурност е наясно, предвид високото качество на външнополитическите му съветници, че Борисов първо се допитва до Вашингтон, после до г-жа Меркел преди да вземе каквото и да е външнополитическо решение.

    Следователно едва ли ще подкрепи проекта за реформа, ако не му е разрешено предварително от тези две места.

    А се съмнявам да липсва съпротива поне от Берлин.


    Нередност?
  • 6
    rapidfire avatar :-|
    gigabyte
    • - 4
    • + 6

    Щом британци са се захванали с нещо, ще то направят! Единственият народ, който си прави сметката и за общото, и за личното. Все някой трябва да изрине френскоговорящите бюрократи, за които кривината на краставиците е по-важна от бъдещето на континента!

    Нередност?
Нов коментар