🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайската икономика продължава възстановяването с ръст от 4.9% за юли - септември

Търговските показатели на страната за септември също отбелязват силно подобрение

Икономиката на Китай продължава да се възстановява от пандемията от коронавирус, регистрирайки ръст от 4.9% в периода юли - септември в сравнение със същото тримесечие през 2019 г.

Това е по-ниско от очакванията за растеж от 5.2%, но е далеч по-добър резултат от спада, който претърпя китайският БВП в началото на 2020 г., когато вирусът започна да се разпространява и доведе до строги карантинни мерки в страната. През първите три месеца на годината втората най-голяма икономика в света се сви с 6.8%.

Ръст на износа и вноса

Данните показват, че възстановяването на Китай набира сили, въпреки че някои анализатори поставят под въпрос достоверността на официалната статистика на страната. "Създаването на работни места в Китай е доста стабилно, което води до по-голямо потребление", коментира пред ВВС Айрис Пан, старши икономист за Китай в ING в Хонконг. Търговските показатели на страната за септември също отбелязват силно подобрение - износът е нараснал с 9.9%, а вносът - с 13.2%, в сравнение със септември 2019 г.

Анализ на ВВС обобщава: "Стриктните мерки за "затварянето" на страната с цел контролиране на вируса в комбинация с правителствените стимули, изглежда, са проработили. Макар че ръстът от 4.9% е малко под очакванията, индустриалната производителност, която е барометър за контролираната от държавата дейност, е над предишните прогнози".

Подкрепа от вътрешния туризъм

Вътрешни туристи и пътуващи също са подпомогнали възстановяването, като са харчили парите си у дома, тъй като заради глобалните ограничения китайците не са можели да пътуват. Икономиката на страната трябва да е подкрепена и от "Златната седмица" - годишен празник през октомври, по време на който милиони китайци пътуват. По-рано тази година пък централната банка увеличи помощта си за растежа и заетостта, след като строгите епидемиологични рестрикции задушиха икономическата дейност.

През предишните две десетилетия Китай регистрираше среден ръст на икономиката от около 9% въпреки постепенното забавяне на темпа. Освен че коронавирусът се отрази негативно на тазгодишните цели за растежа, страната продължава и да е в конфронтация със САЩ, което също вреди на икономиката.

През миналата седмица Международният валутен фонд подобри прогнозата си за ръста на китайската икономика и вече очаква той да бъде 1.8% за тази година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар