🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Грозните избори на САЩ

Оспорван резултат през ноември може да бъде опасен

От миналата седмица започна финалната права на президентските избори в САЩ. Те вероятно ще бъдат грозни. Поддръжници на президента и последователи на движението Black Lives Matter вече се сблъскаха в Портланд, Орегон. Доналд Тръмп отиде до Кеноша, Уисконсин, за да се снима пред изгорели сгради, седмици след като полицията застреля и парализира невъоръжен черен мъж, а по-късно поддръжник на президента уби и двама протестиращи, във вероятна самозащита.

Президентът отдавна прие стратегия, която печели от страх и безредици, така че той има интерес те да продължат. Много американци се притесняват, че идващите избори през ноември няма да бъдат упражнение по демокрация, а началото на раздор, насилие и конституционна криза.

Сега е по-различно

Хипербола ли е всичко това? И преди САЩ са имали оспорвани избори, пълни с насилие. През 1968 г. един от кандидатите, Боби Кенеди, беше убит. През 1912 г. Теди Рузвелт е прострелян в гърдите, докато изнася реч в Уисконсин. (Рузвелт довършва речта си, преди да отиде в болница, а впоследствие оцелява.) Историците все още се карат кой точно печели изборите през 1876 г. И все пак страната винаги успява да стигне до съгласие от страна на губещите в президентските си избори - дори насред гражданска война. Тази дълга серия предполага, че скептиците все пак трябва да са по-спокойни. И въпреки това има реален риск нещата да свършат зле през ноември.

За да е сигурно мирното предаване на властта, демокрациите разчитат, че губещите кандидати и повечето от техните привърженици признават загубата. Ясен резултат в деня на изборите помага много: губещите може да не го харесват, но го приемат и започват да се подготвят за следващия цикъл. Когато резултатите са неясни, е нужна резервна система. Оспорването на избори се случват рядко в западните демокрации, но все пак се случват. През 2006 г. Силвио Берлускони загуби с малко изборите в Италия и обяви - без доказателства, че е имало масови измами. Върховният съд в страната отсъди в полза на опонента му и Берлускони все пак се предаде. През 2000 г. президентските избори в САЩ се решиха също във Върховния съд, след допълнителни преброявания във Флорида. И в двата случая решенията на съдиите бяха достатъчни, за да спрат споровете и да продължи страната напред.

В случай на лесна победа за Доналд Тръмп или Джо Байдън, около половината американско население ще бъде нещастно. Много демократи виждат Тръмп като заплаха за самата демокрация. Ако той спечели отново, милиони от тях ще бъдат огорчени. Сред републиканците обаче Тръмп все още има 87% одобрение. Ако той загуби, много от тях ще решат, че другата страна мами. Но това не трябва да спира прехвърлянето на властта при достатъчно голяма победа. Ако Тръмп загуби с 8%, както сочат текущите социологии, той няма как легитимно да поиска преразглеждане на резултата - макар да има възможността все пак да го направи и това да доведе до още напрежение.

Ако резултатът е много по-близък, нещата може да станат още по-грозни. Америка дава необичайно много власт на републиканци и демократи да администрират изборите. Решенията кой да се премахва от списъка с гласоподаватели, когато те се обновяват, какъв да е дизайнът на бюлетините, къде да са местата за гласуване, дали ще има ранно гласуване или не, колко хора трябва да са свидетели на гласуването по пощата - всичко това са неща, които в други демокрации се решават от безпартийни комисии, но в САЩ се решават от хора с R или D пред името им. Ако изборните резултати са близки, тогава всичко това ще бъде повод за спор и в крайна сметка ще стигне до съдии, които отново ще са назначени от републикански или демократически губернатори и президенти.

И короновирусът влиза в играта

Ако това не е достатъчно притеснително, COVID-19 може да утежни още повече правната ситуация. Вече има над 200 заведени дела относно кампаниите, свързани с коронавируса. Опитът досега сочи, че някои щати, като Уисконсин, са успели да организират сравнително чисти първични избори, докато други - не. Гласовете по пощата все още се броят, седмици след първичните избори в Ню Йорк. През ноември някои решаващи щати, като Мичиган, ще експериментират за пръв път с масово гласуване по пощата.

Ако резултатите са близки и има забавяне в броенето на бюлетини в нощта на изборите, може да изглежда сякаш Тръмп печели в някои ключови щати. Той може да обяви победата си още преди крайните резултати, както стана на междинните избори във Флорида през 2018 г. Докато се броят бюлетините, резултатът може да се обърне в полза на Байдън. Америка ще има двама кандидати, които твърдят, че са победили. Някои случаи ще бъдат решени в съдилищата. Със сигурност ще има протести, някои от които въоръжени. Президентът може да повика гвардията, както заплаши и през лятото, или да прати федерални агенти в градове на демократите, какъвто беше случаят с Портланд.

От дистанцията на времето е лесно да забравим колко трудни бяха изборите през 2000 г. При това тези избори бяха в момент на максимално национално самочувствие, преди 11 септември, преди възхода на Китай, преди изборите да се решават в социалните медии - и когато изборът беше между двама души, които по днешните стандарти биха били категоризирани като умерени центристи.

Сега си представете, че преброяване като това във Флорида се случва в няколко щати, след като епидемия е убила 200 хил. американци, в момент, в който настоящият президент изглежда нелегитимен и враждебен в очите на огромен брой гласуващи, докато от другата страна милиони са убедени, че независимо от доказателството, техният човек е спечелил въпреки масова електорална измама.

В случай, че Тръмп загуби популярния вот, но спечели електоралния колеж, както се случи през 2016 г., над 40% от демократите казват, че изборите трябва да се повторят. Но не трябва. Ако той загуби президентството, тогава почти 30% от републиканците смятат, че би било удачно Тръмп да откаже да напусне Белия дом, при сигнали за масово нелегално гласуване - неща, за които той вече е говорил по отношение на гласуването по пощата. Не би било удачно.

Има прекалено висок залог на тези избори - за Америка и за целия останал свят, така че официалните държавни лица трябва да направят всичко възможно те да преминат колкото се може по-меко, да помнят, че са лоялни на конституцията, а не на партията си. Дори широка победа няма да се приеме лесно. В случай че такава победа няма, Америка може да не получи съгласие от страна на губещия. А без този елемент, демокрациите са в беда.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 6
    • + 2

    Интересно е да се видят статиите тук и как Капитал се възмущава за изборите в САЩ. Грозни избори където двата олигархични клана се бият с всички възможни средства и ситуацията тук където двете олигархични групировки с медиите си се бият по същия начин. Единствената разлика, че там клановете са разделени на демократи и републиканци и се редуват да управляват, а тук заради слаба опозиция пеевската и прокопиевската групировка се борят да подкрепят или плюят Борисов през годините. В един период прокопиевската групировка хвали Борисов, другата го плюе. В друг период обратно. С годините Борисов умело ги залъгваше и обещаваше на едните едно, на другите друго, даваше им по някой министър само и само да има мир в тази държава и да направи нещо за нея. Защото който каквото и да ви говори медиите са първата власт и ако нямаш подкрепата на някоя от двете медийни и олигархични групировки у нас няма да изкараш и година. Няма управление, което ако пеевските и прокопиевските медии се обърнат срещу него да изкара повече от година или две.

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Американските пощи ще спечелят изборите ...

    Нередност?
  • 4
    dke49388081 avatar :-|
    Андромах

    До коментар [#1] от "scuby":

    Работата на всички медии са да съобщават фактите. Качествената журналистика не подкрепя властта. Качествената журналистика разделя ясно новини и коменти.

    Нередност?
  • 5
    non_party avatar :-P
    СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ

    Загубена работа са тези американски избори. А има "демокрации", в които победителят е ясен преди още вотът да е проведен. Само трябва да се уточнят десетите и стотните от процента, с който той е спечелил. И какви са тези глупости за максимум 2 мандата, победителят трябва да е на власт доживотно ;)

    Нередност?
Нов коментар