Министерството на финансите очаква едва 3% спад на икономиката тази година

През 2021 г. БВП на страната ще достигне предкризисните си нива, а номинално ще е почти 125 млрд. лв.

От ведомството на Кирил Ананиев обясняват, че прогнозата им е основана на допускането, че най-големият шок върху икономиката на България, ЕС и в глобален план е бил през второ тримесечие на 2020 г.
От ведомството на Кирил Ананиев обясняват, че прогнозата им е основана на допускането, че най-големият шок върху икономиката на България, ЕС и в глобален план е бил през второ тримесечие на 2020 г.
От ведомството на Кирил Ананиев обясняват, че прогнозата им е основана на допускането, че най-големият шок върху икономиката на България, ЕС и в глобален план е бил през второ тримесечие на 2020 г.    ©  Юлия Лазарова
От ведомството на Кирил Ананиев обясняват, че прогнозата им е основана на допускането, че най-големият шок върху икономиката на България, ЕС и в глобален план е бил през второ тримесечие на 2020 г.    ©  Юлия Лазарова

Министерството на финансите остава една от институциите с най-оптимистична прогноза за икономиката през тази година като запазват очакванията си за 3% спад на БВП, става става ясно от публикуван във вторник анализ. Според ведомството сривът на БВП през първите шест месеца не е толкова значителен спрямо средния в ЕС, а през второто полугодие положителен ефект ще имат публичните разходи за потребление и инвестиции. За сравнение, повечето останали институции, които изготвят сценарии за развитие на БВП на страната, очакват спад между 4% (МВФ) и 5.5% (БНБ).

За 2021 г. министерството очаква ръст от 2.5% като така икономиката ще достигне предкризисните си нива от 2019 г. - т.е. близо 125 млрд. лв. номинален БВП. Тази прогноза би трябвало да се използва и при изготвяне на сметките в бюджета за следващата година.

При същите очаквания (реален спад на БВП от 3%) още през април ведомството изготви актуализацията на бюджет 2020 и заложи дефицит от 3% от БВП.

Откъде идва оптимизмът

От ведомството на Кирил Ананиев обясняват, че прогнозата им е основана на допускането, че най-големият шок върху икономиката на България, ЕС и в глобален план е бил през второ тримесечие на 2020 г. В същото време очакванията са частните инвестиции и потребление да продължат да се понижават и през втората половина на тази година, външният сектор да е с неутрален ефект, а единственият двигател на възстановяването да са публичните разходи за инвестиции и за потребление.

Пак заради правителствените мерки като 60/40 се залага безработицата в страната към края на годината да е едва 5.6% при отчитани 7.2% през септември от Агенцията по заетостта и нетно увеличение на безработните с над 100 хил. от началото на кризата.

Все пак от ведомството публикуват и алтернативен сценарий, при който европейската и световна икономики се възстановяват по-бавно, а "шокът върху растежа на търговските ни партньори започва от четвъртото тримесечие на 2020 г. и е най-силно изразен през 2021 г.". При този вариант понижението в Европа достига 9.4% (при 8.3% в основния сценарий) тази година, а българският БВП ще отчете спад от 5.2% през 2020 г. и спад от 1.8% през 2021 г.

Числата за 2021 г.

Основният сценарий на Министерството на финансите за следващата година е за ръст на БВП от 2.5%. Той ще бъде движен от потреблението на домакинствата и износа. Спадът на инвестициите ще продължи, но с по-бавен темп. "Инвестициите са компонентът, който ще се възстановява най-бавно. Вероятно те ще започнат да нарастват към края на 2021 г. и началото на 2022 г., когато инвеститорите усетят подобрението на икономическата среда по отношение на потреблението и външното търсене", посочват от ведомството на Ананиев. Очакванията за безработицата е тя да намалее до 5.2%.

От ведомството посочват, че рисковете пред прогнозата им са свързани с епидемията. "При увеличаване на мерките целящи ограничение на пандемията и имащи задържащ ефект върху икономическата активност, може да се очакват отрицателни шокове както по линия на предлагането, така и по линия на потреблението и износа", казват от МФ.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Предизборните харчове като вдигнат потреблението и току виж сме излезли на плюс ...

    Нередност?
  • 5
    ghhhh avatar :-|
    Gerasim Bukovski

    !

    Нередност?
  • 6
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    В Република България същественият причинител за щети е неправилното емитиране на лева. Пандемията COVID-19 е много силен стимулатор за щети от грешката на централната банка.
    Обществеността е с реално мълчаливо съгласие за наличие на грешката на централната банка.
    Вариантите са два:
    Първи: При запазена грешка на централната банка – щетите се увеличават. Дори да няма пандемията COVID-19, правителството е с подсигуряван политически провал.
    Втори: За устойчиво спасение от български щети е необходимо подобрено емитиране на лева.

    Мнозина ползват оправдание за COVID-19 за да прикрият лошите последици от грешката на централната банка.

    Нередност?
Нов коментар