SpaceX пак подобри рекорда за многократно изстрелване на ракета

Компанията на Мъск прави това за втори път през последните две седмици

Крайната цел на Мъск е стандартният период между два полета на една и съща Falcon 9 да бъде от порядъка на 7-10 дни, като голямата му амбиция е да демонстрира възможност за повторно изстрелване в рамките на 48 часа.
Крайната цел на Мъск е стандартният период между два полета на една и съща Falcon 9 да бъде от порядъка на 7-10 дни, като голямата му амбиция е да демонстрира възможност за повторно изстрелване в рамките на 48 часа.
Крайната цел на Мъск е стандартният период между два полета на една и съща Falcon 9 да бъде от порядъка на 7-10 дни, като голямата му амбиция е да демонстрира възможност за повторно изстрелване в рамките на 48 часа.    ©  SpaceX
Крайната цел на Мъск е стандартният период между два полета на една и съща Falcon 9 да бъде от порядъка на 7-10 дни, като голямата му амбиция е да демонстрира възможност за повторно изстрелване в рамките на 48 часа.    ©  SpaceX

Космическата компания SpaceX на милиардера Илън Мъск е на път да постигне една от големите си цели и да започне да изстрелва ракети за многократна употреба с безпрецедентна честота. Тази сутрин фирмата успешно изведе в орбита поредната партида от 60 комуникационни сателита Starlink на борда на Falcon 9 със сериен номер B1060, която за последен път беше изстрелвана на 4 януари, т.е. само преди 27 дни. Това е третото извеждане на порция от въпросните интернет сателити за тази година, като за петък е предвидено изстрелване на още 60 от тях По принцип вторият старт също беше планиран за днес, само четири часа след настоящия пуск, от съседната площадка LC-39A в Кейп Канавъръл, Флорида, което също щеше да е прецедент за фирмата на Мъск.

По-важното в случая обаче е, че за първи път в своята (а и в световната) история SpaceX успява да извърши междуполетно обслужване на ракета за по-малко от месец. Предишният подобен рекорд на фирмата от 38 дни беше поставен съвсем наскоро (на 20 януари) и беше с 16 дни по-малко от най-бързата инспекция между две изстрелвания на която и да е совалка на NASA. С днешния рекорд космическата компания вече намалява това време наполовина спрямо най-доброто постижение на програмата Space Shuttle. Крайната цел на Мъск е стандартният период между два полета на една и съща Falcon 9 да бъде още по-кратък - от порядъка на 7-10 дни, като голямата му амбиция е да демонстрира възможност за повторно изстрелвания на една ракета в рамките на 48 часа.

Намаляването на времето за междуполетно обслужване е ключова цел на SpaceX в момента, тъй като фирмата се опитва час по-скоро да стартира своята система за спътников броудбенд интернет Starlink за крайни клиенти (в момента текат отворени бета-тестове в северната част на САЩ, Южна Канада и във Великобритания) . Идеята е сателитната услуга да се превърне в основен източник на финансови постъпления за космическата компания, като прогнозите са, че приходите от нея може да достигнат 30 млрд. долара през 2025 г.

За да покрие всички населени територии на Земята с постоянен сигнал, фирмата на Мъск трябва да е извела в ниска орбита поне 1600 сателита (след днешния полет те вече надвишават 1000). В момента обаче тя може да разчита за целта само на пет ракети за многократна употреба. Останалите са резервирани за различни мисии на NASA и Пентагона, а производствените мощности за нови първи степени на Falcon в Хоторн, Калифорния почти изцяло са ангажирани със строежа и изпитанията на трите ядра на Falcon Heavy, която предстои да изведе секретен товар за нуждите на космическите сили на САЩ в края на пролетта.

Така че, за да постигне ефективна ротация на всичките налични Falcon 9, SpaceX трябва задължително да сведе междуполетното обслужване под един месец и то на рутинна база. Това едва ли ще е голям проблем, тъй като преди година най-доброто постижение на фирмата беше 62, т.е. за 12 месеца го е редуцирала повече от два пъти. Съвсем скоро обаче и едномесечната ротация може да се окаже предизвикателство въпреки днешното постижение. Причината: две от ракетите са изстрелвани в космоса съответно 7 и 8 пъти, доближавайки се до лимита от 10 полета, след който по думите на Мъск ще бъдат подлагани на средноголям възстановителен ремонт. Това неминуемо ще се случи през следващите 2-3 месеца, дори всички изстрелвания на Falcon 9 да са безаварийни.

Надеждата на SpaceX вероятно е, че до началото на лятото в ротацията на нейните ракети, предназначени за комерсиална и вътрешна употреба, ще влязат и останалите три бройки, запазени в момента за следващия пилотиран полет на Crew Dragon до Международната космическа станция (през април), за мисията на NASA, наречена DART (тестване на технологии за отклоняване на опасни астероиди) и за извеждане на следващия GPS-сателит от трето поколение на американската армия (и двете през юли). Резервният вариант на фирмата вероятно е да преоборудва във Falcon 9 двете стари странични ядра на Falcon Heavy, които по неизвестни причини седят на склад от лятото на 2019 г., след като бяха използвани при извеждането на саудитския сателит ARABSAT-6A и в експерименталната мисия STP-2 на Пентагона.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар