🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

SpaceX обяви първия изцяло частен пилотиран полет в орбита

Бизнесменът Джарет Айзъкмен ще финансира мисията, ще "подари" три места в космическата капсула и събира средства за онкоболница

Технологичният милиардер Джаред Айзъкмен, който е и сертифициран граждански и боен пилот, ще бъде капитан на космическата мисия.
Технологичният милиардер Джаред Айзъкмен, който е и сертифициран граждански и боен пилот, ще бъде капитан на космическата мисия.
Технологичният милиардер Джаред Айзъкмен, който е и сертифициран граждански и боен пилот, ще бъде капитан на космическата мисия.    ©  SpaceX
Технологичният милиардер Джаред Айзъкмен, който е и сертифициран граждански и боен пилот, ще бъде капитан на космическата мисия.    ©  SpaceX

Частната космическа компания SpaceX обяви в понеделник вечерта, че подготвя първия изцяло частен полет на космически туристи около Земята. Мисията ще бъде извършена с орбиталната капсула Crew Dragon, като всички разходи ще се поемат от 37-годишния технологичен предприемач и милиардер Джаред Айзъкмен. Той е основател на компанията Shift4 Payments и сертифициран граждански и военен пилот. Идеята на мисията е да популяризира набирането на средства за доизграждане на болницата за онкоболни деца St. Jude Children's Research Hospital. Планирано е полетът да се проведе през четвъртото тримесечие на тази година, да продължи между 2 и 4 дни, като скачване с Международната космическа станция (МКС) не се предвижда.

Преди по-малко от седмица също така SpaceX официално обяви плановете си за изпращането на първия изцяло частен четиричленен екипаж до МКС. Той е организиран от като Axiom Space, като мисията е планирана за февруари 2022 г. Въпреки предварителните слухове в екипажа няма да бъде включен и актьорът Том Круз, който да участва в заснемането на първия филм в околоземна орбита. Така че по всичко личи, че мисията, финансирана от Айзъкмен, ще бъде първият полет в орбита без каквото и да е държавно участие.

SpaceX също така има принципно споразумение с компанията Space Adventures за изстрелването на още един частен екипаж в орбита, като височината на полета да бие сегашния рекорд на Gemini 11, издигнала се на 1350 км над земната повърхност. Space Adventures е може би най-утвърденият играч в сферата на космическия туризъм през последните повече от 20 години. Основаната през далечната 1998 г. фирма е в основата на първия полет на частно лице в орбита (милиардерът Денис Тито) и е организирала изпращането на още шестима свои клиенти до Международната космическа станция на борда на руските космически капсули "Союз" срещу суми между 20 и 50 млн. долара на човек.

Предстоящата космическа мисия, организирана от Джарет Айзъкмен, се нарича Inspiration4. Предприемачът ще бъде пилот и командир на орбиталната капсула, въпреки че до момента не е преминал през обучение за астронавт. Той също така поема ангажимент да даде 100 млн. долара за разширяването на St. Jude Children's Research Hospital и да дари едно от местата в космическия кораб на някой от хората, решили да дарят поне 10 долара за болницата (за жалост става дума само за американски граждани). Целта на кампанията е да набере поне 200 млн. долара за борба с онкологичните заболявания при децата. Второто от свободните места ще бъде дадено на човек, който ще бъде определен от ръководството на здравното заведение, а последното - на победителя в надпревара по предприемачество, организирана в сътрудничество с Shift4 Payments.

"Това е важна стъпка за осигуряването на масов достъп до Космоса", обяви основателят на SpaceX по време на видеоконферентната връзка, посветена на обявяването на мисията. "Причината е, че поне в началото всичко излиза много скъпо и само благодарение на мисии като тази постепенно ще успеем да свалим цените и да направим Космоса достъпен за всички", допълни той. Според SpaceX Айзъкмен и останалите участници в Inspiration4 ще преминат обучените за частни астронавти, по време на което ще се запознаят с ракетите Falcon 9 и използването на капсулите Crew Dragon. Задължителна част от курса ще бъде усвояването на орбиталните механики, работата в условия на микрогравитация и действията при евентуални стресови и критични ситуации.

За момента от SpaceX не казват колко точно ще трябва да плати Джарет Айзъкмен, за да полети в Космоса. Покрай анонса на частната мисия на Axiom Space преди седмица обаче стана ясно, че цената на всяко от четирите астронавтски места в Crew Dragon ще струва около 55 млн. долара. Толкова е и цената, която NASA плаща на SpaceX, за да транспортира своите екипажи до Международната космическа станция. В средносрочен план компанията на Мъск може и да намали тарифата, тъй като по принцип Crew Dragon е проектирам за транспортирането на до седем души едновременно. За момента обаче частната компания е в сравнително ранна фаза от експлоатацията на космическата капсула и подхожда предпазливо, качвайки на борда й по-малобройни екипажи.