Шотландската независимост: Вече не е само Brexit, а и пандемията

Коронавирусът се прибави към политическия блокаж заради Brexit при връщането на шотландския референдум за независимост отново на дневен ред

Шотландският първи министър Никола Стърджън вече публикува планове за законопроект за провеждане на допитването
Шотландският първи министър Никола Стърджън вече публикува планове за законопроект за провеждане на допитването
Шотландският първи министър Никола Стърджън вече публикува планове за законопроект за провеждане на допитването    ©  Reuters
Шотландският първи министър Никола Стърджън вече публикува планове за законопроект за провеждане на допитването    ©  Reuters
Усещането е, че за разлика от британския премиер Джонсън шотландският първи министър Стърджън е успяла да контролира пандемията.
Според проучване на YouGov от август подкрепата за независимост е 53%, или с два пункта нагоре спрямо януари.

"Доста сигурен съм в момента. Виждайки как Шотландия може да се справи в напрегната ситуация, само допълнително се насочих към независимостта", обяснява пред Guardain Доналд Макферсън, бивш главен изпълнителен директор на промишлено предприятие в Единбург. Той не е единственият, който смята, че по отношение на пандемията от коронавирус шотландският първи министър Никола Стърджън е успяла да овладее ситуацията за разлика от британския премиер Борис Джонсън.

Според проучване на YouGov от август подкрепата за независимост е 53%, или с два пункта нагоре спрямо януари, без да се включват отговорилите с "не знам". Изследване на Panelbase по същото време пък показва, че 45% са отговорили с "не" на въпроса "Трябва ли Шотландия да е независима държава", което е точно обратно на резултата от референдума през 2014 г.

Макар че тази процентна промяна в нагласите не може да се окачестви като рязък скок, анализаторите отбелязват, че за първи път лагерът на искащите отцепване води последователно пред желаещите запазване на статуквото през по-дълъг период от време. Пандемията се прибави към блокажа по Brexit при връщането на шотландския референдум за независимост отново на дневен ред. И това буди сериозно притеснение в Уестминстър.

Кое правителство е по-компетентно - британското или шотландското

След вота за Brexit в Шотландия се наблюдаваше известен баланс между тези, които гласуваха за оставане и след това се прехвърлиха от "не" към "да" относно независимостта, и онези разочаровани поддръжници на напускането, които се отказаха от своите националистически възгледи. Така се стигна до ситуация 50 на 50% през януари, но от тогава насам увеличаването на подкрепата за независимост се проявява както сред искащите оставане, така и сред желаещите напускане.

Разликата в това как обществото смята, че британското и шотландското правителство са реагирали на пандемията е огромна - според 70-75% Стърджън се справя отлично, а почти обратното важи за Джонсън. Анализ на Guardian, изследващ нагласите сред шотландците, посочва: "Говорейки с тези, които са променили мнението си за независимостта през последните шест месеца и вече биха гласували с "да", е поразително колко често те споменават всекидневните брифинги на Стърджън за коронавируса." Пред британското издание Елса Хендерсън, професор по политически науки от Edinburgh University, заявява, че аргументът, че шотландското правителство е по-компетентно, не е нов, но различното е, че в условията на пандемия Стърджън и Джонсън могат да бъдат сравнявани по отношение на точно една тема, докато събитията са в развитие.

Що се отнася до Brexit, нещата не изглеждат по-розови. Тази седмица предложеното законодателство, което ще даде на правителството на Джонсън правомощия да погази части от споразумението за напускането на ЕС, сключено с Брюксел, премина през първото си изпитание в долната камара на парламента, където депутатите го подкрепиха с 340 на 263 гласа. Според министрите документът съдържа ключови аспекти за защитата на Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, ако преговорите за бъдещата търговска сделка с ЕС, които в момента са в блокаж, се провалят. Но критиците предупреждават, че той рискува нарушаване на международното право. Целта на законодателството е да позволи на стоки и услуги да преминават свободно през Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, когато Обединеното кралство напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз на 1 януари догодина. То обаче позволява на британското правителство да променя части от споразумението за Brexit, което е законово обвързваща сделка за условията на напускането на ЕС от страна на Великобритания по-рано тази година. "Плановете на Джонсън да наруши международното право рискуват целостта на Обединеното кралство, като отварят вратата за референдум за независимост, който да си поискат уморените от Brexit драмата шотландци", предупреждава The Times.

Стърджън не се отказва от втори референдум

Само шест години след като Шотландия гласува с "не" за независимостта, социологическите проучвания показват, че ако бъде проведен втори референдум, мнозинството ще подкрепи отцепването от Обединеното кралство. Промяната в нагласите изненада шотландските поддръжници на запазването на статуквото и разтърси британското правителство, което внезапно се оказа, че трябва да намери начини за стимулиране на единството на страната, докато в същото време се бори с пандемията и се подготвя за задаващия се граничен контрол по границата с ЕС след Brexit. "Непопулярността на Brexit в Шотландия и широкото схващане сред гласоподавателите, че Единбург е реагирал по-добре на COVID-19 от Лондон, накланят баланса към отделяне, което ще лиши Обединеното кралство от една трета от неговата територия и от 8% от населението", обобщава Financial Times.

През следващата година предстоят изборите за шотландски парламент и ако Стърджън спечели, със сигурност ще поиска нов мандат за втори референдум за независимост. В началото на месеца тя публикува планове за законопроект за допитването. "Стратегията на британското правителство е просто да каже "не". Не може да се загуби референдум, който не е бил позволен, и няма начин да се проведе законен референдум без съгласието на Уестмистър. Но дори този подход да запази Великобритания цяла, това не е рецепта за стабилност", пише в свой анализ The Spectator. И допълва, че мнозина в правителството вече се съмняват в дългосрочната устойчивост на тази стратегия, защото Стърджън ще продължи да иска втори референдум и всеки път, когато Уестминстър отказва, подкрепата за независимост ще нараства. А когато поддръжката за отцепването стигне 60%, тогава всяко бъдещо допитване ще бъде просто вот за потвърждаване на отделянето на Шотландия.

Правителството на Джонсън обаче вероятно ще продължи да следва стратегията си. Не на последно място защото в момента не разполага с капацитета да води още една битка.

"Веднъж на поколение"

Правителството на Борис Джонсън твърди, че няма да има нов шотландски референдум за независимост поне по време на мандата на сегашния британски парламент. Тази позиция е записана в манифеста на Консервативната партия от 2019 г., според който допитването е било "събитие веднъж на поколение". Но отказът за провеждането на вота може да отблъсне шотландците с умерени позиции, ако Стърджън спечели мнозинство на изборите през май на базата на ясна платформа за втори референдум.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    padrino avatar :-P
    Padrino
    • - 5
    • + 1

    Да бяхте написали и факта, че резултатите от "допитването" са базирани на 1142 интервюта, при близо 6 милиона население това е "много убедителен" резултат 😂😂😂

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 2

    "Обединеното" кралство вече май не е чак толкова обединено, след като Англия и Уелс еднолично решиха да извадят Шотландия и Северна Ирландия от ЕС против тяхната воля.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Ирландия е отличен пример как държава от островите може да се развива чудесно без да е част от Великобритания.

    Историческият факт е, че кралят на Шотландия получава Англия като наследство. Морално право на шотландците е да се откажат от това наследство и да получат независимост.

    Нередност?
Нов коментар