🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Япония и Тайван ще преговарят за противодействие на потенциална китайската агресия

Сигурността и икономиката на Япония ще бъдат засегнати, ако нещо се случи с острова

Водещите партии в Япония и Тайван ще проведат двустранни преговори за сигурност в петък. Двете страни се стремят да задълбочат отношенията си, за да противодействат на нарастващата китайска агресия. В интервю за Financial Times във вторник Масахиса Сато, парламентарист, който ръководи външните работи на управляващата Япония Либерално-демократическа партия, заяви, че е необходим по-задълбочен диалог между двете страни, защото бъдещето на Тайван ще има "сериозно въздействие" върху сигурността и икономиката на Япония.

Подробности за онлайн срещата бяха разкрити, когато вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обвини Китай за агресивно поведение спрямо съседите му по време на нейното посещение в Югоизточна Азия.

"Пекин продължава да принуждава, да сплашва и да претендира за по-голямата част от Южнокитайско море", каза Харис в Сингапур, описвайки твърденията на Китай относно района за "незаконни". Тя добави, че "САЩ застават със съюзниците и партньорите си срещу тези заплахи".

Разговорите между представители на управляващите партии са заместител на министерски преговори, тъй като Япония и Тайван нямат официални дипломатически отношения. Сато казва, че в бъдеще Либерално-демократическата партия ще има за цел да проведе разговори на по-високо ниво с представители на тайванското правителство.

По стъпките на САЩ

Диалогът между двете страни съвпада с началото на задълбочено планиране между американски и японски военни представители за противодействие на евентуален конфликт между Китай и Тайван. Токио също пряко свързва сигурността на Тайван със собствената си в бялата си книга за отбраната, която беше публикувана по-рано това лято.

Сато и Таку Оцука, друг парламентарист от ЛДП, отговарящ за въпросите по отбраната, ще проведат виртуалните разговори с колегите си от управляващата в Тайван Демократична прогресивна партия. Сато призовава за съвместно обучение по спасителни операции в случай на природни бедствия и морски произшествия като начин за задълбочаване на отношенията с Тайван, като същевременно до този момент успешно запазва дългогодишната политика на Токио да не създава директни военни отношения с Тайпе.

От страна на ДПП в Тайван, на разговорите ще присъстват Ло Чих-чен, депутат, който ръководи международния отдел на партията, и Цай Ших-ин, член на парламентарната комисия по външни работи и отбрана. Тайванските политици заявиха, че са окуражени от нарастващото значение, което Япония придава на заплахата за тяхната страна, съобщава Financial Times.

"Инициативата за тези преговори идва от страна на Япония", каза един от тайванските организатори. Той добави, че Тайпе отдавна е смятал, че е необходим повече диалог с Япония, особено по въпросите на сигурността, посочвайки официалните разговори в Монтерей, където САЩ и Тайван обсъждат въпроси на отбраната.

"Въпреки че ще присъстваме в качеството си на партийни служители, всички ние имаме пряко влияние върху политиката", добавя той.

Китай предупреди Япония миналата седмица да не се намесва във вътрешните му работи и призова Токио да преразгледа решението за провеждане на преговори на партийно ниво с Тайпе.

"Китайската страна твърдо се противопоставя на всички форми на официален диалог между Тайван и държави, които имат дипломатически връзки с Китай", заяви Хуа Чунинг, говорител на китайското външно министерство, по-рано тази седмица.