🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Байдън - Си: Има предложение за среща, няма предложение за среща

Остава неясно дали телефонният разговор между президентите на САЩ и Китай ще бъде последван от комуникация лице в лице

Американският президент Джо Байдън е предложил среща на китайския президент Си Цзинпин по време на телефонния им разговор миналата седмица, но не се е стигнало до договорка. Това написа Financial Times, цитирайки свои източници, след което последва опровержение от Белия дом.

Според британското издание Байдън е направил предложението за среща в опит за прекратяване на блокажа в отношенията между Вашингтон и Пекин. Но Си не го приел и вместо това е настоял САЩ да смекчат тона към Китай.

Американският президент побърза да опровергае тази публикация. На журналистически въпрос дали е разочарован, че китайският му колега не иска да се срещне с него, той отговори: "Това не е истина". Неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан коментира, че става въпрос за "неточно представяне на телефонния разговор".

Източник на Reuters обаче потвърждава достоверността на публикацията: "Очевидно Си e сметнал, че тонът и атмосферата на отношенията първо трябва да се подобрят".

Инициативата на Байдън

Телефонният разговор бе по инициатива на Байдън и се състоя седем месеца след първата такава комуникация на двамата лидери. На него се гледаше като на начин да се провери дали китайският президент е готов за рестарт на отношенията, след като предишни срещи между висши представители на Вашингтон и Пекин не дадоха задоволителен резултат. Financial Times се позовава на свои източници, според които Си е използвал по-умерен тон от този на дипломатите си, но е настоявал САЩ да смекчат риториката си.

Байдън предприе твърда линия спрямо Китай след встъпването си в длъжност, търсейки отговорност от управлението на азиатската страна по теми като репресиите срещу уйгурите в Синдзян и смазването на продемократичното движение в Хонконг. От седмици американските медии пишат, че евентуална среща между двамата президенти би могла да се проведе по време на форума на Г-20 в Италия през октомври. Според китайските медии обаче Си може и да не присъства на събитието.

Различни интерпретации

Различните източници на Financial Times дават различни интерпретации за отказа за среща на китайския президент. Една от тях е, че Байдън е споменал срещата като една от няколко възможности за продължаване на комуникацията и че не очаква незабавен отговор. Според друга Си не иска да се ангажира с нещо конкретно точно в този момент. Трета набляга на фактора "пандемия", заради което било възможно двете страни да се разберат за провеждането на видео разговор около срещата на Г-20.

По време на телефонния разговор миналата седмица стана ясно, че Байдън и Си са обсъждали необходимостта да се гарантира, че конкуренцията между двете държави няма да прерасне в конфликт. Впоследствие Белият дом заяви, че ще остави отворени всички канали за комуникация, но не обяви планове за конкретни ангажименти.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-?
    D-r D

    Казва среща му се е прищяла на Бай дън?

    Китай видимо втвърдява тона, а Америка е в ступор и няма представа как да реагира. Докато Блинкен надълго и нашироко замазва вината на САЩ за хуманитарната катастрофа в Афганистан, която стана много видима след бягството им и прехвърли отговорността на марионетния режим на Гани &Со, китайският посланик в ООН вчера пред Общото събрание обвини САЩ за положението в Афганистан след 20 г окупация, за почти половин милион цивилни жертви и над 10 млн. бежанци.

    Не пропусна и да бие с американските камъни по американската глава, като призова ООН да обърне внимание на хроничните проблеми с правата на човека в САЩ.

    Изобщо не прилича на подготовка за среща, май...

    Ето линк към статията:
    http://enapp.globaltimes.cn/article/1234268

    Нередност?
Нов коментар