🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Полша ще плаща по 500 хил. евро на ден за отказ да затвори мина до Чехия

Откритият рудник и тецът в Туров са обект на спорове с Прага от май 2021 г.

Диспутът между двете страни все още не е довел до решение.
Диспутът между двете страни все още не е довел до решение.
Диспутът между двете страни все още не е довел до решение.    ©  Reuters
Диспутът между двете страни все още не е довел до решение.    ©  Reuters

Съдът на Европейския съюз (ЕС) наложи глоба от 500 хил. евро дневно на Полша заради отказа на правителството да изпълни решение на Европейската комисия (ЕК). На 21 май 2021 г. ЕК реши, че мината за добив на лигнитни въглища в открития рудник "Туров" трябва да преустанови дейността си, след като Чехия беше подала официално оплакване още миналата година. Чехите смятат, че мината пречи на техни граждани, защото е в непосредствена близост до границата, която двете страни споделят с Германия.

Полското правителство обаче отказа да се подчини на решението на съда от май с обяснението, че това ще постави енергийната сигурност на страната в риск, защото мината захранва електроцентрала, осигуряваща около 7% от електроенергията на страната.

Прага също така твърди, че са били нарушени закони на ЕС, тъй като Варшава е удължила живота на мината. Според полски закон от 2008 г. валидността на концесия за добив на лигнитни въглища може да бъде удължена еднократно за период от 6 години без оценка на въздействието върху околната среда, ако не се разширява обхватът на концесията. Този процес е бил започнат от регионалния директор по въпросите на околната среда през октомври 2019 г., а е бил одобрен три месеца по-късно.

Остра реакция на Варшава

"Глобата, наложена от Съда на Европейския съюз, е непропорционална на ситуацията и не е оправдана от факти", се казва в изявление на полското правителство. Решението на европейския съд най-вероятно ще принуди полските власти да ускорят преговорите с чешките си колеги, които започнаха през юни. Обсъжданите теми са технологични подобрения, мерки за намаляване на замърсяването на водата, както и намаляване на въздушното и шумовото замърсяване.

Чехия поиска налагането на дневна глоба от 5 млн. евро, когато полските власти не уважиха решението на ЕК за затваряне на мината. Европейският съд уважи искането на Прага, но сумата е значително по-малка.

"Подобна мярка изглежда необходима, за да се засили ефективността на временните мерки, наложени със заповед от 21 май 2021 г., както и да се възпрепятства тази държава членка да забави привеждането на поведението си в съответствие с тази заповед", казаха съдии пред Reuters. Марчин Романовски, който е заместник-министър на правосъдието в Полша, нарече решението на Европейския съд "съдебен обир" в Twitter. "Съдът на ЕС изисква половин милион дневна глоба от Полша за факта, че ние не оставихме гражданите си без енергия и не затворихме мините за една нощ", смята той. "Това е съдебен грабеж и кражба посред бял ден. Няма да получите и стотинка", добавя Романовски.