🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Иън Бремър: Усеща ли се умора от войната

Налагането на газови санкции ще отнеме много време, смята американският политолог

Около 100 дни след началото на войната ЕС и САЩ вече като че ли изчерпаха запаса си от санкции
Около 100 дни след началото на войната ЕС и САЩ вече като че ли изчерпаха запаса си от санкции
Около 100 дни след началото на войната ЕС и САЩ вече като че ли изчерпаха запаса си от санкции    ©  Reuters
Около 100 дни след началото на войната ЕС и САЩ вече като че ли изчерпаха запаса си от санкции    ©  Reuters

Около 100 дни след началото на руската инвазия в Украйна Европейският съюз (ЕС) представи шестия си пакет от санкции, насочени срещу Русия. Той включва забрана за вноса на руски петрол с кораби, което оставя възможни доставките единствено по тръбопровод. До края на годината се очаква около 90% от руската суровина, предназначена за Европа, да бъде замразена.

И макар и това да е значителната част от пакета санкции, то причината Унгария за пореден път да забави дипломатическия отговор беше друга. Страната вече веднъж заяви, че ще наложи вето в случай, че не получи изключение от планираната забрана за внос на петрол чрез кораби. Е, такова беше дадено, но това отново не беше достатъчно, коментира във видеоанализ американският политолог и основател на консултантската компания Eurasia Group Иън Бремър.

Проблемната за Унгария част от новия пакет е неочаквана - Будапеща не иска в тях да бива включван руският патриарх Кирил. Той попадна "под прицела" на ЕС, след като заяви, че войната в Украйна служи като "религиозно пречистване на Украйна". Според Орбан обаче това би послужило за разделение между християнските общности в Европа (дипломатите продължиха преговорите и достигнаха до съгласие - бел. ред).

Ударът, който руската икономика ще понесе от намалено количество доставки, е значителен, отбелязва Бремър. Първоначалните анализи предричат загуба от десетки милиарди, но това е силно зависимо от по-нататъшното развитие на въпроса с руския петрол. Най-важният въпрос за Москва, след като стана ясно, че забраната вече е въпрос на време, е на кого да се продаде този петрол.

До момента Китай и Индия са двете страни, които най-много се възползват от занижените цени на суровината. Още в началото на месеца Financial Times излезе с материал, в който служител на базирана в Шандонг независима рафинерия споделя, че тя не е съобщавала публично за сделките с руски доставчици на петрол от началото на войната в Украйна, като целта е била да се избегне привличане на внимание от страна на Запада, който веднага би отговорил със санкции. Данни на фирмата за анализ на стоки Kpler показват, че Китай купува 86 хил. барела дневно повече в сравнение със същия период на миналата година, отбелязва политологът в анализа си.

Пред продаването на този петрол обаче има сериозна пречка - застраховането както на самия петрол, така и на танкерите, които го превозват. Комбинация от санкции на САЩ, ЕС и Великобритания забраниха на кораби, притежавани или плаващи под флаг на Русия, да влизат в пристанища или да участват в нови търговски договори. Освен това беше наложена забрана и за набирането на капитал и осигуряването на ново застрахователно покритие от компании, опериращи в тези юрисдикции.

Проблемът на Байдън

Естествено, изкарването на руския петрол от световния пазар води до увеличаване на цените на горивата. На фона на и без това високата инфлация, това представлява сериозен проблем за американския президент Джо Байдън, обръща внимание Бремър. Рейтингът на общественото му одобрение се повиши с 6 процентни пункта тази седмица до 42%, възстановявайки част от загубеното миналата седмица, когато падна до най-ниското ниво на неговото президентство, показа проучване на Reuters/Ipsos, завършено в сряда.

Това е изключително важно както за Байдън, така и за Демократическата партия. На 8 ноември ще се проведат междинни избори, като очакванията на експерти са, че демократите ще загубят поне една от двете камари в Конгреса, стига публичните настроения, които се наблюдават в момента, да се запазят до началото на ноември.

По този начин очакванията за нов пакет от санкции от страна на САЩ рязко намаляват. Освен желанието на Байдън ситуацията малко да се успокои, пречка пред нови санкции е и фактът, че вече почти всичко, свързано с Русия, е забранено.

Едно от малкото неща, които остават като евентуална забрана, е руският природен газ. Неговата забрана обаче би отнела месеци подготовка, защото твърде много страни в Европа все още разчитат изключително много на него за битови нужди. Освен това една подобна мярка би увеличила вече създалото се мнение в някои страни, че САЩ се интересува от тях само когато това е по-удобно за Вашингтон, смята анализаторът. "Има по-бедни страни, които не смятат, че Съединените щати се грижат много за тях, освен когато това е незабавно и целесъобразно. И това е нещо, което е проблем, нарастващ от десетилетия на фона на глобалното неравенство и на гърба на изменението на климата, на гърба на пандемията и кризата Русия - Украйна", заявява във видеоанализа Бремър.

Все още няма коментари
Нов коментар