🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС се договори да спре 90% от вноса на руски петрол

Лидерите успяха да стигнат до принципно споразумение до края на годината да наложат ембарго на нефта по море. България получава отсрочка до края на 2024 г.

След принципното споразумение за петролно ембарго срещата на лидерите продължава и днес за отключване на останалата част от шестия пакет от санкции на ЕС
След принципното споразумение за петролно ембарго срещата на лидерите продължава и днес за отключване на останалата част от шестия пакет от санкции на ЕС
След принципното споразумение за петролно ембарго срещата на лидерите продължава и днес за отключване на останалата част от шестия пакет от санкции на ЕС    ©  Reuters
След принципното споразумение за петролно ембарго срещата на лидерите продължава и днес за отключване на останалата част от шестия пакет от санкции на ЕС    ©  Reuters
Темата накратко
  • Доставката по тръбопроводи до Унгария, Словакия и Чехия ще бъде санкционирани на по-късен етап.
  • След новината за постигане на сделката за петролно ембарго нефтът поскъпна до почти 120 долара за барел.
  • Шестият пакет от санкции ще бъде финализиран на втория ден от срещата, 31 май.

След дълги преговори европейските лидери успяха да се договорят за налагане на ембарго на вноса на руски петрол по море от края на годината. Това е най-важната част от шестия пакет санкции, който ЕС подготвя срещу Русия след нахлуването й в Украйна. Предстои формалното решение заедно с подробностите да бъде прието в сряда от посланиците на европейските държави в Брюксел, включително какви ще бъдат компенсациите за държавите, снабдяващи се с петрол чрез танкери. След новината за постигане на сделката за петролно ембарго нефтът поскъпна до почти 120 долара за барел, което не се е случвало от края на март.

Русия е най-големият доставчик на петрол в Европа, осигурявайки малко над една четвърт от вноса на петрол в ЕС през 2020 г. според данни на статистическата служба Евростат. През същата година от общия износ на суров петрол от 2.8 млн. барела на ден от Русия за Европа 0.7 млн. идват по тръбопровод, а останалите по море.

Какво е договорено

Според новия проект на решенията на срещата на върха 27-те държави се съгласяват вносът на руски петрол в страните от ЕС да бъде забранен, но с временно изключение за суров петрол, доставян по тръбопровод.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който беше под натиск да постигне споразумение, похвали лидерите на пресконференцията си през нощта, че изразиха "обединено послание" и постигнаха "силно решение".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че "почти 90% от вноса на петрол от Русия в ЕС ще спре до края на годината" (тъй като Германия и Полша обещаха да премахнат изцяло руския петрол до края на годината), докато ЕС "скоро ще се върне" към въпроса за останалите 10%. Българският премиер Кирил Петков заяви преди началото на срещата на върха на лидерите на ЕС, че съгласието за ембаргото ще "мине с определени дерогации в зависимост от някои индивидуални характеристики и критерии, които държавите членки може да имат".

Такъв е случаят с Унгария, която спъва процеса от седмици. Самият Орбан публикува кратко изявление във Facebook след срещата: "Постигнахме споразумение. Унгария е освободена от петролното ембарго!" Макар някои държави да се противят на подобни реверанси към Унгария, дипломати признават, че страната е изправена пред проблеми със "сигурността на доставките", тъй като няма морски пристанища - поради което не може да приема доставка на петрол с танкери - и защото използва тръбопровода "Дружба" за доставките си, който минава през Украйна и го прави уязвим за саботаж или щети от войната.

В същото време Германия и Полша доброволно се съгласиха да спрат закупуване на руски петрол до края на годината - на практика прекратявайки доставките от северния участък на газопровода "Дружба", същият, който ползва и Унгария.

Постигнатото споразумение за санкции засяга получаването на петрол по море, като този по тръбопроводи, доставян до Унгария, Словакия и Чехия, ще бъде санкциониран на по-късен момент. Последните дни обаче други държави от ЕС изразиха загриженост относно ефекта на изкривяване на единния пазар, като се има предвид, че някои ще се възползват от продължаващите доставки на руски петрол. Според информация на Reutres техните опасения са взети предвид и дипломати, както и министри ще търсят решение, което също така да гарантира лоялна конкуренция между тези, които все още получават руски петрол, и тези, които са отрязани от доставките.

В същото време, дори с решение за ембарго, Русия продължава да доставя петрол по море. Потоците са пренасочени към Азия, тъй като европейските компании избягват руския внос. Но това оказва слабо влияние върху общото ниво на доставките на суров петрол, което се стабилизира на около 3.5 млн. барела на ден.

България получава отсрочка до края на 2024 г.

Премиерът Кирил Петков заяви в Брюксел, че "много съм щастлив да кажа, че това, което беше договорено вчера на обяд, си остана като текст, като за България ще има отделен параграф (в заключителното комюнике след срещата на Европейския съвет - бел. ред.), в който ще има дерогация специално за нас до края на 2024 г.

По думите му това решение "позиционира много добре България", като то давало възможност петролната рафинерия в Бургас да бъде обновена, за да може да работи с неруски петрол. "България остава единствената страна, която има пристанище, но реално има дерогация и това е заради разбирането, че нашата рафинерия е направена да работи с руски петрол", отбеляза Петков.

Шестият пакет

След принципното споразумение за петролно ембарго срещата на лидерите продължава и днес за отключване на останалата част от шестия пакет от санкции на ЕС. Шестият пакет предвижда изключване на най-голямата руска банка - Сбербанк, от системата за банкови съобщения SWIFT, забрана на руските телевизионни оператори в ЕС и добавяне на повече хора към списъка, чиито активи са запорирани, включително руския православен лидер патриарх Кирил, както и обвинени в зверствата в Буча. Урсула фон дер Лайен отбеляза, че новите санкции също ще забранят застраховането и презастраховането на руски кораби от компании от ЕС.

В призива си към европейските лидери по време на срещата украинският президент Владимир Зеленски не посочи отделни държави за техния опит в оказването на помощ на Киев, както направи предният път с Унгария. Но той се обърна към съвестта им, като отбеляза, че 72 деца са загинали през 52-те дни, откакто ЕС прие последния си пакет от санкции срещу Русия. Зеленски също отново призова лидерите да одобрят статут на кандидат в ЕС за Украйна през юни с аргумента, че "само разширяването и укрепването на европейското единство може да предотврати повторението на това, което Европа преживя на 24 февруари".

Един сериозен резултат от срещата на върха ще бъде споразумение за пакет от заеми от ЕС на стойност 9 млрд. евро, с малък компонент от безвъзмездни средства за покриване на част от лихвите, за да може Украйна да поддържа своето правителство и да плаща заплати за около два месеца. Решение как да се съберат парите ще бъде взето по-късно. Според проекта за решения от срещата на високо равнище лидерите също ще подкрепят създаването на международен фонд за възстановяване на Украйна след войната, като подробностите ще бъдат решени по-късно и ще засегнат правно тежкия въпрос за конфискуване на замразени руски активи за тази цел.

Лидерите ще се ангажират да ускорят работата, за да помогнат на Украйна да изнесе зърното си чрез железопътен транспорт и камиони, тъй като руският флот блокира обичайните морски пътища.

Проектът показва, че лидерите ще проучат начини за ограничаване на покачващите се цени на енергията, включително въвеждане на временни тавани на цените, за намаляване на бюрокрацията при въвеждането на възобновяеми източници на енергия и да инвестират в свързване на националните енергийни мрежи. От днес и Нидерландия е със спрени доставки на газ от Русия.

Като друг знак за това как лидерите на ЕС се борят да постигнат споразумение за повече санкции планираната забрана руснаците да придобиват имоти в ЕС е отпаднала, след като Кипър възрази срещу това, казва дипломат от ЕС.

Все още няма коментари
Нов коментар