Ел Салвадор, където можете да купите всичко с биткойн

Страната е изгубила над 50 млн. долара след срива на криптопазара

Други страни също обмисляха да последват хода на Ел Салвадор, преди последната катастрофа на криптопазара да започне през май
Други страни също обмисляха да последват хода на Ел Салвадор, преди последната катастрофа на криптопазара да започне през май
Други страни също обмисляха да последват хода на Ел Салвадор, преди последната катастрофа на криптопазара да започне през май    ©  Reuters
Други страни също обмисляха да последват хода на Ел Салвадор, преди последната катастрофа на криптопазара да започне през май    ©  Reuters

Криптовалутите продължиха срива си и тази седмица, който засяга инвеститори по целия свят, включително правителството на Ел Салвадор. Преди девет месеца страната от Централна Америка вля милиони долари в биткойн и го направи законно платежно средство, насърчавайки хората да го използват за ежедневни транзакции. От сувенири и обяд до бензин и дори къщи - можете да купите почти всичко в Ел Салвадор с биткойн. Купуването с криптовалута както от улични продавачи, така и от големи вериги е забележително изживяване, разказва BBC.

Решението на президента Найиб Букеле да направи криптовалутата законно платежно средство означава, че на теория биткойн вече трябва да бъде приет от всички фирми, заедно с другата официална валута на Ел Салвадор, щатския долар. Но последният срив на криптопазара предизвика повече въпроси относно политиката, особено използването на близо 100 млн. долара публични средства за закупуване на биткойн - като всяка покупка досега беше отбелязана от президента с туит.

Страната притежава 2300 биткойна, които в момента струват половината от това, което правителството е платило за тях, но финансовият министър отхвърли критиките, заявявайки, че съществува "изключително минимален фискален риск".

Биткойн бийч

Мястото, където започна движението за биткойн в Ел Салвадор, е Ел Сонте, малък град за сърфиране и риболов на южния бряг. В него, през 2019 г., анонимен дарител даде на група фенове на криптовалута първото от многото големи дарения на биткойн. Никой не признава, че знае кой е дарителят, но сделката беше, че градът може да запази цифровите монети, при условие че не ги обмени в долари.

Идеята беше да се създаде първата в света кръгова икономика на биткойн. В останалата част от света биткойн може да се използва за онлайн покупки, но освен в малък брой модерни кафенета или еднократни проекти, досега не е било възможно да се използва по-масово.

До този момент, Ел Сонте е получил около 350 хил. долара от своя анонимен благодетел, значителна сума за малкото градче, което стана известно още като Биткойн бийч.

И все пак приемането на биткойн остава неравномерно. Проучване на BBC показва, че колкото повече се отдалечавате от Биткойн бийч, толкова по-малка е вероятността да можете да купувате неща в цифровата валута.

Субсидиран портфейл

Правителството казва, че няма планове да принуждава фирмите да приемат биткойн, въпреки че на практика трябва да го правят заради Закона за биткойн. Кешът все още се е очевидният метод за плащане в страната, като повече от половината салвадорци не притежават банкова сметка, но президентът Букеле е налял 200 млн. долара публични пари в субсидирано приложение за биткойн портфейл, наречено Chivo. Всеки, който изтегли приложението, получава 30 долара в биткойн за регистриране, което може да обясни защо то е било изтеглено четири милиона пъти в страна с население от 6.5 млн. души.

Но много хора използват приложението за транзакции в долари, а не в биткойн. Често се използва по този начин, например от хора, които работят в чужбина и изпращат пари вкъщи на семействата си, тъй като в приложението няма комисиони или такси за превод.

Международният валутен фонд (МВФ) настоява Ел Салвадор да отмени решението си да направи биткойн законно платежно средство, като твърди, че е твърде нестабилен за тази цел, а местните икономисти са все по-загрижени. Правителството няма достатъчно пари, за да помогне на уязвими хора, така че не трябва да поема рискове, като налива публични средства в криптовалута. Освен това, при биткойн липсва прозрачност. "Не знаем точно кога и с какви пари са купили биткойни", казват източници на BBC.

Министърът на туризма Морена Валдес обаче настоява салвадорците да имат доверие в президента Букеле, въпреки падащата цена на криптовалутата. "Знаем, че всяко решение на президента се взема в точния момент. Хората имат голямо доверие в неговите решения и в това как върви икономиката на страната", казва тя.

Други страни също обмисляха да последват хода на Ел Салвадор, преди последната катастрофа на криптопазара да започне през май. Плановете на властите в Ел Салвадор са още по-мащабни. Президентът Букеле обяви проект за нов град, Bitcoin City, който да бъде построен в подножието на вулкан, който ще осигурява геотермална енергия и ще захранва гигантска биткойн мина.