Ще купи ли Китай Ел Салвадор

С нарастващата инфлация и надвисналата рецесия Ел Салвадор не може да пусне печатницата на пари, защото страната прие щатския долар като национална валута през 2001 г.

В началото на годината президентът Букеле обеща, че страната ще издаде облигации, деноминирани в биткойни, за да изплати държавния дълг, и прогнозира, че цената на биткойн ще достигне 100 хил. долара
В началото на годината президентът Букеле обеща, че страната ще издаде облигации, деноминирани в биткойни, за да изплати държавния дълг, и прогнозира, че цената на биткойн ще достигне 100 хил. долара
В началото на годината президентът Букеле обеща, че страната ще издаде облигации, деноминирани в биткойни, за да изплати държавния дълг, и прогнозира, че цената на биткойн ще достигне 100 хил. долара    ©  Reuters
В началото на годината президентът Букеле обеща, че страната ще издаде облигации, деноминирани в биткойни, за да изплати държавния дълг, и прогнозира, че цената на биткойн ще достигне 100 хил. долара    ©  Reuters
Темата накратко
  • Пекин е предложил да изкупи външния дълг на страната на стойност 21 млрд. долара като част от споразумението за свободна търговия.
  • Приемането на дългово финансиране от Китай би означавало окончателно скъсване със САЩ и би доближило страната до Китай, Русия и Турция.
  • Ел Салвадор стана известна с това, че президентът Найиб Букеле е голям фен на битойкна и рекламира планове за биткойн облигации след приемането на криптовалутата като законно платежно средство през 2021 г.

Въпреки резкия спад на биткойна заради фалита на борсата за криптовалута FTX този път президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле - голям фен на най-голямата дигитална валута, не призова последователите си да купуват от нея. В деня, в който FTX обяви несъстоятелност, той обяви, че страната ще подпише споразумение за свободна търговия с Китай. Вицепрезидентът Феликс Улоа каза, че Пекин е предложил да изкупи външния дълг на страната на стойност 21 млрд. долара като част от сделката. Централноамериканската страна с население 6.5 млн. души се намира в тежко финансово положение. През януари трябва да плати 688 млн. долара по облигационните си задължения.

"Китай предложи да изкупи целия ни дълг, но трябва да действаме внимателно", обяви Улоа, цитиран от Bloomberg. "Няма да продаваме на първия наддаващ, трябва да видим условията." Говорител на китайското външно министерство казва пред агенцията, че не е запознат с въпроса. Въпреки че подробностите остават оскъдни, това е сигнал, че централноамериканската страна търси начини да облекчи дълговите си проблеми и да избегне неплащане на задълженията, деноминирани в долари.

S&P Global Ratings дава на Ел Салвадор рейтинг CCC+, което е седем нива под инвестиционния. Според Улоа Ел Салвадор вече е изкупил обратно част от своите облигации и планира да направи това и през януари. През първия месец на следващата година правителството трябва да изкупи облигации на стойност около 688 млн. долара, така че обратното изкупуване вероятно ще се случи преди това. Правителството може да използва т.нар. специални права на тираж, каза Улоа, това са резервни активи, държани в Международния валутен фонд.

Средно инвеститорите изискват премия за доходност от 18.77 пр. пункта над държавните облигации на САЩ, за да купят държавен дълг на Ел Салвадор, показват данни на JPMorgan.

Първата страна с биткойн официално платежно средство

Ел Салвадор стана известна с това, че президентът Найиб Букеле е голям фен на битойкна и рекламира планове за биткойн облигации след приемането на криптовалутата като законно платежно средство през 2021 г. Но през януари Moody's предупреди, че ако бумът на покупките на биткойни в Ел Салвадор продължи, може да повиши кредитния риск на страната. Правителството е имало проблеми с ликвидността в миналото, което прави търговията с биткойни "доста рискова", каза анализаторът на Moody's Хайме Ройше в интервю за Bloomberg.

В началото на годината Букеле обеща, че страната ще издаде облигации, деноминирани в биткойни, за да изплати държавния дълг, и прогнозира, че цената на биткойн ще достигне 100 хил. долара. Но така наречените "вулканични облигации" така и не се появиха и днес цената на биткойн се движи около 17 хил. долара.

Неофициалните данни сочат, че президентът е похарчил над 107 млн. долара за 2381 биткойна. Днес тази инвестиция е на стойност малко над 40 млн. долара.

Загубите на биткойн са сравнително незначителни спрямо общия дълг, но решимостта на президента да се подиграе на съвета на МВФ да се откаже от политиката си за биткойн изплаши международните пазари. Когато рейтинговата агенция Moody's обяви понижаване на кредитния рейтинг на страната през януари, Букеле написа в Twitter: "Взлом: Ел Салвадор DGAF", съкращение от "не ми пука". Сега Fitch смята, че през януари е възможно страната да не плати част от задълженията си. С нарастващата инфлация, надвисналата рецесия и влошаващата се фискална позиция Ел Салвадор не може да пусне печатницата на пари, защото страната прие щатския долар като национална валута през 2001 г.

Вместо това правителството се насочи към своите резерви, за да покрие фискалната дупка. Ако ситуацията се влоши, местни икономисти смятат, че страната в крайна сметка може да бъде принудена да се откаже от долара. Въпреки това приемането на дългово финансиране от Китай би означавало окончателно скъсване със САЩ и би доближило страната до Китай, Русия и Турция. Това би представлявало пълно пренастройване на външната политика на Ел Салвадор.

Това финансиране не би било евтино според Евън Елис, старши сътрудник във Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания. "Китай действа като бърз заемодател, те правят добри пари от тези сделки", казва той. "Но те често намират начин да обвържат заемите с дългосрочни търговски и стратегически ползи, отваряйки пътя за китайските компании."

Пекин идва на помощ

Откакто Ел Салвадор прекрати отношенията си с Тайван през 2018 г., Китай се съгласи да построи стадион и библиотека в страната, но плановете му да превърне пристанището La Union в логистичен център са в застой. По-близките връзки с Китай биха могли да задоволят и собствената амбиция на Букеле. Той си навлече критики от САЩ и Европа за това, че иска преизбиране през 2024 г. в нарушение на конституцията на страната.

"Когато популистки правителства, леви или десни, дойдат на власт, Китай действа като неосъждащ застраховател, каза Елис. Китай може да даде на Букеле финансова независимост, за да бъде авторитарен и да нарушава конституцията."

С рейтинг на одобрение около 90%, Букеле остава най-популярният президент в Латинска Америка, който редовно атакува стария политически елит. Салвадорците го избраха през 2019 г. след десетилетия на корупция от традиционните партии и нарастваща престъпност. Ситуацията в страната обаче не се е променила - миналата седмица президентът обяви, че е разположил 10 хил. служители на силите за сигурност в предградие на столицата Сан Салвадор, за което е известно, че е бастион на престъпни групировки. Reuters определя този ход като поредната ескалация във войната срещу свързаното с бандите насилие, която започна през март и според правозащитни групи е била помрачена от неоправдани задържания.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-?
    borodino
    • - 1

    И как изкупуването от Китай на външния дълг на Салвадор "би доближило страната до (...) Русия и Турция"?!

    Нередност?
Нов коментар