🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американската икономика показва признаци на забавяне

Производството, търговията и други ключови показатели засилват очакванията за рецесия

През май спад отчита и търговията на дребно, която е 0.3% надолу спрямо предходния месец.
През май спад отчита и търговията на дребно, която е 0.3% надолу спрямо предходния месец.
През май спад отчита и търговията на дребно, която е 0.3% надолу спрямо предходния месец.
През май спад отчита и търговията на дребно, която е 0.3% надолу спрямо предходния месец.

Засилват се очакванията на икономистите, че САЩ ще изпаднат в рецесия през следващите 12 месеца. Вероятността това да се случи е 44% според оценка на анализаторите, анкетирани от The Wall Street Journal - ниво, което обикновено се наблюдава на ръба или по време на икономически спад. Прогнозите се потвърждават и от последните данни за производството, търговията и строителството в страната, които или спадат, или са в застой.

Икономиката на САЩ започва да се забавя под тежестта на растящата инфлация и покачващите се лихвени проценти, включително най-високите лихви по ипотеките от 2008 г. насам. Комбинацията от висока инфлация и растящи лихви означава, че не само цените на стоките и услугите се покачват, но и цената на заемите. Според компанията за ипотеки Freddie Mac средната лихва по 30-годишна фиксирана ипотека се е повишила до 5.78% миналата седмица, което е най-високото ниво за последните над 13 години.

Икономистите са все по-скептични

Вероятността от рецесия се увеличи бързо заедно със затягането на паричната политика от страна на Фед. През април икономистите оценяваха тази перспектива на 28%. Основните причини за по-песимистичните прогнози са по-високите разходи по заемите, бързият темп на инфлацията, проблемите във веригите за доставки и сътресенията в цените на суровините, произтичащи от войната в Украйна. Според анализаторите намаляват шансовете Фед да успее да охлади инфлацията, без да предизвиква по-висока безработица и икономически спад. Икономиката на САЩ вече се сви през първото тримесечие на годината.

"Вярваме, че американската икономика се е запътила към лека рецесия през следващите месеци", коментира Грег Дако, главен икономист на консултантката фирма EY-Parthenon. Експертите очакват безработицата да се повиши, въпреки че ще остане относително ниска в исторически план. Прогнозите са все пак ръстът на БВП да продължи до края на годината, макар да е много нисък - едва 1.3% на годишна база през последното тримесечие.

Производството е в застой, търговията спада

Доклади от последните дни показват спад в ключови сектори и подхранват опасенията за свиване или поне забавяне на икономиката. Строителството на жилища в САЩ отчита рязък спад през май. Заводите в средноатлантическия регион този месец са намалили дейността си за първи път от две години, съобщи Федералната резервна банка на Филаделфия. Данните за търговията на дребно през май отчитат спад за първи път тази година и сигнализират за забавяне на потреблението. Всичко се променя с доста тревожен темп, смята Орен Клачкин, икономист в Oxford Economics.

Промишленото производство, което включва активността на фабрики, минни компании и комунални услуги, се е увеличило с едва 0.2% през май, съобщи в петък Фед, при 1.4% през април. През май спад отчита и търговията на дребно, която е 0.3% надолу спрямо предходния месец. В основата стои рязко свиване в продажбите на превозни средства. Потребителите също така харчат по-малко за мебели, електроника и онлайн покупки.

Според Клачкин спадът в производството може да е знак за връщане към нормалните модели на потребление след шока от ковид и последващото възстановяване. Търсенето на потребителски стоки доведе до възстановяването от пандемията през 2020 и 2021 г., когато потреблението се измести от услуги към стоки. Сега се връщаме към по-нормален модел на харчене, казва той.

Според теорията, за да става дума за рецесия, трябва да бъде регистриран спад на БВП през две последователни тримесечия. Последната рецесия в САЩ от началото на пандемията през 2020 г. е продължила едва два месеца, но е обявена за такава заради дълбочината на спада. NBER (National Bureau of Economic Research) обикновено констатира рецесия няколко месеца по-късно, след като анализира данните за заетост, производство, продажби на дребно и доходи на домакинствата. Председателят на Фед Джером Пауъл все още вярва, че централната банка може да охлади инфлацията, без да нанесе щети на икономическия ръст и пазара на труда.