🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай планира инфраструктурен фонд за 75 млрд. долара за съживяване на икономиката

Блокадите заради ковид-19 и нестабилният имотен пазар поставиха икономиката в незавидно положение

Китайското правителство се бори със забавянето на растежа
Китайското правителство се бори със забавянето на растежа
Китайското правителство се бори със забавянето на растежа    ©  Reuters
Китайското правителство се бори със забавянето на растежа    ©  Reuters

Китай ще създаде държавен инфраструктурен инвестиционен фонд на стойност 74.7 млрд. долара. Целта на Пекин е да стимулира икономиката на страната чрез повишаване на разходите за инфраструктура, заявиха двама правителствени служители, цитирани от Reuters.

Очаква се фондът да бъде създаден през третото тримесечие, казват източниците, без да предоставят повече подробности. Освен инфраструктурните инвестиции наскоро правителството обяви пакет от 33 мерки, обхващащи фискални, финансови, инвестиционни и индустриални политики.

Властите удвояват усилията си в инфраструктурните проекти, като подходът им е традиционен. Те обещават 800 млрд. юана нови кредити и 300 млрд. облигации за банките, които трябва да финансират големи проекти.

Насочването на капитал в големи инфраструктурни проекти е най-традиционният и жизнен подход на Пекин, но експерти са на мнение, че това може да не е достатъчно, за да се компенсира изоставането, тъй като разходите за имоти отслабват.

Тъй като възвращаемостта на традиционните проекти като магистрали, железопътни линии и летища вече е много по-ниска, Китай нагажда стратегията си. В момента повече средства ще бъдат насочени към изграждане на нова инфраструктура, която е фокусирана върху 5G, изкуствен интелект и данни.

Източници на Reuters са потвърдили, че правителството ще определи квота за 2023 г. за специални облигации, като тя вероятно ще надхвърли тази за 2022 г., която възлиза на 1.46 трлн. юана. Кабинетът е заявил на местните правителства да осигурят 3.45 трлн. юана чрез емитиране на специални облигации за инфраструктура.

Голяма част от подкрепата за втората по големина икономика в света идва от фискалните стимули за противодействие срещу ковид-19 тази година, като централната банка няколко пъти облекчаваше условията за ликвидност, за да намали разходите за финансиране.

Уанг Имин, политически съветник на централната банка, заяви по време на форум в края на юни, че Китай е изправен пред големи трудности при постигането на целта си за растеж и предложи да се обмисли увеличаване на бюджетния дефицит или издаване на специални облигации. За да постигне целта за цялата година, Китай трябва да достигне 7-8% от икономическия растеж през втората половина на 2022 г., което е с 3-4 процентни пункта по-високо от темпа на растеж през третото и четвъртото тримесечие на миналата година, каза Уанг.

Какви са проблемите

Първият е несигурното положение, в което се намира пазарът на имоти. Фалитът на китайските компании за недвижими имоти продължава. Миналата година беше отчетен рекорден брой фалити сред китайските строителни предприемачи, като най-големият от тях беше на Evergrande. S&P изчислява, че между 20% и 40% от строителните предприемачи могат да бъдат изправени пред фалит през тази година. Имотният сектор представлява 25-30% от икономиката на Китай, според доклад от януари на мозъчния тръст Peterson Institute for International Economics.

Докато жилищният пазар в Китай изпитва трудности, ефектите от политиката за нулев ковид влошават икономическите проблеми. Политиката на Пекин срущи коронавируса е най-строгият медицински и обществен здравен отговор на пандемията по света, като това от своя страна води до влошаване на икономическите перспективи. Твърдата позиция на Китай по отношение на превенцията изплати огромни дивиденти - страната продължи да работи до голяма степен без вируса през 2020 г. и 2021 г., но този сценарий се обърна на 180 градуса през тази година, като Шанхай прекара огромна част от годината под пълен локдаун, което остави между 20 и 25 млн. души затворени вкъщи.

Подобни ограничения се налагат и в други китайски градове. Негативните икономически ефекти от трудната за поддържане ковид политика не са изненадващи, като ударът по производствената активност и доставките е сравним с този от началото на пандемията през 2020 г.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ndg1583823851641396 avatar :-P
    Соколов
    • + 1

    Другари, някой ще трябва и да ги връща тези кинти все пак

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Имали валутни резерви бол - харчили !

    Дорде все пак има за какво да харчат ...

    Нередност?
Нов коментар