🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ може да ускори повишението на лихвите още от тази седмица

Според Reuters на срещата в четвъртък те може да се покачат с 0.5 пр. п. вместо с 0.25

Влошаващите се перспективи пред икономическия растеж в Европа заради страховете от спиране на доставките на газ ще бъдат определящи за решенията на управляваната от Кристин Лагард институция през предстоящите месеци.
Влошаващите се перспективи пред икономическия растеж в Европа заради страховете от спиране на доставките на газ ще бъдат определящи за решенията на управляваната от Кристин Лагард институция през предстоящите месеци.
Влошаващите се перспективи пред икономическия растеж в Европа заради страховете от спиране на доставките на газ ще бъдат определящи за решенията на управляваната от Кристин Лагард институция през предстоящите месеци.    ©  Reuters
Влошаващите се перспективи пред икономическия растеж в Европа заради страховете от спиране на доставките на газ ще бъдат определящи за решенията на управляваната от Кристин Лагард институция през предстоящите месеци.    ©  Reuters
Темата накратко
  • ЕЦБ решава в четвъртък с колко да вдигне основната си лихва, след като миналия месец обяви, че започва да се бори с инфлацията.
  • Страховете от рецесия и високите дългове на някои страни потискат възможността за твърде рязко покачване.
  • Банката, изглежда, няма полезен ход, но вече е принудена да действа.

Европейската централна банка (ЕЦБ) се събира на ключово заседание в четвъртък, на което трябва да направи първото си повишение на лихвите от 2011 г. Първоначалните сигнали бяха за повишение от 0.25 процентни пункта. Но на предстоящата среща е вероятно да бъде обсъдено и покачване от над 0.5 пункта, твърди Reuters, позовавайки се на свои източници. Информацията излезе днес и тя веднага се отрази върху еврото, което поскъпна спрямо долара.

Въпросът с колко точно ще се повиши лихвата в еврозоната все още няма ясен отговор. Някои централни банки вече предприеха по-резки повишения - с по 0.75 или дори 1 пр. пункт, за да овладеят нарастващата инфлация. Но страховете от рецесия във валутния блок накараха ЕЦБ да внимава да не потисне икономическия растеж и на практика тя остана една от последните основни централни банки, която все още не е повишила лихвите. От разминаването в паричните политики пострада и еврото, чиято стойност падна под 1 долар за пръв път от 20 години, докато инвеститорите се насочиха към засилващия се долар, който носи по-висока възвръщаемост и се възприема за "сигурно убежище" при рецесия.

След новините за възможно по-рязко затягане в еврозоната единната валута отново изплува до над 1.02 долара във вторник, ръст от 0.9%. Повиши се и доходността по държавните дългове.

Само преди седмица сред анализаторите преобладаваха очакванията за повишение от 0.25 пункта, показа допитване на Reuters. Дори с по-рязко покачване от половин пункт обаче основната лихва на ЕЦБ няма да надхвърли 0%, тъй като в момента е на ниво -0.5% и се поддържа отрицателна от 2014 г.

Без полезен ход

Влошаващите се перспективи пред икономическия растеж в Европа заради страховете от спиране на доставките на газ ще бъдат определящи за решенията на управляваната от Кристин Лагард институция през предстоящите месеци. Борсите започнаха да очакват по-скромно затягане от страна на ЕЦБ, което свива възможността за действие на банката, смятат анализатори. Срещата в четвъртък съвпада с планирания край на извършваната поддръжка на най-големия газопровод, доставящ гориво до Германия - "Северен поток 1". Но все повече са спекулациите дали подаването ще бъде възстановено след този срок, след като "Газпром" спря или ограничи доставките за редица европейски страни. Липсата на газ би тласнала Германия към остра рецесия.

Междувременно инфлацията в еврозоната достигна рекордните 8.6% през юни, а прогнозите са да продължи да се ускорява до есента под натиска на високите цени на горивата, енергията и храните. Според институциите след това тя ще започне да се успокоява, но вероятно ще остане над целта от 2% и през 2024 г. Продължителният ръст на цените обаче може да доведе до повишаване и на заплатите и да предизвика трудна за разбиване инфлационна спирала.

Решението, пред което е изправена ЕЦБ, е по-трудно, отколкото за която и да е от другите големи централни банки, казва Силвия Арданя, ръководител на икономически изследвания на Barclays за Европа.

Дълговете също натежават

ЕЦБ е близо и до решение за предоставяне на подкрепа за задлъжнелите страни от еврозоната като Италия, твърдят запознати. Именно големите дългове на някои държави са сред основните причини банката да не бърза да повишава лихвите, тъй като заемите ще станат трудни за обслужване и ще натежат на бюджетите. Най-вероятно подкрепата ще бъде обвързана с условие страните да се придържат към правилата на Европейската комисия за реформи и бюджетна дисциплина. Антифрагментационният инструмент цели да осигури контрол върху спредовете между дълговете на отделните правителства, но е критикуван, че е антипазарна мярка и ограничава ефективността на паричната политика.

Членовете на ЕЦБ в продължение на седмици обсъждаха как да защитят силно задлъжнелите страни от поскъпването на дълга. В средата на юли доходността на облигациите на Гърция, Италия, Испания и Португалия (станали известни като PIGS) внезапно се повиши, което доведе до извънредна среща на институцията. Новата схема за изкупуване на облигации ще се опита да задържи разходите по заемите на страните членки под определен таван. Помощта вероятно ще бъде обвързана с условия, подобни на тези по Плана за възстановяване и устойчивост, както и бюджетните ограничения на Пакта за стабилност и растеж, които бяха поставени на пауза по време на пандемията. Засега не се предвижда да се прибягва до Европейския механизъм за стабилност, който беше създаден в разгара на дълговата криза преди десетилетие.

Все още няма коментари
Нов коментар